Tuesday, 2 April 2013

Tokyo - Overall Expenses & Review Part 1



Sori dah lama menghilangkan diri... bila cuti sekolah mulalah nak berpencak silat kat dapoq try macam2 resepi hahaha, tambah pulak dengan orang mai rumah lah dan sikap balok nak berblog pun ada gak.

Okay, Cerita seminggu di Tokyo telah pun berakhir kini akak akan beri serba sedikit tentang perbelanjaan percutian kami di sana :

kiraan 100 Yen = RM0.034

1.) FLIGHT

* Tiket di beli pada 15 Julai 2012 ................ RM2,900
* Add-in : Meals & Luggage ..........................RM   311
*** No insurance or Seat reservation
                                                                           _______
Grand Total                                                       RM3,211
                                                                          

2.) Accomodation

Tempat tinggal di Tokyo kami buat booking melalui Agoda lebih kurang 2 bulan lebih sebelum tarikh berangkat dengan credit card. Sementara K's House of Mount Fuji dan House of Ikebukuro pula kami buat booking online di website depa sendiri, lebih kurang 3 bulan sebelum bertolak. Tak susah sebab dalam website tempat nih ada tunjuk kalendar room yang available. Tapi 2-3 minggu sebelum nak bertolak kena reconfirm semula booking kita tu, dan bayaq cash masa check in.

Sebelum buat booking kena rancang rapi2 kedudukan tempat kita nak menginap dan tempat yang kita nak tuju untuk sight seeing. Misalnya kami rancang untuk tinggal di area Asakusa kerana ia melibatkan aktiviti2 yang dekat di area tu seperti boat cruise, tempat beli souvenir dan tempat makanan halal. Manakala kami pilih hari terakhir di Ikebukuro kerana bercadang untuk pi ke Muzium Doremon pada hari terakhir dan ianya tak jauh dari Shinjuku dan Shibuya.



a.) Grand Park Hotel Panex Tokyo @ 2 rooms for 1 Night  (Through Agoda) .......  RM  465.10
b.) Agora Place Hotel Asakusa @ 2 rooms for 3 Nights (Through Agoda)     .......  RM1,029.34
c.) K's House Mt.Fuji @ 1 private ensuite room for 1 night (Online booking)  ........  RM   462.40
d.) House of Ikebukuro @ 1 Annex Japanese Room for 2 nights (Online booking)..RM  816.00
                                                                                                                                            _________
Grand Total                                                                                                                        RM2772.84


3.) Sight Seeing

a.) 2 days Hakone Free Pass Y4100 + Romance Car Y870 for 4 pax      ............. RM   675.92
b.) 1 day passport to Disneyland for 2 Adults + 1 Senior & 1 Junior Student ........ RM   734.40
c.) Ueno Zoo for 4 pax                                                                                         ......... RM     81.60
d.) UENO National Museum of Nature and Science for 4 pax                        ......... RM     81.60
e.) Tokyo Tower for 4 pax                                                                                    ......... RM   111.52
                                                                                                                                         ___________

Grand Total                                                                                                                     RM 1,685.04



4.) Transportation

Untuk transport semasa 6 hari kami di Tokyo, paling banyak yang kami guna adalah train system depa yang canggih tu. Dan bagi memudahkan pergerakan, kami menggunakan Suica Card. Memang amat memudahkan dan sangat2 direkomen untuk sesiapa yang nak ke Japan. Cuma beli Y2000 pada hari pertama...kemudian gunakan setiap kali kita naik JR line, Toei atau Metro Line.

Nak bagi senang kira, akak buat perbelanjaan purata Y800 setiap hari penggunaan Suica card nih, sebab boleh kata tiap2 hari mesti kami top up Y1000. Jadi, untuk 6 hari, perbelanjaan transportation adalah Y4,800 atau RM163.20. Jumlah nih dah masuk kira sekali wang deposit yang depa pulangkan semula.   

