Tuesday, 12 February 2013

Sedikit Pesanan Sebelum Berangkat


JIka pasport dan semua approval berkenaan visa dah diperolehi ada sedikit pekara lagi yang perlu difahami supaya percutian kita di sana semuanya berjalan lancar tanpa banyak masalah.

1.) Cuaca

Empat musim di negara Jepun :


Spring months: March, April, May
Summer months: June, July, August
Autumn months: September, October, November
Winter months: December, January, February 

Purata Suhu Seluruh Negara :



Ringkasan waktu sesuai untuk bercuti di Jepun

*  December, January & February adalah musim sejuk dan catatan  hujan paling kurang. January dan February juga adalah low season...tempat2 tumpuan pelancung tidak beberapa ramai. Tapik sebaiknya elak minggu terakhir sekitar Christmas dan New Year week. Di Tokyo jarang turun salji...kalau ada pun freak snow storm yang boleh mengakibatkan flight/train delay dan kesesakan. Cuti Chinese New Year juga boleh menyebabkan Jepun menjadi tumpuan pengunjung dari negara2 Asia yang lain ke sana.


    Freak Storm In Tokyo on 14th January 2013

* April bulan paling sesuai untuk melihat kecantikan negara Jepun kerana cherry blossom tengah berkembang. Tetapi pertengahan March hingga awal April adalah spring break...so expect a lot of crowd di mana2. Hotel pun kena book awal2 untuk bulan ini.

* Hujung April dan awal May adalah waktu yang patut dielakkan untuk bercuti di Jepun. Ini kerana terdapat cuti panjang Golden Week. Train station, tourist spots semuanya akan dibanjiri manusia. Kadar hotel masa ini pun naik melambung.

* Bulan June dan Julai adalah summer season di Jepun. Tetapi ianya juga adalah musim hujan. Waktu siang suhu lebih kurang macam di Malaysia dalam 25 celcius ke atas. Kalau nak bercuti  time nih kena sediakan payung untuk hujan dan panas yang terik.

* August dan September adalah musim angin taufan di Jepun yang biasanya melanda perairan  Okinawa, Kyushu and Shikoku, tempat2 lain mungkin menerima tempiasnya. August juga adalah summer school holiday dan pertengahan  August terdapat sambutan cuti Obon Week. Bulan June, July dan August adalah peak season, do expect congestion and big crowd everywhere.


Tokyo Disneyland Holiday Big Crowd

* October, November dan  juga adalah waktu yang amat sesuai untuk bercuti di sini. Sesiapa yang datang dalam October dan November boleh menyaksikan pokok yang bertukar daun2 kerana musim autumn  Ada beberapa taman sekitar Tokyo dan lain2 tempat (garden landscape) di Jepun di mana kita boleh melihat keindahan musim luruh.

2.) Sistem Pengangkutan

Tidak syak lagi keunikan Tokyo adalah sistem pengangkutan network-nya yang amat efisyen dan canggih. Terdapat 3 carriers iaitu JR East, Metro dan Toei.





Tokyo Metro

Sistem perkhidmatan awam bawah tanah yang mempunyai 9 line,




Tokyo Metro Sign

Lambang Tokyo Metro ini boleh dilihat dengan mudah di merata tempat, Yang buat pening kepala adalah pintu exit yang perlu kita guna. Misalnya Asakusa, dalam itinerary akak dah siap tulis turun train di station Tawaramachi ambik exit 2 dan jalan ke hotel. 

Tapi bila turun train tak tau pasai apa gatal guna exit 3 konon2nya sama jer. Sekali keluar exit 3 tu jadi terpinga2 dan terpaksa tanya orang keliling dan lintas jalan. Rupa2nya kalau ikut exit 2 boleh terus guna jalan bawah tanah ke seberang jalan dan terus nampak hotel yang kita nak check in.

Selalunya tempat tourist attraction ada website mereka sendiri serta mempunyai link access untuk memberi penerangan bagaimana nak tuju tempat berkenaan. Jangan lupa untuk catit kalau tak mau sesat barat bila keluar dari subway station.


Remember to click the access link to get more info on how to reach your destination

Toei Subway

Satu lagi sistem network bawah tanah di Tokyo. Carrier ini mempunyai 4 line iaitu Asakusa Line, Mita Line, Shinjuku Line dan Oedo Line.


  Toei Subway Sign

Harus ingat kalau kita tukar line misalnya dari Toei line ke Metro atau JR East, kita akan kena charge setiap pertukaran line. Tapi kadang2 pertukaran line tak dapat tidak dielakkan namun sebaik2nya stick to one line untuk mengurangkan kos train ride.

Pada tiap2 station Tokyo Subway dan Toei ada simbol dan nombor station mereka sendiri. Nak jadi sesat atau tidak bergantung samada kita pay attention  pada simbol dan nombor yang ada ini.

Misalnya di station paling sibuk dunia iaitu Shinjuku ada 4 line utama iaitu :

E01 untuk  Odeo Line
M08 untuk Marunouchi Line
S01 untuk Shinjuku Line
E27 untuk Oede Line

Jadi kalau kata kita dari Shinjuku Station nak ke Ginza Station, dengan berpandu kepada Tokyo Metro Map di atas, kita kena pi ke M08 sehingga ke M16. Kadang2 tu dalam train tak ada screen yang menunjukkan pergerakan dari station ke station. 


Shinjuku M08 - Every Tokyo Metro dan Toei Station has its own symbol and number


Apa kami buat ialah setiap kali train berhenti kami akan tenguk pada tiang atau sign board yang ada pamer simbol dan nombor station. Senangkan...cuma jangan leka jer nanti terlepas ke station nak patah balik jadi haru pulak.




Current and the next station name, symbol and number are display clearly 


JR East

Japan Railway adalah sistem yang paling banyak akak gunakan di Tokyo kerana ianya paling mudah nak paham. Jika Tokyo Metro dan Toei Subway adalah sistem subway bawah tanah. JR East nih pulak berada di atas permukaan.


Japan Railway Sign - with green background

JR East ini terbahagi kepada 2 iaitu Yamaote line dan JR line. Yamaote line ini merupakan satu loop yang besar di tengah2 bandaraya Tokyo. Pergerakan train JR ini samada ikut pusingan jam (outer loop atau sotomawari) atau berlawanan pusing jam (inner loop atau uchimawari)

So...kalau kita dari Harajuku hendak ke station seterusnya iaitu Shibuya sudah tentu kita akan naik train yang berlawanan pusingan jam (inner loop). Kalaui dah decide nak ambik Yamanote line nih bila sampai2 station jangan cepat2 terjah naik tangga untuk naik train. Ini kerana seperti akak terangkan tadi line dia ada outer loop dan inner loop. 

Biasamya untuk inner loop dan outer loop ini tangga dia berasingan dan dibahagikan kepada dua pintu. Contoh macam di Ueno Station Yamanote line ini ada pintu 2 untuk ke Ikebukuro dan pintu 3 untuk ke Shinagawa. Kalau silap ambik pintu buat penat turun naik tangga dengan beg yang berat...Nih cakap dari pengalaman lah hehehe,

Bila naik Yamanote Line nih di dalam train kita akan jumpa screen macam gambar di bawah nih




Tak susah nak paham kan ? Ia menunjukkan pergerakan train dari satu station ke satu station. Nama station yang berikut akan ditujukkan dengan huruf besar. Nombor yang di sekeliling segi empat tu bukannya nombor station tetapi tempuh perjalanan dalam minit nak sampai ke station tersebut.

Prepaid Transportation Card

Untuk memudahkan penggunaan sistem pengangkutan di Tokyo nih ada dua smart card seperti Touch N  Goyang yang popular. Iaitu Suica Card atau Pasmo Card. Ikut suka mana pilihan kalbu. Kedua2nya boleh guna di kesemua Metro, Toei atau JR East Station di sekitar Tokyo.


                                                          
Suica and Pasmo Card

Card nih boleh dibeli di kebanyakan station besar pada mesin automated ala atm machine atau di pejabat mana2 station. Mula2 beli kena bayar Y2000 dan dorang akan tolak Y500 sebagai deposit. Kalau tak mau beli card nih pun tak per, tapi setiap kali nak naik train kena pi beli tiket di mesin...cara penggunaannya sama macam yang ada di KL



Easy  Peasy : Touch screen menu & select  1,) English on top right  2). Purchase Suica 3.) Pay deposit Y2000


It's like any other smart card in all LRT stations everywhere

Masa akak di sana hari first day di Kamata Station kami dah beli Suica Card. Kenapa Suica Card ? Sebab kami dah susun itinerary di mana pada hari terakhir kami akan bertolak dari guesthhouse kami di Ikebukuro ke Hamamatucho Station dan kemudian ke Haneda International Terminal dengan menaiki monorail. Oleh kerana Hamamatucho nih adalah station JR so kami dah rancang nak pulangkan semula Suica Card dan collect deposit. Mudah gitu. 

Customs & Immigration - Haneda Airport

Lebih kurang 2 jam sebelum mendarat di Haneda flight attendants akan bagi 2 cards kepada penumpang :

i.) Embarkation Card




Senang jer nak isi benda nih. Boh jer nama kita dan nama bapak kita kat ruangan Family Name dan Given Name. Ruangan atas dalam bahasa Jepun tu kalau kita tahu Japanese boleh isi kalau tak biaq kosong jer.

ii.) Custom Declaration Form




Borang nih pun sama, tak susah mana nak isi. tapi kalau travel satu family cuma ketua family jer yang isi. Borang nih ada dua bahagian satu diambil bersama Embarkation Card masa depa check pasport dan satu bahagian lagi diambil waktu kita lalui depan kastam depa. 

Nak lepas kastam di Haneda nih pun senang sama macam airport di Hong Kong gak. Depa tak suruh pun bukak beg atau tanya macam2. Pada hal bag kami - masa pi tu ada 3 bag pack besaq  dan 5 bag jenis sling dan trolley yang kecik yang dalamnya ada macam2 makanan tin, roti. meggi cup, minuman 3 in 1 dll.

3.) Itinerary & Budget Planning 

Lepas2 booked tiket ke Tokyo nih akak dan hasben kalau ada masa lapang memang kami cari sebeberapa banyak info dari internet, buku, video dan tanya kawan2 tentang Tokyo supaya percutian kami berjalan lancar. Alhamdulillah boleh dikatakan semua yang kami rancang 90% menepati seperi mana yang dihajatkan. Manakala dari segi perbelanjaan pulak kami tidak terover budget dan ada dalam Y8000 extra yang tidak digunakan.

Akak dan hasben dah study berpuluh2 blog (tempatan & asing) serta baca pengalaman travellers dalam forum Japan-guide.com, Trip Advisor, Booking.com. Agoda dll untuk mendapat info - All the do's dan don'ts during our trip. 

