Wednesday, 4 December 2013

Tokyo - Another Winter Vacation


Salam semua,

Hehehe dah berkurun blog nih terkubuq, al maklumlah nama pun Touchdown Tokyo, takkanlah nak boh masuk cerita2 holiday tempat lain.

Anyway, ada juga orang berkunjung mai blog nih bertanya : tak ada entry baru ker untuk blog nih ?

Akak sebenaqnya malas nak canang awai2...tapi dah ada orang tanya, pada promo baru2 nih sempatlah kami menyambar tiket murah @ RM249 per person. Kami beli one way ticket jer, tiket balik tak beli lagi...kena tunggu next promo dan kelulusan cuti, silap2 terus dok sana terus tak balik dah...hehehe.


Yer, ke Tokyo sekali lagi kami. Nak buat cam mana Jepun nih negara besaq...tak abis nak ronda lagi. Dan seperti percutian kami sebelum nih, kali nih kami ke sana dalam musim winter,

Tapi kali nih bukan di area kota Tokyo tapi ke utara sedikit. Nak cerita lebih2 takut kang tak jadi pulak. Tempat2 yg kami plan nak pi dah di target di mana dan kat mana, hmm nak senang kasi tunjuk gambaq sikitlah :



Insya Allah kalau tak ada aral melintang ini adalah 2 dari 3 tempat yg kami akan pi dan menginap ketika bercuti di sana nanti.

Tenguk salji memutih yg bertimbun tu pun boleh jadi kecut tangan kaki semua, dan khabarnya ada suatu tempat yg kami nak tuju tu, suhu berada dalam - 15 Celsius !!

Tapi winter yang kami nak pi nih bukan waktu yang terdekat nih...jauh lagi...sekira2nya winter setahun dari sekarang. Makkk aih...Jauh lagi kan ! Hmm pejam celik, pejam celik, pi mai, pi mai tak lama setahun tu...sementara tu bolehlah buat preparation sedikit demi sedikit dari la nih.

Berbalik pada pertanyaan : tak ada entry baru ker untuk blog nih...nampak gayanya dalam setahun dari hari ini Insya Allah akan ada semula hihihi.



36 comments:

  1. hehehe...saya la yg komen tu....winter 2015 ke? Sapporo ke tu?

    ReplyDelete
  2. Ahaaa..kak Nori....dh namapun touchdown tokyo kan...citer pasal tokyo je lah...JM pun tgh baca semula semua entry akak ni sbb sedang siapkan itirenary tuk ke Jepun april next year..

    entry baru rasanya selepas akak balik dari winter sonata one more year lah ni..adusss..lama lagi la JM nk tggu heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi sakan....nak pi Japan pulak hehe. Kalau pi akhir April nak masuk ke May waktu tu adalah Golden Week. Masa nih hotel, MRT dan tempat tourist attraction mmg sesak dgn manusia. Apa2 pun elok book hotel sekurang2nya 3 bulan sebelum berangkat.

      Delete
  3. Wah Nori suka sgt pi Jepang ni kan....winter pulak tu...sejuk gediii la....anyway akak akan tgu citer Nori nanti....mesti best kan boleh buat contoh lagi...

    ReplyDelete
  4. Insya Allah, jauh lagi masa nak pi tu bolehlah plan dan cari info banyak2 tempat yg kami nak tuju nanti

    ReplyDelete
  5. naik la sampai sapporo kak, tak banyak info pasal dekat sana...boleh pinjam itinerary nanti :)

    ReplyDelete
  6. Insya Allah, la tengah buat study tempat2 yg nak pi nih

    ReplyDelete
  7. Salam puan,tumpang tanya,sekarang ni pergi ke Japan xperlu visa dah ke?
    TQ

    ReplyDelete
  8. Salam, pemegang passport yg kini tidak memerlukan visa. Pastikan passport anda adalah ICAO compliant dgn standard yg dikehendaki. Boleh rujuk di sini :
    http://www.venusbuzz.com/archives/43540/japan-considering-waiving-visa-for-malaysians-tourists/

    ReplyDelete
  9. Amboi Kak. Repeat Japan lagi!!! Tadi ternampak post Kak dekat forum cari. Tuh tetiba teringat blog nie. Hehehe... Saya pun teringin nak repeat. Maybe Kansai area tapi lambat lagi kot. Tahun nie dengan 2015 dah penuh jadual...hehehehe.... May be 2016 la kot....tak sure lagi....