Selain dari Train Line, kami menggunakan bas sebanyak 2 kali. Sekali semasa dari Gotemba ke Kawaguchiko Station dan sekali lagi dari Kawaguchiko Station ke Shinjuku. Oh ya ... kami juga ada gunakan teksi dari Kawaguchiko Station ke K's House Mount Fuji. Manakala pengangkutan lain seperti Romance Car, Tozan bus sudah termasuk dalam kiraan pakej di atas.

a.) Suica Card Y800 for 4 pax  x 6 days     ............................................   RM   652.80
b.) Bus from Gotemba to Kawaguchiko St    Y1,470 for 4 pax ............   RM  199.92
c.) Bus from Kawaguchiko St to Shinjuku St Y1,700 for 4 pax .............. RM   231.20
d.) Taxi drom Kawaguchiko St to K's House Mount Fuji ........................ RM     26.18
                                                                                                                        ___________

Grand Total                                                                                                    RM1,110.10


5.) Meals

Rasa2nya part makan nih lah yang mahal dalam budget kami. Mahal dari segi kita biasa makan kat tempat sendiri 4 orang kalau RM70 dah kira mewah dengan segala benda terhidang atas meja siap nasi tambah dan lauk pauh yang berbagai, tapi di Japan makan lebih kurang macam nasi goreng biasa untuk 4 orang dah mencecah lebih RM100


Akak cuma list proper meals yang kami belanjakan semasa di Tokyo, benda2 seperti ice cream, chocolate, pop corn, keledek, mineral water dll semua tu tak masuk dalam list.

Day 3 - Saray's Kebab Asakusa ...........   RM   68.00

Day 4 - Merah Putih Cafe .......................   RM 207.40

Day 5 - Saray's Kebab Asakusa ...........   RM   78.20

Day 6 - Merah Putih Cafe ........................  RM 180.20



Day 6 - Take Away Curry & Nans ............ RM 119.00
                                                                      _________

Grand Total                                              RM652.80

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

OVERALL EXPENSES

1.) Flight  ............................................. RM 3,211.00                                                  
2.) Accomodation ............................. RM 2,772.84
3.) Sight-seeing ................................ RM 1,685.04
4.) Transportation ........................... RM 1,110.10
5.) Meals  .......................................... RM    652.80
                                                              __________

Grand Total                                        RM9,431.78



** Bersambung - bahagian terakhir di mana akak akan buat review atau ulasan semua perbelanjaan percutian kami di Tokyo...dan juga souvenir yang kami beli semasa di sana.



18 comments:

  1. thanks sis for the sharing..
    membantu sangat untuk saye arrange trip sye ke Jepun nanti..sye tengah gigih dok study pasal jepun ni..
    -forumer cari-

    ReplyDelete
  2. Baguih ler tu, Japan mmg nice place to go for holidays, bila nak pi ?

    ReplyDelete
  3. sy pg osaka dan kawasan sekitarnya jer hari tu..

    ReplyDelete
  4. Detail nyer expenses dan budget dr kak nori ni, leh jd guideline utk jm ke sana nanti tp ntah la bila

    Klau jm send dlm 3k not include tiket n hotel rasanya cukuplah eh

    ReplyDelete
  5. X pasti jm nyer komen masuk ke x :-)

    ReplyDelete
  6. JM sori akak bizi ler nak update ... apa pun kalau JM nak pi Tokyo dlm RM 3K dah cukup. Kalau nak jimat lagi bawak bekal atau masak sendirik.

    ReplyDelete
  7. Hehehehe... thanks akak for all the info...Smooth je perjalanan kat Tokyo... still mcm tak percaya nak balik. Mcm nak terbang balik je....

    ReplyDelete
  8. Sori Owen, baru publish your comment. La nih busy memanjang. Glad you enjoy your holidays in Japan...mmg best Tokyo kan kalau boleh nak pi lagi. Akak pun ada cita2 nak ke sana lagi pada winter 2015 Insya Allah kalau ada rezeki.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum W.B.T. thanks sebab sudi share overall budget. =D boleh saya tahu kat mana nak beli beg and kasot cantek2? maksod saya kawasan mane eh? akhihabara ke mane? and kasot and beg kat sane yg branded macam guess or brand jepon yg laen2 mahal tak kalo nak shopping kat sane? thanks in advance.. =D

    ReplyDelete
  10. Salam sarah,

    2 tempat yg akak boleh rekomen (sebab akak pi tempat nih) adalah di Shibuya dan Akihabara.