Tak cukup dengan tu, maklumat yang kami dapat macam map, hotel location, station platform sampai ke menu makan kat restaurant kami save dan tukaq kepada format PDF dan simpan dalam iPad. Hahaha hebat tak hebat,,,sampai macam tu sekali !

So macam mana nak buat itinerary percutian kita ?

Kena buat Itinerary secukup detail Yang boleh. Cuba untuk dapatkan info dari internet. Kalau nak dah book hotel kena tau mana train station yang paling hampir. Kalau station tu Tokyo Subway atau Toei pastikan simbol dan nombor station jadi senang nak travel dan transfer station. Cuba juga google station platform untuk senang nak tuju tiket gate yang betul.

Begitu juga bila lepas tiba dii Haneda dan niat nak terus pi hotel, patut tau location hotel yang kita nak stay tu. Kena budget time plane arrival, nak collect bag, nak lepas immigration dan custom. Dan jangan lupa pulak train service terakhir di Tokyo nih adalah  pukul 12 tengah malam. Kalau guna teksi dorang akan kira double charge - memang standard dia cam tu. Pernah akak baca dalam Trip Advisor ada satu hamba Allah nih disebabkan flight delay dia ambik teksi dari Haneda ke Shinjuku lepas midnight. Total cost lebih RM600 ... mak aihh punya mahal tu !!!

Pastikan juga masa merangka itinerary nih kita ada buat plan B atau alternative plan. Maknanya kalau plan asal kita tak menjadi kita boleh guna plan kita yang satu lagi. Misalnya masa kami pi Mesjid Camii di Yoyogi-Uehara, memang kami dah rancang siap2 petang tu nak makan di restoran Pakistan..tiba2 bila sampai di situ kedainya tutup. Dah macam tu kami pun pi mesjid dan buat solat jamak dan rehat dalam 1 jam lebih. Kami balik semula ke restoran Pakistan nih semula...masih tutup. Dah ler dok angkut beg ke hulu ke hilir sebab baru balik dari Hakone. Akhirnya kansel rancangan dan check in hotel di Asakusa dan makan meggi mee jer malam tu sebab dah penat sangat...huhuhu.

Rasa2 yang paling penting ialah merancang train ride dari satu tempat ke satu tempat. Untuk memudahkan merangka train mana kita patut ambik dan di station mana nak naik atau turun...kaedah terbaik ialaj dengan menggunakan Hyperdia

Contohnya apabila sampai di Haneda kita plan nak bermalam di Kamata, masukkan HANEDA AIRPORT INTERNATIONAL BUILDING  di ruangan From dan KAMATA (TOKYO) di ruangan To dan click Search.

Kita diberi pilihan beberapa cara untuk ke Kamata. Seboleh2nya ambik yang mudah serta tidak banyak pertukaran station.



Ambik sebeberapa banyak detail penting yang diberi seperti transfer station, harga tiket, tempuh perjalanan dan tulis seperti ini : 


Selain daripada Hyperdia ada satu lagi website yang akak pakai untuk rancang city travel yang amat2 berguna, iaitu Tokyo Transfer Guide. Akak guna website ini sebagai satu backup kerana kalau kita travel menggunakan Tokyo Metro atau Toei, website ini akan beri simbol dan nombor station dari departure hingga arrival...memang banyak membantu untuk elakkan dari sesat tak ketahuan.

Contohnya : Jika kita dari Asakusa nak ke Disneyland. Kalau kita guna Hyperdia laluan yang paling economical yang disarankan ialah

ASAKUSA(Ginza Line) --->  KANDA(Yamanote line) ---> TOKYO (JR Keiyo line) ---> MAIHAMA

Tapi dengan Tokyo Transfer Guide ianya berserta simbol dan nombor station

ASAKUSA (G19)(Ginza Line) --->  KANDA (G13)(Yamanote line) ---> TOKYO (sotomawari/outer loop)(JR Keiyo line) ---> MAIHAMA

* So, bila kita masuk Asakusa Station mula2 sekali kita cari simbol G untuk line Ginza

* Masuk ticket gate dengan Suica/Pasmo/Ticket, pastikan kita beratur di platform yang betul di G19 untuk ke KANDA(G13)

* Sampai di KANDA(G13) cari pulak signboard Hijau/Putih untuk JR Yamanote Line.

* Pastikan kita guna platform sotomawari/outer loop/pusing jam untuk JR Yamanote Line untuk ke Tokyo

* Sesampai di Tokyo, sekali lagi cari signboard Hijau/Putih untuk JR Keiyo Line ke Maihama. Biasanya orang yang nak ke Maihama adalah untuk pi Disneyland. Jadi, tak susah, boleh juga cari signboard train yang nak ke Disney Resort...memang tak boleh silap dah.

4,) What To Bring ?

Akak pi dalam winter season. Masa kat Malaysia kami dah siap2 beli winter clothes - coats, jacket, long john, wool socks, scarves, gloves dll. Boots mula2 rasa nak beli...tapi tak beli pun. Seriously, di Tokyo suhu waktu siang jarang drop below 0, biasanya dalam 5-9 Celsius. Waktu malam atau awal pagi atau bila tak ada matahari maybe dalam 2-3 darjah. Kalau angin kuat memang sejuk tapi kami pakai 3 lapis baju + winter coat rasa boleh gagah lagi. Tapi kalau di tempat macam Hakone memang sejuk giler sebab kedudukan tempat dia yang tinggi.

Lip balm, lotion, panadol, minyak angin & urat dll pun kami angkut sekali. Memang kalau dingin sangat kulit dan bibir mudah saja merekah. Tuala mandi di 2 hotel yang kami stay ada tapi di dua guest house tidak ada...so kenalah bawak buat beratkan beg.

Untuk solat di tempat2 awam seperti Disneyland dll tak susah mana. Cari tempat yang sesuai, cari arah kiblat, bentang sejadah dah boleh selesaikan perintah agama. Kami di Disneyland solat di lorong masuk "For Crews Only" Dorang nampak pun buat derk jer. Ialah bukan dia tak pernah tenguk orang sembahyang.

Untuk wuduk kalau boleh bawak botol air mineral dan berwuduk di toilet depa. Jangan risau memang public toilet dorang nih bersih tak macam kat negara kita.

Jangan lupa juga travel adapter. Kerana plug kita dan depa berlainan. Dan kalau nak beli make sure beli yang berserta usb, senang sebab la nih banyak barang2 elektrik guna usb




Untuk luggage pulak kalau boleh guna bag pack atau sling bag. Elakkan sama sekali dari menggunakan trolley bag jika kita bercadang nak travel turun naik train dengan banyak di sana. Kami  guna 3 bag pack dari paling kecik 45 liter sampai yang besaq 60 liter. Checked-in luggage untuk Air Asia kami beli total 30kg cukup untuk 4 orang. Tapi kami checked in on board semua sekali 5 bag...ngam2 jer 29.5kg. Untuk carry on masing2 bawak satu bag tak termasuk hand bag dan camera bag. KIra okaylah senang nak naik bus, train dan letak tepi kaki katil hotel...ala2 Amazing Race.



5.) Accommodation 

* Rata2 hotel atau guest house di Tokyo waktu untuk check in bermula dalam pukul 3 petang dan check out pula pada seawal 11 pagi.Namun kebanyakan tempat penginapan boleh memberi free storage untuk luggage jika kita sampai awal.

* Bila membuat booking, pastikan bilik yang kita book tu kadar yang dikenakan adalah untuk per pax atau per room.

* Peraturan di sesetengah hotel amat ketat, terutama untuk kanak2 yang tinggal sebilik dengan ibu bapa, Meraka mempunyai age limit tertentu yang membenarkan kanak2 bersama ibu bapa.

* Guest house biasanya ada yang jenis shared bathroom dan ada yang en suite tapi dengan kadar2 mereka sendiri.

* Ada beberapa guest house di Tokyo yang kenakan curfew. Pintu hadapan akan dikunci selepas pukul 12 tengah malam. So kena hati2 dan buat research tempat yang kita nak tinggal.

*  Kebanyakan guest house mempunyai free internet access, tapi untuk hotel agak hampeh. Macam hotel yang akak stay di Asakusa...wifi dia tenggelam timbul...sat boleh, sat tak boleh.








239 comments:

  1. Kak Nori, entri ni sgt membantu jika JM nk ke sana nanti, kamsahamnida hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama 만나서 방갑습니다

      Delete
  2. Byknye psediaan kene buat. Especially utk gna train. Belanja pn kne byk gak. Pepn tq ngn info ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Persediaan mmg kena buat detail kalau pakai redah ajer silap2 boleh over budget dan semua planning kita tak kesampaian. La nih ada internet lagi senang nak dpt info.

      Delete
  3. Byk pbelanjaan utk ke sna. Train plak kne btol2 alert. Risau plak nk ke sna. pepn tq kak. Info yg sgt2 bguna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna hyperdia dan kalau dok di area Tokyo jangan lupa beli Suica Card utk senang nak bergerak.

      Delete
  4. Replies
    1. Sama2...mudahan2 holiday awak kat sana berjalan lancar.

      Delete
  5. KAK, NK TNY KLU NAK KE TOKYO DISNEYLANG TURUN AIRPORT MANA EK??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haneda atau Narita pun boleh, tapi Haneda lebih dekat, kalau dari Haneda boleh naik bas terus ke Disneyland : http://hnd-bus.com/route/tokyodisneyresort.html

      Delete
  6. kak..time kita beli pasmo or suica card..kene byr Y2000 kan? dat means card tu unlimited access or kne topup selalu? kalau kne topup berapa byk kita kene topup??

    ReplyDelete
  7. Pasmo/Suica card boleh beli kat kebanyakan train station. Mula2 beli bayaq Y2000, Y500 sebagai deposit, so balance mula2 pakai ada Y1500. Kedua2 card nih bukan unlimited mcm Tourist Pass SIngapore, kena top up selalu. Jadi better plan your travel plans.
    Guna http://www.hyperdia.com/ utk tau kos perjalanan dari satu tempat ke satu tempat. Utk save kos guna JR Yamanote Line, dan seboleh2nya jangan tukar dari Yamanote Line ke Metro kecuali jika terpaksa. Average satu hari perjalanan kami dulu, guna suica card nih ialah dalam Y1000 utk satu hari. Sekali lagi study perjalanan & sight seeing kita kat sana, misalnya Shinjuku, Shibuya, Yoyogi-Uehara (Mesjid Turki) adalah 3 tempat yg berhampiran, so boleh combine dlm satu perjalanan. Disneyland, & Tokyo Tower pulak boleh cover dlm satu hari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok thanks kak..ermm sy ade tanya org..org ckp suica/pasmo ni sesuai utk org yg stay japan lebih dr seminggu..sy plan nak dtg jepun dlm 5 hari je..so dlm short period tu sesuai ke x beli pasmo card?or beli tiket mcm bese jek?

      Delete
  8. Suica/Pasmo pass nih mmg berguna kalau kita banyak travel dlm area Tokyo. Contohnya kalau nak ikutkan akak ari pertama kat Tokyo dah beli Suica card, kemudian bertolak ke Hakone, pi ke sana mmg tak boleh guna Suica sebab ada Hakone Free Pass. Maknanya satu hari dah tak guna kemudian tolak dgn hari nak balik lebih kurang kami guna dlm 5 hari penuh saja.
    Tapi masih kira berbaloilah, sebab banyak sight seeing kami tertumpu di area Tokyo spt : Disney, Ueno, Ikebukoro, Shinjuku, Shibuya, Odaiba dll. Tapi kalau awak dok Tokyo sehari kemudian travel luar bandarayanya misalnya ke Nagano kemudian ke Sapporo maka lebih baik beli JR Rail Pass kerana pass ini boleh digunakan utk kebanyakan train spt shinkansen, electric train, limited express dll manakala Suica/Pass cuma utk JR & Metro dlm Tokyo

    ReplyDelete
  9. ok dah phm kak..thanks ek kak ^_^

    ReplyDelete
  10. thank youu soo much for your info.. really2 helpful. u did a great job. may allah pay ur deeds . btw nak tnya how about communication there?pakai mobile phone? how to get internet connection other than wifi? thanks in advance!

    ReplyDelete
  11. ur info really2 helpful. thank youu soo much.. may allah grant ur deeds :)
    btw i have a questions. how about communication there? can we use our mobile phone to get internet connection? or do we need to buy simcard there?

    ReplyDelete
  12. Sim card in Japan I'm not really sure. Sebab tak pernah pakai masa kami kat sana. Anyway, you can try these links and get more info :

    http://www.bmobile.ne.jp/english/product.html
    http://www.softbank-rental.jp/e/
    http://www.globaladvancedcomm.com/simrent.html

    The last link, I've read in one forum (Malaysia's) one Malaysian nih pernah pakai masa kat sana and the speed is super fantastic during his holidays in Japan. I think you can order and ask them to deliver to the hotel you'll be staying. Or beli/sewa masa kat airport - you need to read more on the links above.

    ReplyDelete
  13. salam.. best giler page akak!!! dah saved for offline reading.. mekasih tau! =) bucket list 2015 in syaa allah.. aaaminnnnnn

    diorg punya transport system jauh beza x dgn hong kong? spring time selain tokyo kat mana lg yg best?

    ReplyDelete
  14. Wa'alaikum salam , terima kasih kerana sudi menjengah blog akak nih. Baguih ler kalau nak pi Jepun, mmg terjamin best !!!
    Transport system kat Japan nih kalau sekali tenguk boleh senak perut. Berselirat network subway line dia ada private line, ada utk bullet train dll. Tapi bila kita faham tak susah mana pun...jadi challenging pulak mcm Amazing Race series. Kalau nak mudah beli Suica Card atau Passmo Card mcm Octopus Card di HK. Mudah nak bergerak ke mana2.
    Kalau awak pi Spring Time dan kalau ada masa yg banyak boleh pi : Tateyama Kurobe Alpine Route boleh tgk di sini : http://www.alpen-route.com/en/ kawasan nih mmg sangat2 cantik, tapi cuma dibuka antara : April 16 to November 30

    ReplyDelete
  15. Salam kak, saya nak ke osaka bln 10 thn nie,sy ingat nak beli jr pass, berbaloi tak, sb sy nak travel smp tokyo.. sy pegi 4 org,suami n ngn 2 anak.. sb yg sy bc dalam forum, byk gk tpt yg menarik jr x kaver..hope akak dpt membantu saya..tq

    ReplyDelete
  16. Wa'alaikum salam, soalan berbaloi ke tidak beli JR Rail pass bergantung pada beberapa pekara : Masa dan budget.
    Berapa lama awak kat Japan nanti ? Berapa lama di Osaka/Kyoto dan berapa hari pulak di Tokyo ? Kalau holiday di sana lama mmg berbaloilah sangat. Itu pun kena kira hari full day di sana tak termasuk hari sampai dan balik.
    And this will bring us to the second factor : Budget. Kalau awak nak ambik 7 days JR Rail pass utk 4 orang (2A+2C) dah melebihi RM3600, tu tak termasuk hotel, meals dan lain2 perbelanjaan di sana...tambah lagi dgn flight tiket yg dah beli.
    Akak tak boleh komen banyak sangat sebab tak tenguk itinerary awak kat sana, kat mana awak nak pi dan nak balik dari Haneda atau Kansai. Anyway, kalau awak nak jimat akak suggest awak mix JR pass dan menggunakan bus. Misalnya awak boleh beli 4-day JR West Kansai Wide Area Pass yg cover area spt Kansai-airport ke Osaka, Kyoto, Kobe, Nara, Himeji, the Nanki Area, the Okayama Area, and Kinosaki-Onsen (Spa) 4 orang (2A+2C dlm RM694), Kemudian awak boleh ke Tokyo dgn limousine bus dan beli suica/passmo card mcm Touch & Go yg boleh di top up bila2 perlu.
    Kalau nak beli JR Pass utk area Kyoto pun boleh jugak, bergantung berapa hari awak kat sana utk 2 atau 3 hari pun boleh tapi pass nih tak coverlah sampai Kobe dan Narra. Tapi kan awak dah save duit dan boleh bawak anak2 pi Disneyland atau Disneysea...lagi puas hati.

    ReplyDelete
  17. kakak...blog kakak sangat membantu teutamanye yangg berkaitan dengan train system. blog kakak sangat detail..thx a lot...

    ReplyDelete
  18. Terima kasih. Bila nak pi Tokyo

    ReplyDelete
  19. Dapat juga tips untuk ke sana...Thanks sis!

    ReplyDelete
  20. Alhamdulillah... sedikit sebanyak membantu persediaan saya... Arigato gozaimas Nori San!

    ReplyDelete
  21. ueno zoo dekat ke dgn tokyo sea life park

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tokto Sea Life Park terletak berhampiran jalan menuju ke Disneyland, kalau awak dari UENO kena pi ke UENO Station (guna JR Line) kemudian ke Tokyo Station, dan dari Tokyo Station ambik pulak JR Line sekali lagi menuju ke KASAIRINKAIKOEN, total ticket cost dari UENO ke KASAIRINKAIKOEN adalah Y220 per person

      Delete
  22. Kalau anak saya bersekolah menengh & rendah mcm mana nak beli student ticket utk disneyland. Nak kena bawak apa sbg bukti

    ReplyDelete
  23. boleh refer to my answer di ruangan comments di : http://touchdowntokyo.blogspot.com/2013/02/day-3-from-shinjuku-to-asakusa-part-2.html

    ReplyDelete
  24. Assalam kak nori.
    Insyaallah feb15 saya,husband and 1child (6yo) akn ke sana.

    In tokyo, out osaka.

    Plan nye tokyo - sapporo - osaka.

    Boleh x akak cdg kn Transport terbaik utk kami
    ke sapporo.

    Better naik bullet train (night train) atau naik flight je utk jimat masa.

    ReplyDelete
  25. Salam, maaf lambat reply -1-2 minggu lepas nih mmg betul2 busy, sibuk dgn anak yg nak masuk IPTA.
    Okay cadangan awak nak pi Tokyo, kemudian ke Sapporo dan seterusnya ke Osaka. Akak akan beri maklumat based on my research, sebab Sapporo nih mmg dalam my plan, rapi utk winter 2015 akak akan ke Nagano hehe

    Kalau dari Tokyo mmg boleh naik bullet train ke Sapporo tapi akan memakan masa lebih kurang 9-10 jam dan harga tiketnya kalau dibanding dgn flight fare mmg jauh lebih tinggi. Ringkasnya amat tak berbalaoi dari Tokyo ke Sapporo menggunakan shinkansen walau pun dgn adanya JR Pass. Kalau naik night train ada pula surcharge lain yg dikenakan. Awak boleh refer di sini : http://www.japan-guide.com/e/e5306.html

    So. langkah yg terbaik utk travel yg boleh menjimatkan masa dan wang ialah dgn menggunakan kapalterbang. Dlm banyak domestic flight available spt Vanilla Air, Skymark, ada dua budget airline yg awak boleh gunakan iaitu Peach Air (http://www.flypeach.com/home.aspx) dan Jetstar (http://www.jetstar.com/my/en/home). Tapi rasa2nya utk kedua2 airline nih tarikh yg awak nak pi (bulan February 2015) belum dibuka lagi, tapi awak boleh cuba utk masukkan tarikh misalnya bulan Sepetember atau October - just to get an idea how much your airfares will be like.

    Tapi kena ingat kalau awak menggunakan AirAsia dari KL ke Tokyo, airportnya adalah di Haneda, tapi utk ke Sapporo awak kena pi ke Narita utk menaiki flight dari sana. Rasa akak, Jetstar lagi murah, tambang one way per person dari Narita ke Sapporo dalam RM165 dan mengambil masa lebih kurang 1 jam 45 minit. Manakala dari Sapporo ke Osaka dgn Jetstar tambangnya dlm RM210 per person dan akan mengambil masa lebih kurang 2 jam 10 minit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis, saya ingin pergi ke kawasan ski resort. Dimana tempat yg bagus?

      Delete
  26. Salam sis, saya ingin pergi ke kawasan ski resort, dimana tempat yg bagus dan dapat bermain salji. Terima kasih

    ReplyDelete
  27. Ski Resort yg menarik di Japan yg menjadi tumpuan ramai biasanya di Nagano dan Nigaata. Insya Allah Akak akan ke sana this coming winter di Hakuba, Nagano. Lebih2 lagi pulak Hakuba nih pernah menjadi tempat berlangsungnya sukan Winter Olympic pada 1998 dulu, so mmg cantik tempatnya. Oleh kerana tempat nih menjadi tumpuan tourist yg ramainya dari Australia, penginapan kena buat booking sekurang2nya 6 bulan sebelum nak pi.