    Di Shibuya boleh ke Shibuya 109: http://www.shibuya109.jp/en/top
    Di Akhihabara pulak boleh try tgk di Laox : http://www.laox.co.jp/mainstore/us_main.html

    Di Laox tu hari last day akak pi jenjalan mmg ramai orang kat sana. Kalau minat SKII pun merata2 tempat ada jual, murah compare to kat Malaysia.

    Lain2 tempat kat Akihabara boleh refer kat sini : http://www.e-akihabara.jp/en/freetaxshop.htm

    ReplyDelete
  11. sori late reply. thank you so much sebab sudi jawab pertanyaan saya. =D tempat2 shopping akak list tuh memang murah2 eh barang2 die? sebab bile saya cakap nak shopping kat jepon, semua orang cakap mahal... frust pulak saya... T___T yg tempat2 akak list tuh harge barang ade tak below RM100 or below RM150 ke??? kawan saya cakap Uniqlo kat jepon pon mahal. murah lagi Uniqlo kat malaysiaaa... waaa nie frust bile dorang cakap centu... help me... thanx in advance ye kak. =D

    ReplyDelete
  12. Rata2 barang2 kat Japan ni mg mahal. Akak penah masuk Uniqlo kat underground MRT station masa balik dari Disney, mmg mahal walau pun ada "sale". Tambah pulak kat Japan nih barang2 dorang ada tax. Last day kat Ikebukuro ada jugak jengah tgk kasut sport...compare masa akak beli kat Hong Kong mmg kat Japan lebih mahal. Tempat2 mcm Harajuku, Roppongi lebih2 lagi eksklusif...rege barang dia lebih kpd high end.

    Kalau nak beli barang2 shopping dlm RM150 rasa2 susah sket lah. Maybe kalau nak beli utk kenang2an pun kena ready to spend. Tapi boleh ajer kalau nak just jalan2 & belek2 cari barang2 yg tak jumpa kat Malaysia. Contohnya mcm akak beli kat Disney Store masa di Ikebukuro - dptlah beli beg dan barang2 sbg kenangan pi Japan. Kalau nak beli utk orang rasanya tak worth it. Satu lagi kat Haneda Airport pun blh cari barang2 yg ada good price kat duty free shop.

    ReplyDelete
  13. Thanx once again kak sebab sudi jawab. Hehe. Owh macam tuh. Memang senang kate takyah nak berangan shopping sakan la kat jepon nie eh. Sebab nak bli souvenir utk membe2 lagi kan. Jaoh beza ngan korea. Korea murah2 barang2 dorang. T___T. Sebab nak g tokyo, osaka ngan kyoto bulan 10 nie. Tu nak tawu bebetol.

    Nestle kit kat sume perisa, ingredient die halal kak kan? Sebab ade tgk website halaljepun ckp halal and sy tny org malaysia dudok jepon die pon ckp same. Just nak dapat kepastian je dari majoriti. Tu tanye akak tu. Hehe.

    Kalo barang2 branded mahal kat sane, barang2 xde brand ala2 mcm kat times square tu pon jadi la kak. Huhu. Yg list and link tempat shopping kak bagi tuh barang2 yg bese xbrand kan? Thanx once again kak eh. =D

    P/S : tak saba tunggu entry baru kak sambungan percutian tokyo kak nie. Hehe

    ReplyDelete
  14. salam...xde entry baru ?? nak baca.....

    ReplyDelete
  15. Salam kak, kalau duduk agora place hotel asakusa, dekat ke dengan train yg boleh ke ueno, akihabara, shibuya, etc? Train yg ke narita pun ada tak? Makanan halal pula mcam mana ye? Dan dengan suica card, boleh pergi seluruh tokyo tak? Dan suica card boleh guna untuk train je ek? Email: mealice37@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Please check inbox email awak, akak dah reply.

      Delete
  16. Salam kak, nak tanya seat AA tu akak xbeli kan.nanti masa check-in on9 tu boleh pilih ke? Atau masa check-in kaunter depa pilihkan? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Utk Air Asia kalau awak tak buat pre-booking utk seat, nanti dua minggu sebelum tarikh bertolak bila Air Asia open utk buat web check in awak boleh pi kat Manage My Booking dan tenguk seat mana yg Air Asia auto select utk awak. Andai kata awak tak suka seat yg dorang auto select tu awak boleh pilih dan beli seat yg lain.

      Delete