    ReplyDelete
  28. Salam sis, blog neh mmg ohsem utk reference newbis mcm sya neh yg akan inshaAllah kesana dlm 2nd week bln 12 nnt..
    Sis, nk mtk tlg skit bg tips & guidance on itinerary yg sya nk wat..seyes mmg blur..yg kompom dlm planning setakat neh disneyland & disney sea aje..tmpt2 lain tuh yg xtaw kt mna..disneyland tuh utk anak2 ok..yg for adults neh nnt my fmly ada sebut nk ke shibuya la..shinjuku la..harajuku la..n shopin la..mcm2 la.. adoiii..seyes blur..
    Harap sis dpt tlg serba sikit pun ok..nyway tq sis!
    -johan-
    djoedjohais@gmail.com

    ReplyDelete
  29. Uikkkk

    Delivery to the following recipient failed permanently:

    djoedjohais@gmail.com

    Technical details of permanent failure:
    The email account that you tried to reach does not exist. Please try double-checking the recipient's email address for typos or unnecessary spaces

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry sis..typo error la pulop
      Neh email sya (djoedjohanis@gmail.com)
      Mohon sis resend semula email ya.
      Tq sis! ;)

      Delete
  30. salam sis Nori,
    lupa nak bagitau last year masa autumn saya sekeluarga ke Tokyo & Mount Fuji. Saya follow sebijik itinerary akak start touch down Haneda sampai la balik even though on the way back tersalah stesen hehe terima kasih banyak2 and jgn lupa share dgn kami akak punya 2nd trip ya :)

    ReplyDelete
  31. Wa'alaikum salam, tak daq ker blog nak baca pengalaman awak kat sana

    ReplyDelete
  32. ASSALAM sis... bole share tak itineary sis dengan saya... akan pergi pada bulan april thn hadapan..takut juga ni nak kesana bersama suami.. baca2 blog asyik confius lagi dengan nama tempat dan train station.... risau plak hati ni...
    Lagi nak tanya..kos holiday sis berapa tidak termasuk flight tiket.. hotel better stay kat hotel atau macam guest house shj nak jimat??
    Tq..
    farahfauzi86@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alikum salam, nanti sat lagi saya balas kat email ya

      Delete
    2. Salam sis nori...nak tanya....
      Klau yg kat form declaration tu, mcamne nak mention kat "address in japan" tu klau saya sekadar tinggal d youth hostels..
      Klau tak mention tu ok tak, atau kena isi benda lain? Tq sis

      Delete
    3. Wa'alaikum salam, cuma perlu tulis nama Youth Hostel yg awak nak tinggal tu berserta nama jalan. Walaupun katakan awak dok pindah randah sampai 4 hotel/hostel (mcm akak dulu) masa di Japan, awak cuma tulis nama tempat yg mula2 awak nak menginap.

      Delete
  33. Sis bleh x kongsi itineary n budget tuk ke sna...dec ni sy akn ke tokyo.

    zieracapry@yahoo.com

    ReplyDelete
  34. Salam sis,

    Nak minta sis share itinerary and budjet utk ke tokyo. Planning utk ke sane this coming nov, but a bit concern with weather dkt sana skrang..
    Hopefully by next month cuaca da ok. thanks yea sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, mintak your email, nanti akak attach kan nanti

      Delete
  35. salam kak. Boleh tolong sy. Kami akan ke Tokto-Jepun ujung bulan 11 ni. Plan akan ke TOKYO SKYTREE, AKIHABARA, KOISHIKAWA-KORAKUEN, HARAJUKU, SHIBUYA, MT FOUJI DAN DISNEYLAND. Pass apa yg patut kami ambil? Saya akan turun di Narita airport dan check in Homestay kat Ichikawa Chiba. macana ye.. sy semakin pening bila banyak buat research. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, kalau dari Narita Airport nak ke Tokyo atau Ueno option yg murah ialah dengan menaiki bus atau Keisei Limited Express (http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/skyliner/us/nrt_access/tokkyu.html). Kemudian dalam area Tokyo bolehlah beli Suica atau Passmo Card yg mcm Touch & Go utk menaiki Metro atau JR Yamanote Line.
      Kalau nak ke Mount Fuji akak rasa kalau tak ada niat nak sight seeing di Hakone, boleh ajer naik bus ke sana. Tiket bas boleh beli di Shinjuku.

      Delete
  36. salam sis, sy akan pergi ke jepun akhir Jan2015. fokus di osaka tapi selitkan 3hari 2malam di tokyo sbb nk pg hakone tgk mtfuji.. osaka-tokyo dah beli flight tic return. cuma xtahu lagi nak guna pass apa di tokyo sbb pergi pun kejap je..1feb sampai tokyo cdgnya jln2 di harajuku,asakusa dan sekitarnya. 2feb pergi hakone with hakone freepass. 3hb balik ke osaka. Jadi, boleh sis cdgkan pass ape yg patut digunakan? pasmo? suica? atau ambik tokyo day pass yg harga 700yen tu je?

    ReplyDelete
  37. Salam honestly speaking Tokyo Subway 1,2 atau 3-Day Ticket tu nampak attractive dan murah, tapi sebenarnya tak jugak. Ini kerana tiket nih cuma utk kegunaan pada Tokyo Metro lines dan all Toei Subway lines (http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/travel/). Tapi kalau kita nak jalan2 dalam bandaraya Tokyo biasanya kita akan guna Metro, Subway dan juga JR Yamanote line.

    Kalau awak nak lebih cuba paham guna http://www.hyperdia.com/en/ utk lihat perjalanan dari satu tempat ke satu tempat. Tak banyak perjalanan yg tak guna JR Yamanote. Biasanya mesti ada combination Metro dgn JR.

    So its advisable utk beli Suica atau Passmo. Kalau nak jalan lebih boleh top up dan boleh dapat semula duit deposit bila kita pulangkan balik nanti.

    ReplyDelete
  38. salam akk saya planning nk ke tokyo hujung bln feb till march ..so awal march da boleh tgk sakura x? i mean musim bunga n can u send itinerary kt email saya as guide tq so much a lot.... :) email: skyempires_21@yahoo.com

    ReplyDelete
  39. Salam, kak. Seronok baca blog akk pasal melancong ke jepun nie. Impian saya suatu hari nanti.
    Setakat nie masih blm mampu untuk pegi. Saya nak minta akk tolong akk emailkan saya jadual perjalanan,
    kos, tempat yg menarik, hotel, tempat mkn dgn budget yg rendah.
    Anak saya teringin nak main salji...sy plan utk bw dia dlm bulan februari.
    Email saya, ya...joshua194@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
  40. Salam kak... sy bercadang nk ke jepun tahun 2015... tp masih confius.... agaknya bulan berapa yg sesuai utk melawat ke sana.... boleh tak akk kongsikan itinerary kalau sy bercadang utk ke tokyo - mount fuji- disneyland - disneysea... emel sy sweetmanis16@gmail.com... terima kasih....

    ReplyDelete
  41. Salam kak... terbaikla perkongsian akk... terima kasih... sy memang bercadang nk ke jepun tahun 2015... akk rasa bulan berapa yg paling sesuai... n boleh tak akk kongsikan itinerary kalau sy nk ke tokyo - mount fuji- disneyland. sweetmanis16@gmail.com... tq kak....

    ReplyDelete
  42. Salam
    Saya pun bercadang ke Jepun Mar next yr harap Puan dapat share itinerary . Assistance dan advise dari Puan saya ucapkan ribuan terima kasih...
    email saya nohms68@gmail.com

    ReplyDelete
  43. Assalamualaiku...Puan..mohon bagi alamat email..saya nak post iltenary untuk nasihat Puan...boleh bg melalui whatsapp..0193528656..tksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nori, TQVM, banyak info yang saya dapat dari blog u ini. Saya akan ke Jepun pada Februari 2015 ini. Saya teringin nak dapatkan/ikut you punya itenary. boleh email kan ke rahimah@mab.org.my. Tq.

      Delete
  44. salam kak.. nak iti gak bole? nordiana.sudin@gmail.com.my
    Mekasih banyak atas perkongsian..

    ReplyDelete
  45. alam kak...saya akan ke Jepun pada bulan Mei 2015. Sy akan mendarat di Haneda Airport pada 1 Mei dan balik dari Kansai Airport 14 Mei. Saya bercadang nak melawat Tokyo, Kyoto dan Osaka. Saya belum buat itinearary lagi.huhu. Ada nasihat atau ideas/contoh? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, sila bagi email address, nanti akak attach pada email

      Delete
    2. Terima kasih kak..ni alamat emel saya..mdfitricm@gmail.com

      Delete
  46. Salam kak,

    Saya nak ke tokyo bulan 3 ni. Boleh share itinerary? emel saya husnazul@gmail.com. Hontou-ni arigatouuu! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila check email. TQ

      Delete
  47. Salam, kami adalah pelajar Malaysia yang menetap di Jepun. Kami menawarkan perkhidmatan Tour Guide, Penginapan Guest House dan juga Pakej Budget dengan harga yg murah. Misi kami adalah untuk membantu rakyat Malaysia melancong ke Jepun sambil dapat mempelajari budaya masyarakat Jepun.

    Sila hubungi melalui :
    Website : http://www.melancongkejepun.com/
    Facebook : Melancong Ke Jepun
    Phone : +818088695448 (Adib, Tokyo)
    Email : melancongkejepun@gmail.com

    ReplyDelete
  48. salam kak..saya nak melancong ke jepun pada april ini...boleh saya dapatkan email akak? ini email saya alyzamusa.nana@gmail.com

    ReplyDelete
  49. Assalamualaikum..kak saya akan ke jepun pd 7 dec 2015..bila akak akan ke sana semula?itinenary akak byk membantu..can share ur itinerary with me?this is my email anne_nurcahaya@yahoo.com

    ReplyDelete
  50. Salam kak.sy akan ke tokyo end of this march.boleh share pasal train kt sana tak.tq in advance.my eml m.termizi86@gmail.com.tq kak

    ReplyDelete
  51. Salam kak...saya akan ke Jepun pada bulan Sept/ Okt 2015 selama 12 hari. Sya cadang nak melawat Tokyo, Kyoto dan Osaka. Ada nasihat atau contoh itinearay? Email: lina_pj1@yahoo.com. Thanks akak

    ReplyDelete
  52. assalam Kak..CONGRATES..satu blog yg sgt informative... tq byk2..May Allah always Barakah your life...byk info yg dpt..blog ni x mcm blog yg lain - kebanyakkan blog tunjuk gmbr mknn, tunjuk muke tuan blog x abis2.. i dont like that kind of blog..x byk info yg dpt esp bila pegi kat tpt mcm tokyo ni.. btw, blh tak if share your itinerary dgn sy kak -- sgt dihargai sbb bila sy tgk train system kat sana, mencabar nmpknye... thank you byk ye in advance.. pls email me you intinerary to ~ leen.raz@gmail.com .. TQ

    ReplyDelete
  53. Salam kak.

    Best betul saya blog akak esp psl train. Stay up memalam saya baca entry and komen2 akak. Study pon tak gigih cemni.hehe... akak nak mintak itenarary akak boleh tak. Saya newbie bercadang nak ke tokyo. tapi masih blurr pasal tempat-tempat yang nak di lawat. Kalau boleh, ni email saya. hafnium_hani@yahoo.com thank you in advance kak... ^_^

    ReplyDelete
  54. kak..saya nak minta itineri blh ke
    mascute_85@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. Kak Nori,
    nak mintak iti jugak boleh,
    kitorg 1 family (2adult+2kids) nak kembara japan this August-Septmber (1month),
    tmpat wajib pergi osaka, tokyo,. please give some advise and tips.
    Sronok baca blog akak..

    hazira_mohd@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. kak nori,
    nak mintak iti boleh?

    hazira_mohd@yahoo.com

    ReplyDelete
  57. Salam Kak.saya akan travel ke Jepun dari 1-8 jun 2015..arrival mlm..
    Nak minta tolong suggest itinerary tokyo-osaka-tokyo & homestay yg sesuai utk family(3kids+baby)
    ..Sesuai ke kalau nak overnite di area mount fuji & Disneyland
    TQ
    email: hasnizahafidzin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah balas melalui email

      Delete
  58. Assalamualaikum...akk boleh x share budget & itenary kt tokyo..sy nk g 29/5-4/6/2015..
    email : nafiz_hurilain@yahoo.com
    TQ kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa;alaikum salam, please check email.

      Delete
  59. Salam Akak? Nk tanya...Suica card nie cover utk sume station ke (JR EAST, Tokyo Metro & Toei) atau utk stn. JR EAST shj... kalo kita guna JR EAST, TOKYO METRO & TOEI subway sama byk, nak kena pakai dua2 card, Suica & Pasmo skali ke? Sbb yg saya tahu Suica nie JR EAST yg kluakan & Pasmo plak Tokyo Metro yg kluakan.. Keliru sedikit di situ.. Terima Kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, kalau awak stay di Tokyo memadai beli Suica Card atau Pasmo card. Salah satu boleh pilih, tak payah beli dua2 sekali. Sebab kedua2 card ini dah boleh cover samada JR Yamanote Line dan semua subway dan metro line. Dan akak nak bagitau sekali lagi kalau awak nak jimat rancang perjalanan dgn baik, kalau nak guna Yamanote Line jangan lompat guna subway atau metro. Begitulah sebaliknya kalau dah guna subway cari connection utk transfer pada line subway yang lain. Kecuali kalau terpaksa barulah campur2 Yamanote Line & subway. Dengan cara ini awak akan jimat pada kos perjalanan.

      Tapi akak lebih suka guna Yamanote Line sebab senang line ini nak cari pada mana2 station yang kita pi. Yamanote line nih juga tak payah kerap nak buat transfer dari satu station ke satu station.

      Cuma awak kena ingat Suica atau Pasmo card ini tak boleh digunakan pada private line, limited express atau shinkasnen, awak boleh refer di http://www.hyperdia.com/
      kalau SELAIN dari line metro, Toei dan JR Yamanote memang card ini tak boleh digunakan

      Delete
  60. Salam kak nori,

    terima kasih atas setiap perincian, tips perjalanan akak. Memang menarik sungguh. Baru tgh memahirkan diri dgn membaca map subway, metro bagai ni...cam pening jer....Bleh emailkan saya iti dan budget akak sebagai reference saya. lovelymermaid7@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alakum salam, akak dah jawab dalam email, sila check okay.

      Delete
  61. Assalam...bleh tak share itinarary & budget ke tokyo...cadang ke sana this nov...tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, kalau boleh bagi akak email awak, nanti akak hantaq attachment melalui email.

      Delete
  62. assalamualaikum akak, sy nk ke ke jepun end of this year.boleh share itinerary n budget? email sy: irliana2003@yahoo.com
    thanks sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila check email, akak dah balas ya

      Delete
  63. Assalamualaikum

    boleh x akak share itinerary n budget ke jepun ?
    Tolong email sy : bee2kay77@yahoo.com

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam akak dah balas ke email awak

      Delete
  64. Assalamualaikum

    for first time traveller, i think your blog is really helpful..=)
    sy tgh survey2 nak pergi jepun tahun depan....ni first time nk pi obersea..so noob sket..
    boleh akak share itinerary n budget: afifah216@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah kirim itinerary pada email yg awak beri. Pls check.

      Delete
  65. nak jugak itinerary...sharalibrahim@gmail.com...tq in advance!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, akak dah hantaq pada email awak

      Delete
  66. Salam Kak,

    Saya baru jumpa blog kak dan sangat membantu. Terima Kasih kak!
    Saya ada 2 soalan untuk bertanya dengan kak. Harap kak sudi membalas..

    1)Kak ada nyatakan yang jika hendak bertukar dari Toei Line ke Metro atau JR East,'charge' dikenakan untuk pertukaran Line, tapi dari pembacaan saya,kad Pasmo/ Suica boleh digunakan oleh mana-mana line. Benarke pernyataan saya atau mungkin saya yang salah faham?

    2) Boleh ke kalau akak share itinerary dengan saya? Emel saya intannorafzan@yahoo.com

    Thanks kak

    Intan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah balas kedua2 soalan awak menerusi email. Harap2 boleh paham explanation yg akak beri .

      Delete
  67. Salam kak. Sy akan pergi july -august ni. Boleh share iti ? Terima kasih kak😁

    tiah14@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, akak dah balas email, sila check okay

      Delete
  68. Salam Nori, in early Dec dalam 10 onwards until 20th..rasanya kat Ryuoo ski park or Hakuba dah ada snow ke yg cukup for kids to main golek golek etc. Thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Hmm, bulan December, kalau dalam pertengahan tu rasa2nya dah mula start turun snow. Cuma yg problemnya waktu mcm nih snowfall jenis yg mencurah2 di awal musim winter, bila masuk dalam hujung2 January hingga ke February, dah mula reda, dan masa nihlah peak time utk winter activities sebab salji dah mula menebal dan jadi tarikan utk main ski dan snowboarding.

      Boleh kalau nak try kawasan mcm Ryuoo Ski Park nih atau Shiga Kogen kerana tempat2 nih adalah kawasan pergunungan, cuma akak bimbang kalau awal2 winter nih blizzard yg awak akan alami, dan awak kena ingat Ryuoo Ski Park nih bas dari Yudanaka Station dan balik adalah pada sekian2 waktu.

      Maknanya kalau awal sampai sana ...dan awak tak berapa syok - kerana blizzard, bad weather dll awak kena tunggu pulak bas utk balik ke Yudanaka pada masa yg ditetapkan (later in the evening). Anyway, mcm akak dulu, kami selalu refer pada weather webcam utk dapat info keadaan cuaca di kawasan2 berhampiran. Awak boleh tenguk di sini :

      http://myoko-nagano.com/webcam/hakuba-webcams/
      http://myoko-nagano.com/webcam/

      Delete
  69. Salam, boleh tak mohon akak share itinerary details start dari bertolak dari KL sampailah hari akak balik. Suka pada penerangan akak, terang lagi bersuluh. Jelas sangat. Alhamdulillah!

    ReplyDelete
  70. Salam akak..blog akak memang best..banyak info pasal nak gi Jepun..Sy nak ke Jepun hujung 24-30 Ogos t ni untuk seminar di Tsukuba..28hb Ogos sy bertolak ke Tokyo and stay di Hotel Yanagibasi..Boleh tak akak cadangkan Itinerary Details yang boleh sy guna sepanjang sy di Tokyo nanti..plan sy nak ke Disneyland 28hb (Jumaat) tu sebab nak elak weekend..pada pendapat akak ok tak??Sebarang info akak boleh e-mail kat sy ye..tenkiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..;)

    datul_wiyah87@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah balas melalui email, please check

      Delete
  71. Salam akak, boleh dpt detail itenarary n budget.. riezal_2020@yahoo.com .ttg airasia tu sy confius sket kot blh detail ttg saiz, berat bag..tinggal dlm baggage or beg blh bawa-backpack..tips naik air asia elak bayar lebih.. TKasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah kirim itineraries pada email awak berserta penerangan mengani luggage ketika menaiki AAX

      Delete
  72. Salam kak Nori, good info from your blog..InsyaALLAH,next year,early february 2016,saya bercadang hendak ke Jepun for the first time travel solo,sbb saya xpernh ke mana2 keseorgn kecuali dgn my family..
    1) kalau pegi waktu winter (february), perjalnan yg kita rancang tak terhalang ke dengan cuaca yg sejuk tambah pulak snow yg turun dan tebal dekat sesetengah tempat dkt jepun ?adakah perjlanan kita terbantut kerana snow atau cuaca yang sgt sejuk?
    2) apakah cdagn akak untuk ke tempat2 yg menarik semasa waktu winter sbb selalu yer bnyk tempat ditutup kerana salji yg tebal ?
    3) bole akak share iti & budget kpada saya ? :)

    SyafiqY@yahoo.com

    Trima kasih bnyk2 akak Nori.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah jawab dgn panjang lebar serta masukkan sekali itineraries dan budget percutian kami di Japan melalui email pada awak. Please check.

      Delete
  73. Salam Kak Nori,

    Suka sangat dgn penerangan akak dlm blog ni..klu boleh sila share itinerary & budget di sana..harap akak leh email ke abida.kc@gmail.com

    tq in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah pun hantaq email berserta itineraries kpd awak. Pls check.

      Delete
  74. assalamualaikum kak Nori, boleh share itinerary and budget, tempat makan yg murah n sedap kat sana? sy plan nak p tokyo-sapporo hujung november ni smpi awal dec.. harap dpt membantu.. kamsahamnida kak ^__^ . email sy dydyieq_91omeh@yahoo.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam dydyieq,

      Akak dah balas pada email awak, pls check.

      Delete
  75. Salam kak boleh x share intinerary akak spjg kt tokyo?smpi skg sy pening2 lg psl transportation kt sana.hope akak leh email kt sy nhasnita28@gmail.com.thanks so much kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, Please check your email akak dah kirim itineraries serta jawapan pada soalan awak tu.

      Delete
  76. Salam, blh email itinerary ke Tokyo utk bln Dec...email saya lynn_3223@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak.

      Delete
  77. Salam Kak Nori,

    Dah terlambat sangat rasanya tapi saya baru jumpa blog akak..
    Terima kasih dengan penerangan akak dalam blog ni. Sangat detail. Boleh akak share itinerary & budget akak sepanjang di sana?..ini email address saya: farrah.double.ar@gmail.com

    Thank you,kak nori..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah jawab email awak. Sila check ya.

      Delete
  78. as salam akak, sy bercadang nk pegi on 2nd week March 2016,tp jepun cuti ke ms tu, risau plak if all price hike.. tp bln 5 pn Jepun cuti gak kan.. can share itenary, budget n tempat tdo x kt sana.. planning Tokyo, Osaka, kyotoKyoto.. my email nurfarhaina.waheeda@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaiukum salam, akak dah reply melalui email berserta itineraries dan suggestion penginapan dan tempat yg awak boleh pi utk holiday dalam bulan March.

      Delete
  79. Salam akak, thank you utk semua info. Sangat membantu :) saya plan utk ke Tokyo pada 30Nov sehingga 6Dec nih. Appreciate kalau akak dapat share itinerary utk ke sana?

    tieraismail@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila check email awak. Akak dah attached sekali itineraries yg akak pakai semasa di Japan

      Delete
  80. salam kak

    saya ni semua last minute smp skrg x booking rumah di tokyo


    flight sampai NaritaTokyo 15/11 pagi
    balik narita airport 23/11 pagi

    saya nk ke disneyland , disney sea dan MT Fuji dgn 3 dewasa dan 3 kanak knak

    nak tanya pendapat akak bole..

    email saya elyshuhaila42@gmail.com

    ReplyDelete
  81. Salamm akak Nori.

    Mohon pendapat. Saya nak pergi ala backpacker dgn suami dan anak 2 org pada musim sejuk bulan februari 2016.

    Boleh kak nori share itinerary utk ke osaka, kyoto dan tokyo. Banyak sangat saya tgk rujukan, pusing banget. Haha

    Ni email saya ellisna_dewi@yahoo.com

    Terima kasih ! 😊👍🏻

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Sila check your email.

      Delete
  82. assalamualaikum kak Nori, boleh share itinerary and budget, tempat makan yg murah n sedap kat sana? sy plan nak p tokyo-sapporo..February..n nak tanya jgk,sesuai x bwk ank2 ke disneyland pd musim sejuk camni?. harap dpt membantu.. aina_e1@yahoo.com ..thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila check email akak dah kirim pada awak.

      Delete
    2. Salam..kak,sy dah cek email x dpt plak..x tau nape..
      boleh ke akak email kan ke email asben sy mazuan6577@gmail.com thanks,kak nori

      Delete
    3. Wa'alaikum salam,

      Okay akak dah hantaq pada email husband awak. pls check okay.

      Delete
    4. Akak..sy sama mcm dia..tlg hantar satu kat khairulhelmi@yahoo.com, Terima kasih akak!

      Delete
  83. Ok..tq so much..kak nori..dah dpt😊

    ReplyDelete
  84. Salam kak..sy akn ke osaka feb 2016. Nk tanya,dari kansai airport ke osaka akak suggest naik apa yg plg murah dan mudah? Tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Kalau awak cuma mau single tiket dari Kansai Airport (KIX) ke Osaka ada 2 pengangkutan yg murah :
      1.) JR Kansai Airport Rapid
      2.) Nankai Airport Express

      Tiket utk single journey berharga tak sampai Y1200 bergantung pada station yg mana awak stop, spt Namba, Osaka dll Tapi train ini kalau peak period mmg ramai. Dan ianya akan buat beberapa stop over di beberapa tempat.

      Tapi kalau katakan awak bercuti lama di Osaka dan buat side ke Kyoto dan Kobe dan kemudian balik semula melalui KIX, awak boleh beli Icoca & Haruka pass. Return ticket berharga Y4060. Sebenarnya bila awak beli pass ini nanti dorang akan beri 2 Pass.

      Satu pass utk perjalanan dgn JR Limited Haruka - yg berhubung antara KIX dan Osaka, Kyoto atau Kobe
      Satu lagi pass utk perjalanan dgn pengangkutan yg samada JR train atau pun bukan di Osaka, Kyoto atau Kobe. Pass ini jugak dorang dah siap2 masukan Y1500 lepas tolak deposit (Y500) ke dalam pass awak.

      Selain tu, di Osaka dan Kyoto ini pun ada mcm2 pass spt Amazing Pass, Kansai Thru Pass, JR Kansai Area Pass dll awak boleh baca dgn lebih lanjut di sini : http://www.japan-guide.com/e/e2357_kansai.html
      Masing2 ada kebaikan dan kelemahan yg tersendiri.

      Tapi kalau awak mau yg termurah dan yg paling basic, maka apa yg akak suggest di atas inilah yg economical.

      Delete
  85. salam sis.. saya plan nk bercuti ke jepun pada bulan mac 2016. saya bersama dgn 3orang anak yang berumur lingkungan 10tahun hingga 4tahun. nak tanya pendapat sis, apakah jenis transportation yang paling sesuai untuk saya gunakan di sana. plan start dpd sapporo ke tokyo ke osaka. tqsm sis..

    ReplyDelete
  86. Wa'alaikum salam, semua nih bergantung pada jangkamasa awak di Japan & budget.

    * Perjalananan kalau dgn train dari Sapporo ke Tokyo mengambil masa lebih 10 jam
    * Perjalanan kalau dgn budget airline dari Sapporo ke Tokyo mengambil masa dlm 1 jam 45 minit @ tak sampai RM200 (one way/per pax)
    * Perjalanan kalau dgn train (Shinkansen) dari Tokyo ke Kyoto mengambil masa dlm 2 jam setengah
    * Perjalanan kalau dgn bas dari Tokyo ke Kyoto mengambil masa dlm 10 jam
    * Perjalanan kalau dgn JR Train dari Kyoto ke Osaka mengambil masa dlm setengah jam
    * Perjalanan kalau dgn budget airline dari Tokyo ke Osaka (Kansai) mengambil masa 1 jam setengah @ tak sampai RM200 (one way/per pax)

    So basically it all depends on your budget and time you're willing to spend in Japan. Kalau awak ada masa lama, contohnya 2 minggu maka awak boleh beli 14 days JR Pass dan bergerak pelan2 dan explore banyak tempak dari Sapporo, Tokyo sehingga ke Osaka.
    Tapi kalau masa awak di Japan cuma 1 minggu, akak suggest awak guna flight (Sapporo ke Tokyo) dan kemudian menaiki (flight/JR pass) dari Tokyo ke Osaka.

    ReplyDelete
  87. Salam kak, boleh share itinerary utk ke Tokyo-Kyoto-Osaka? TQVM!

    Ni email saya awgku.nazrin@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah reply kepada email awak.

      Delete
  88. Salam. Saya dan keluarga seramai 6 orang akan ke Osaka Jepun pada 27 Mei hingga 2 Jun 2016. Boleh tak email kepada saya
    itenary untuk di kongsi bersama. Email saya shazana0304@yahoo.com.
    Terima Kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Akak dah balas email awak bersama itineraries dlm attachment.

      Delete
  89. salam kak, sye bercadang untuk ke jepun blan julai nnti ok ke?
    kami akan ke Tokyo, boleh x akak cadangakn tempat yang menarik di sana? (first timer & student) :) t.k
    zickmoderato@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Pls check your email, akak dah hantaq pada awak.

      Delete
  90. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah kirim itineraries yg akak guna, pls check awak punya email

      Delete
  91. salam kak,

    saya akan ke tokyo winter january 2016 utk 10 hari.
    bole bagi cadangan rough itinerary sbb kami bercadang tngl di satu area iaitu Noborito selama kami berada di sana.
    tempat yg termasuk dlm list kami adalah, disneysea, fuji, main ski ( tapi tktau kt mana mudah serta murah)
    harap akak dpt membantu dan memberi detail utk memudahkan kami planning itinerary.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Hmm akak nak rekomen awak pi Sapporo pun mcm dah tak sempat rasa2nya. Cuti awak panjang 10 hari sepatutnya boleh masukkan sekali bandar Sapporo dlm list holdiay awak ke Jepun nih. Kalau awak buat booking budget airline awal sket, awak boleh dpt harga dlm RM300 lebih seorang utk return flight dari Narita (Tokyo) ke New Chitose (Sapporo). Di Sapporo nih mmg banyaklah aktiviti main snow spt ski, snow mobile, sledding dll yg awak boleh buat. Harganyanya pun lebih murah berbanding dgn Ski Resort di Tokyo spt Gala Yuzawa, Hakuba dll Lagi pun hotel2 di Sapporo pun lebih murah berbanding dari Tokyo. Tapi semua ni awak mesti book awal - 4-5 bulan sebelum bertolak.

      Tempat2 utk bermain ski yg agak murah yg tak jauh dari Tokyo akak boleh rekomen :
      1.) Fujiten Snow Resort : http://www.japan-guide.com/e/e6931.html
      2.) Snow Town Yeti : http://www.japan-guide.com/e/e6932.html

      Bagaimana pun kedua2 tempat ini cuma eluk pi kalau awak sewa kereta. Kalau nak naik public transport spt bas atau teksi mmg payah sket. Tapi mcm Fujiten Resort tu awak boleh sewa kereta dari Kawaguchiko Station. Atau awak boleh bermalam dlm area Kawaguchiko dan kemudiannya awak mintak tolong pihak hotel utk book kereta sewa.

      Itinerary ke tempat2 lain di sekitar Tokyo ialah tempat2 yg biasa Imperial Palace, Tokyo Tower, Sky Tree, Shinjuku, Odaiba, Harajuku yg boleh awak cover dlm satu dua hari. Tapi tempat2 mcm Hakone/Kawaguchiko, Odaiba, Disneylan/Disneysea dll semua ini awak mesti peruntukkan satu hari penuh cover tiap2 tempat ini.

      Atau awak boleh mcm akak pi sehingga ke Nagano. Di sini pun awak boleh main ski pada harga yg berpatutan. Semua ini ada akak ceritakan dlm blog akak.

      Kalau awak nak tenguk itineraries yg akak guna semasa bercuti ke Japan sebelum ini sila beri email address awak, nanti akak akan kirim pada awak.

      Delete
    2. salam,
      terima kasih atas detail yg akak beri di atas. kami bercadang nk ke Karuizawa utk snow and etc. rasanya boleh ke tak? and apakah pass yg patut kami beli?
      dan utk mt fuji tu patut pergi smp fuji atau sekadar di hakone sudah memadai?
      ataupun melawat shirakawago mungkin nak masuk dlm itinerary.
      harap akak dpt membantu kerana saya sedang merancang perjalanan ketika di sana supaya memudahkan dan tidak membuang masa di sana. boleh suggest kan pass2 atau perlukah membeli jr pass ketika di sana?

      tlg email kan itinerary akak supaya boleh dijadikan rujukan. terima kasih

      starprima.sales@gmail.com

      Delete
    3. Karuizawa kalau dari Tokyo dgn Shinkansen akan ambik travel time dlm 1 jam. Awak boleh beli single tiket misalnya dari Ueno ke Karuizawa @ Y5500 (RM192) per pax. Biasanya tempat tumpuan utk main ski dan lain2 snow activities boleh didapati di Prince Snow Resort ( Refer here : http://www.princehotels.com/en/karuizawa-west/karuizawa-prince-hotel-ski-resort ).

      Its advisable utk stay overnight di Karuizawa kalau awak nak main ski dan spend fun time di sini. Contohnya awak boleh stay di
      APA Hotel Karuizawa Ekimae @ RM250 per night/2 pax. Hotel ini bersebelahan JR Station dan utk ke Prince Snow Resort awak cuma berjalan kaki dlm 12 minit. (Semua nih awak boleh check di Booking.com)

      Mount Fuji dan Hakone pulak utk access nya berbeza, kalau awak nak ke Hakone dan pi to most of the tourist spots ada baiknya awak buat mcm akak dan beli Hakone Free Pass. Sebab dgn pass ini awak akan mula dari Odawara dan explore most of Hakone Attractions dan awak boleh naik cable car, kapal, bus dan train.

      Tapi utk pi ke Fuji area saja, awak boleh skip Hakone dan naik bas atau train terus ke Kawaguciko Station di situ biasanya awak boleh beli tiket utk sight seeing retro bus http://bus-en.fujikyu.co.jp/heritage-tour/detail/id/1/
      dan explore kawasan2 berdekatan. Biasanya mmg tak cukup satu hari utk cover most of the place. Dari Kawaguchiko Station atau hotel/guesthouse jika awak stay di Kawaguchiko area pun biasanya dorang ada organize day trip ke Fuji Station.

      Tapi kalau awak nak pi ke Shirakawago tak dapat tidak awak mesti beli JR Rail Pass. Ini kerana single trip dari Tokyo ke Shin-Takaoka saja memakan masa hampir 5 jam dgn total harga tiket RM800. So akak suggest awak plan percutian awak dgn cermat. Lagi pun pi holiday ketika winter season nih pukul 4.30pm dah mula gelap.

      Itinerary nanti akak akan kirim pada email awak.

      Delete
    4. Ok nampaknya shirakawago mmg kami terpaksa cancel la. Sbenarnya kami baru nk book penginapan di ochiai-minaminagasaki utk sepanjang trip kami iaitu dari 22jan - 31jan. Kami jmp tmpt tersebut melalui web airbnb. Kami turun di haneda airport dan sampai pada 2230hrs 22jan.

      Soalan nya patutkah kami menginap di tempat yg sama sepanjang di sana atau pun lebih baik utk berpindah dari satu tmpt ke tempat yg lain? Penginapan yg kami plan utk menyewa tersebut (ochiai-minami) adalah sebuah apartment yg mempunyai tempat memasak di dalam sebuah rumah 4 bilik. Susah tak untuk berpindah2 dari satu tempat ke tempat yg lain dgn luggagedan menaiki public transport di sana?

      Alhamdlillah nasib kami jumpe blig akak yg informative n helpful ni. Ni adalah trip pertama kami ke Jepun so agak terlambat sebenarnya proses booking tempat tinggal. Tetapi sebaik2 nya saya bertanya dahulu sebelum membuat confirmation booking.

      Kami ingin merancang perjalanan yg paling jimat serta memudahkan. Harap sgt akak dpt membantu dlm memudah kan kami menyusun itinerary. Salute pada itinerary akak yg serba lengkap dan detail. Sy mmg akan buat itinerary yg sama dgn detail on the train fare to avoid any hiccups kat sana.

      Application apa akak guna utk membuat itinerary seperti email lagi satu tu?

      Terima kasih byk2 kak semoga hidup akak dipermudah kerana sgt rajin membantu ramai org seperti yg saya baca dlm blog tu.

      Delete
    5. Salam,

      Boleh ajer kalau niat awak nak tinggal setempat saja setakat nak meronda2 di sekitar bandar Tokyo sahaja dlm tempuh 10 hari. Tapi pada pendapat akak mcm rugi lah pulak kerana masa panjang di Japan awak tu seboleh2nya awak explore lagi banyak tempat spt ke Fuji/Hakone/Kawaguchiko atau ke Nagano atau Karuizawa dll.

      Akak pi baru2 nih ketika winter 2015 dlm masa 7 hari tu akak dah cover Tokyo, Yamanouchi/Nagano dan Sapporo. Lagi pun kalau banyak tempat2 tourist attraction di sekitar bandaraya Tokyo yg awak boleh cover dlm masa satu dua hari saja, tapi mcm Fuji/Hakone/Kawaguchiko atau Nikko ( http://www.japan-guide.com/e/e3800.html ) memerlukan overnight stay.

      Dari sudut agama pulak, sekiranya awak menginap di satu tempat ketika musafir melebihi 4 hari (tak masuk hari pi dan balik) maka awak dikira sebagai bermukim di tempat itu. Maknanya keringanan utk buat solat jamak/qasar akan secara otomatik hilang. Bila jadi mcm nih awak wajib buat solat 5 waktu pada masa2 yg ditetapkan. Misalnya pada musim winter Zohor masuk pada pukul 12pm dan Asar pada pukul 3pm jadi utk pelihara semua solat waktu kena selalu alert ketika berjalan dgn sentiasa membawa sejadah dan pakaian (telekung) utk solat. Tempat utk mendirikan solat pun awak nak kena cari dan anggar utk dimasukkan dlm itinerary.

      Utk urusan memindahkan luggage ini dari satu lokasi ke satu lokasi, di Japan sebenarnya tak lah susah mana. Awak boleh menggunakan perkhidmatan luggage delivery utk mengelakkan dari bawak semua luggage dari satu tempat ke satu tempat.
      Misalnya 3 hari pertama awak stay di Ochiai-Minaminagasaki kemudian awak nak spend 2 malam di Kawaguchiko dan 2 malam di Yokohama sebelum balik semula ke Asakusa, Tokyo. Awak boleh call luggage delivery service ini utk pungut luggage dari tempat tinggal awak di Ochiai-Minaminagasaki dan menghantar luggage awak ke guesthouse/hotel di Asakusa. Awak cuma perlu bawak sedikit beg yg perlu utk perjalanan ke Kawaguchiko dan Yokohama.

      Akak tak pernah guna perkhidmatan luggage delivery ini kerana biasanya akak akan sumbat dan store dlm locker di train station. Tapi kawan akak pernah mengguna service ini dan ianya mmg mudah dan agak murah. Awak boleh refer link ini utk mengetahui lebih lanjut :

      http://www.japan-guide.com/e/e2278.html

      Biasanya di airport pun ada counter luggage service ini, di kebanyakan hotel pun awak boleh jumpadlm hotel directory atau tanya saja pada reception - they will be more than willing to help..

      Akak menggunakan notepad saja utk buat itnerary. Kerana mudah boleh forward ke email, save as image ke dlm ipad atau paste ke
      Evernote. Info2 utk buat itinerary pulak biasanya adalah cross reference dgn mengguna kan tripadadvisor, http://www.japan-guide.com, hyperdia dll


      Delete
    6. okay trima kasih atas pandangan yg diberi.
      jika dibuat perbandingan mana satu pilihan yg lebih jimat ye kak? saya faham dpt menjimatkan byk masa jika menginap di tempat2 seperti hakone/fuji/kawaguchiko. tetapi ingin membuat perbandingan dari segi kos pula.

      adakah perlu untuk membeli JR pass jika kita menginap satu tempat sahaja di ochiai-minamanagasaki?
      ataupun jika kita berpindah penginapan seperti menginap di hakone/fuji/kawaguchiko masih perlukah membeli jr pass untuk ke tokyo nanti?

      saya masih kurang jelas mengenai JR pass seta mempunyai berlainan pass mengikut tempoh hari yg kita beli.
      harap akak dapat memberi pandangan sebelum kami membuat keputusan mengenai tempat yang bakal kami menginap.

      terima kasih sekali lagi.

      Delete
    7. Salam,

      JR Rail Pass (7 Hari) kini berharga Y29.110 (RM1018). Dengan rail pass ini awak boleh travel dgn menggunakan Shinkansen (bullet train) di mana2 area dlm negara Jepun. Selain mendapat kemudahn menggunakan bas atau JR line yg beroperasi dgn syarikat JR selama 7 hari berturut2.

      Tapi kalau awak cuma stay di sekitar Tokyo dan hendak pi setakat Hakone/Kawaguchiko maka amat tak berbaloi utk membeli pass yg mahal ini. Dlm bandaraya Tokyo awak boleh membeli Suica/Pass card yg membolehkan awak travel pada subway dan JR Line. Kalau awak beli JR Rail Pass cuma JR Line saja yg awak boleh guna, utk menaiki subway awak dah kena beli tiket lain pulak. Dah rugi di situ kan.

      Sama seperti kalau awak berhasrat nak ke Hakone/Kawaguchiko. Awak cuma beli Hakone Free Pass :2 Days Pass @ Y5140 dari Shinjuku, dan kemudian tambah lagi Y890 utk naik Romance Car (one way trip). Mcm yg akak pernah explain sebelum ini dgn ada Hakone Pass ini awak dah boleh menaiki semua jenis pengangkutan dlm Hakone Area secara unlimited - termasuklah bas, train, kapal dan cable car. JR Rail Pass tak cover benda2 dlm Hakone area ini, jadi dah rugi lagi kat situ.

      Awak boleh balik semula ke Shinjuku (Tokyo) melalui Odawara, kalau awak tak mau stay overnight. Tapi kalau awak nak bermalam mcm akak di Kawaguchiko dan explore tempat2 sekitar. Awak cuma beli Retro Bus Sight Seeing Pass @ Y1200 saja. Konsepnya adalah mcm hop in hop off. Awak boleh turun naik pada tempat2 yg bas ini lalu.

      Kemudian bila awak nak balik semula ke Tokyo, awak boleh buat mcm akak, dgn menaiki bas dari Kawaguchiko Station sehingga ke Shinjuku @ Y1750 (RM61). Sebenarnya dari Kawaguchiko Station ada jugak train yg boleh bawak awak ke Shinjuku dgn menggunakan JR Rail Pass. Tapi lebih jimat dan seronok naik bas yg perjalanannya makan masa tak sampai 1 jam.

      Selain itu, ada jugak satu lagi pass yg dinamakan Tokyo Wide Pass (nama lamanya : Kanto Wide Pass) @ Y10,000 (RM350) yg cover banyak tempat spt Kawaguchiko, Nikko. Karuizawa, Haneda airport dll , awak boleh refer di sini :
      http://www.japan-guide.com/e/e2361_06.html

      Nampak mcm menarik sangat kan. Tapi yg tak berapa berkenan tu pass ini cuma valid utk 3 hari berturut saja. Kalau setakat awak nak pi singgah dan jalan2 dan kemudian pi ke tempat seterusnya mungkin worth it utk beli pass ini. Tapi dalam musim winter yg masa siangnya pendek, berapa tempat yg awak boleh pi dlm satu hari. Tambah pulak kalau awak overnight kat satu2 tempat dan explore tempat tu (mcm contoh di Kawaguchiko tadi) dah membazir pass ini.

      Pada akak pass ini berbaloi contohnya kalau hari pertama awak guna pi ke Karuizawa (overnight semalaman) besuk check out utk pi ke Kawaguchiko (overnight semalaman) dan hari ke 3 balik ke Tokyo. Tapi tu lah mcm selolah2 rushing itinerary seharian semata2 nak accomodate kegunaan pass ini.

      Tapi kalau awak betul2 berniat nak main ski, maybe awak boleh beli Tokyo Wide Pass ini dan pi ke Karuizawa. Overnight di situ dan berjalan kaki utk ke Prince Snow Resort utk main ski dan lain2 snow activities. Kalau awak nak buat spt mana yg akak buat dgn menaiki Willer Express ke Nagano tiket pi balik pun cuma Y5000 (RM175), dari sini awak boleh pilih utk ke Hakuba, Yamanouchi, Shiga Kogen dll. Walau pun tanpas pass dan hanya menaiki bass masa awak lebih flexible dan tak lah rushing sangat.

      Delete
    8. salam kak,

      salam kak kami mungkin menggunakan tokyo wide pass ni dan terus ke Kawaguchiko terlebih dahulu kerana APA Hotel Karuizawa Ekimae agak mahal untuk menginap disana pada malam sabtu. dan selepas itu baru lah kami ke Karuizawa. hari ke 3 kami pulang ke tokyo dan mungkin ke disneysea pada hari berikutnya (selasa).

      waktu kami tiba di haneda itnl airport ETA 2230hrs. kami boleh terus membeli pass ini di airport waktu kami smpai. adakah kaunter masih dibuka untuk membeli pass ini semasa kami tiba ataupun hanya perlu membeli di machine yg ada di sana?

      adakah pass ni cover kos untuk terus ke Kawaguchiko dari airport? saya kurang jelas dengan penerangan di dalam japan-guide.com tersebut. kami mungkin hanya menunggu untuk train pertama dari haneda airport ke Kawaguchiko jika pass ini cover from haneda.

      mungkin akan menginap di Kawaguchiko Hotel yg dgn rate RM400 / per night. timing untuk train@ tersebut akan saya padankan di hyperdia kemudian. mungkin jika tidak keberatan akak dapat emailkan number contact untuk lebih mudah dan cepat kami bertanyakan pendapat.

      terima kasih

      Delete
    9. Wa'alaikum salam,

      Tokyo Wide Pass (TWP) ini awak boleh beli jugak di Haneda tapi biasanya kalau awak naik Air Asia awak akan cuma sampai dlm pukul 10.30pm, pada masa nih counter utk beli TWP dah tutup. Dorang bukak dari 7.45am hingga 6.30pm

      Mcm mana pun pada keesukkan hari awak masih boleh beli di beberapa tempat di station2 utama. Awak boleh refer di sini :

      https://www.jreast.co.jp/e/tokyowidepass/#category03

      Tapi akak suggest awak beli di Shinjuku Station. Walau awak boleh beli di tempat spt Ueno Stn atau Tokyo Stn, namun train ke Kawaguchiko dgn TWP dari Tokyo bermula dari Shinjuku Stn. Kalau awak naik dari Ueno atau Tokyo awak masih kena buat transfer di Shinjuku. So, tak mau pening2, awak beli ajer di Shinjuku awak cuma buat satu transfer di Otsuki dan kemudian terus ke Kawaguchiko. Office di Shinjuku Station bukak pada pukul 8am.

      Tapi kalau awak decided utk bermalam di Haneda Airport, awak boleh juga beli TWP pada keesukan hari. TWP ini akan cover perjalanan dari Haneda hingga ke Kawaguchiko.Tapi masalahnya mcm yg akak kata sebelum ini, kalau awak naik dari tempat mcm Haneda awak mesti bersedia buat transfer SEKURANG2 3 transfer. Paling banyak sehingga 5 transfer - bergantung pada jadual train.

      Mengenai hotel di Karuizawa, sememangnya rate pada weekend lebih tinggi dari weekdays. Tapi awak tak semestinya pi ke Kawaguchiko atau Karuizawa. Awak boleh pada hari pertama stay around Tokyo dan mula menggunakan TWP pada hari ke Isnin, contohnya. Bila awak buat cam nih awak dah boleh jugak beli ticket Disneyland di Disney Store di sekitar Tokyo.

      Di Kawaguchiko awak jugak boleh pilih utk menginap mcm akak buat, di K's House Nount Fuji. Akak rekomen sangat kalau awak bermalam di sini kerana di sini ada transport dari Kawaguchiko station ke guesthouse. Dorang pun ada organize utk pi ke Fuji 5th Station, dan tempat ini juga ada dapor dan fridge. Mmg selesa sangat.

      Kalau tak keberatan mungkin awak boleh email pada akak @ noriroppongi@gmail.com itinerary percutian awak. Setakat nih akak tak tau berapa ramai rombongan awak nak ke Japan ini, mungkin awak boleh beritau lebih detail supaya akak boleh beri pandangan serba sedikit.

      Delete
    10. Salam,

      Saya ada direct email pada akak. Harap dapat membantu. terima kasih

      Delete
  92. Salam sis..
    Bole tak bagi itenary yg akak guna semasa bercuti and advice tuk jalan-jalan around tokyo and mount fuji..
    kami nak pegi bulan feb nnt..

    thanks in advance.. (^-^)
    lovebliss87@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Pls check awak punya email ya.

      Delete
  93. Salam kak, boleh emailkan saya iti akak? berminat jugak nak study :) umminaseha@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah hantaq attachment pada email awak. Sila check.

      Delete
  94. As salam Pn.Nori akak teruja sgt baca blog Nori ni. Insyaallah akak nk bawa anak² sept tahun depan nk mintak kalau bole email kan akak itinerary utk ke Osaka ye...senang plan awal² supaya bole paham nanti tak de la sesat kan...nak tau juga budget nye ye..
    Email akak..puziyah@yahoo
    Teme kasih byk² kerana membantu ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Pls check email awak, akak dah kirim apa yg awak mintak.

      Delete
  95. Salam Pn Nori. Saya akan ke Tokyo selama seminggu bersama-sama 3 orang ahli keluarga (dewasa) pada pertengahan Mac 2016. Kami lebih berminat kepada kebudayaan dan alam sekitar. Sukacita jila Pn boleh cadangkan itinerari yang sesuai. Terima kasih. suadawab@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Please check your email. Saya dah reply di sana.

      Delete
  96. Salam kak...blog akak ni sangat menarik dan mmbantu...saya rncang nak pergi jepun hjng bln feb 2016(last minute punyer planning)...ada lagi ke salji time tu ye....nak minta kak share intinerary sekali...ini emel saya...aien.nurainzulkaflin@gmail.com...thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah kirim attachement dan jawab soalan awak tu melalui email. pls check ya.

      Delete
  97. Salam akak.blog akak sgt membantu.akak nk tanya pendapat.saya akan pergi dgn family end jan.bercadang nak main ski di nagano.naik Willer Express macam akak sebab tiket perbi balik murah berbanding shinkanshen.Nak tanya pendapat akak kalau trip ni balik hari sempat ke akak? ke mmg kena stay sana?Then kalau naik Willer Express station mana saya ptt naik dan turun? Tq akak:)..akak nk mtk share itinerary blh.afza_ila@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Oleh kerana awak mintak itinerary, jadi soalan awak mengenai niat nak main ski tu akak akan jawab melalui email bersama itineraries sekali.

      Delete
  98. Salam kak... Boleh akak share itinerary akak pada saya... Saya akan pergi ke tokyo selama lapan hari pada 1 feb nant dengan 4 org anak... Ari kedua dan ketiga kami akan ke disneyland dan disneysea... Ari keempat samoai ari keenam kami cadang guna tiket japan wide pass utk cover mount fuji, main snow kt gala yuzawa n pergi muzium doraemon ...
    So ari ketujuh n kelapan akan jenjalan kt bandar tokyo... (Shibuya, harajuku, odaiba) n lelain... So akak cadangkan kami guna pass apa ye?
    N lastly boleh tak akak sharekn itinerary akak ke tokyo...
    Ni email saya mastikaabadi@gmail.com
    Thanx akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Suggestions dan itineraries sudah akak kirim pada awak. please check awak punya email ya.

      Delete
  99. Salam sis, sy plan nk travel ke jepun musim bunga tapi apa benda lom book..travel agen mmg da google..nk backpack sndiri pun takda pngalaman lagi..cadang pegi dgn hubby,baby 2 org..2 taun n 3 bln

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, kalau awak bercadang ke Tokyo utk melihat cherry blossom, dijangkakan masa terbaik adalah minggu akhir bulan March sehingga awal bulab April. Awak boleh pilih utk menginap di Airbnb atau hotel. Guesthouse spt mana yg akak stay di Ikebukuro pun okay jugak.

      Train network di Tokyo mmg very efficient dan terbaik. Kalau mula2 tenguk pada train map nampak berselirat tapi sebenarnya tak susah. Orang2 Jepun walau pun ada masalah berkomunikasi dlm English tapi dorang dgn mudah akan menghulurkan pertolongan.

      Akak percaya kalau awak pi ke Japan buat pertama kali, awak akan kembali semula utk kedua atau ketiga !!

      Delete
  100. Terima kasih atas penerangan akak dalam blog ni. Boleh akak share itinerary & budget akak sepanjang di sana? email address: afrindaniel@gmail.com

    thanks in advance :)

    ReplyDelete
  101. Salam, akk :) nak jgak itinerary and budget akk ke sana! plannya nak g end of Nov. Thanks in advance!
    nooramera.mohdnoor@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah sertakan pada email yg awak beri, please check

      Delete
  102. salam akak..nak tya...boleh tak akak bg itenary dekat tokyo..bulan 10 nie sy akan ke tokyo dri osaka.(dekat osaka x risau sbb via package)..train/pass yang perlu guna utk ke disneyland dan mount fuji (cuma ada 3 hari di tokyo tak termasuk hari nak balik).kemudian tempat tinggal yg sesuai.

    ReplyDelete
  103. nie email sya hanan5084@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak, akak dah kirim attachment

      Delete
  104. Assalamualaikum nori saya akan travel 18 mei samp 25 mei 2016.boleh share itenary nori n costing tak? Data ade pegi tarikh yg sama boleh la kite berjemaah.risau gak sebab baru first time pegi ber4 bawa anak plak tu.email ke enorsha_84@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Saya dah reply melalui email, please check ya

      Delete
  105. Assalammu'alaikum pn. Nori, terima kasih atas maklumat dan perkongsian travel ke jepun ni, banyak membantu terutama dari segi tranportation di sana. InsyaAllah saya akan ke Tokyo pada 29 okt hingga 4 nov. Mohon share itenary sbg panduan saya nanti di email add..rosiyahag@gmail.com terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak, akak dah kirim apa yg awak mintak.

      Delete
    2. assalamulaikum kak nori. sy akan pegi ke japan pd 29may hingga 4 june 2016. bole x beri cadangan itinerary dan transport utk tempat2 yg perlu dikunjungi disana nanti. ashamadim@gmail.com

      Delete
  106. assalamulaikum kak nori. apa yg best nya klu pegi japan pada awal bulan june.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,
      Sila check pada email awak ya

      Delete
  107. Salam Kak,

    Saya akan travel ke Tokyo from 31/8 - 13/9 nanti. just nak tahu, sy ada baca dlm blog2 yg mana, Jepun bulan 8-9 selalu nye bnyk typhoon. betul ke.. next is if travel dgn kids (2yo) senang x nk bawak stroller (compact design e.g. yoyo/yuyu/pockit etc) ke mana2, especially turun naik trains / bus.
    if xkeberatan, blh sy nk dptkan sample itinerary akak.

    Terima kasih.
    (mohammadfazree@yahoo.com)

    ReplyDelete