    ReplyDelete
  10. Yer kali nih repeat tapi bukan lagi area bandar Tokyo...kami ke utara sket utk merasai suasana keputihan salji di bumi Jepun. Tiket AirAsia pun dapat murah jer, sorang pi balik (tak termasuk lagi luggage & meal) cuma RM576. Murah kan !!! First time dulu pi dalam RM700+
    Sebenarnya banyak lagi area Japan yg belum dijelajah mcm Hokkaido, Osaka, Hiroshima...cuma problem cuti jer yg kurang mengizinkan nak pi lama2. Tapi la nih dah pasang niat nak pi tahun 2020 bila Tokyo jadi tuan rumah sukan Olimpik...6 tahun lagi tu !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa...samala saya. Angan-angan nak ke Tokyo 2020 untuk Olympic tapi mesti super duper mahal kan...

      Delete
  11. Lama lagi tu 6 tahun ke depan...kalau menabung dari sekarang...rasa2nya boleh jer hehehe
    Kalau betoi2 ada cita2 nak pi boleh pasang widget countdown to Tokyo Summer Olympics 2020 nih :

    http://mycountdown.org/fullpage.php?group=my%20countdown&countdown=My%20Countdown&widget_number=3012&text1=Olympic%20Ceremony%20For%20The%20Tokyo%202020%20Olympic%20Games&text2=Olympic%20Ceremony%20Begins%20In%20Tokyo&timezone=Asia/Tokyo&event_time=1595620800&img=-6&cp3_Hex=&cp2_Hex=&cp1_Hex=000000&hbg=1&fwdt=250&wordpress=1

    ReplyDelete
  12. Askm..nk mintak pengalaman skit...sy akn pi tokyo bln awl bln 3 2014..fly to haneda airport..m'mandangkn time touch down tu dah lewat so mmg xleh lepak2 kt aiport tu ek b4 tggu early morning train? Actually i dah book hotel area tokyo station tp tkut still xsmpat dgn last train..slamatke kt sana cox sy gi sana nti as solo traveler..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alailkum salam, biasanya AirAsia akan sampai di Haneda dlm kol 10pm, tapi akak pernah baca cerita ada delay yg menyebabkan flight sampai hingga pukul 1 pagi. Proses luggage collection selalunya yg buat passenger lewat meninggalkan airport, kemudian nak cari arah train atau bus stop dan utk beli tiket pun satu pekara lagi. All in all, bolehlah estimate dari kita keluar pesawat dan keluar dari bangunan lapangan terbang dlm 1 jam. Di Tokyo kena ingat subway train dia akan abis servis sebelum jam 12am.

      Mcm akak dulu, kami sampai sebelum 10pm tapi akhirnya tunggu bus ke hotel dalam pukul 11pm. Tapi nasib baik kami dah ambik kira pasal benda nih semua, dan sebab tu kami pilih utk duduk di Kamata. Tambang bas pun dlm Y270, kami agak if worst case scenario flight delay sampai pukul 1am tambang teksi pun tak mahal mana sebab dekat. Tapi kalau hotel yg kita duduk tu di Shinjuku, akak pernah dengar taxi fare boleh cecah sampai RM500 !!

      Anyway, kalau awak takut flight delay boleh ajer stay di First Cabin di Haneda, Tempat nih di Terminal 1, so kena ambik free shuttle dari International Terminal utk ke Terminal 1. Satu malam penginapan adalah Y5000 utk business class dan Y6000 utk First Class, bezanya cuma First Class tu bilik di luas sket. Boleh baca info dan cerita orang yg pernah dok di situ :

      http://www.first-cabin.jp.e.jr.hp.transer.com/locationlist/haneda-terminal1.html
      http://travelog.my/hotel-di-haneda-tokyo-first-cabin-capsul-hotel/

      But make sure to book at least 2 months sebelum sampai, sebab tempat nih selalu fully booked. Akak pun ada cadang nak dok sini nanti in my next trip.

      Delete
  13. Apa nama tempat yang penuh dengan salji tu ya?

    ReplyDelete
  14. salam kak nori utk detail lebih lanjut boleh email saya itenary akak tak... khairayaya@gmail.com
    btw dari narita nak ke sapporo jauh tak

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum kak,

    blog ni memang terbaik.. insyaAllah saya akan touchdown di tokyo bulan mei nanti.. boleh minta itenary akak tak? untuk dijadikan rujukan.. ini emel saya.. hunter_admirez@yahoo.com.my.. tq kak..

    ReplyDelete
  16. salam sis..saya nak jugak itinerary sis..pegi tokyo bln 3 nih..ni email s3nbky_gurlz@yahoo.com

    ReplyDelete
  17. Wa'alaikum salam, pls check email

    ReplyDelete
  18. Assalamualikum..best baca itinerary akak..sy ke jepun 7 dec ni..blh share ur itineray? Ni email saya..anne_nurcahaya@yahoo.com..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, pls check email akak dah hantaq

      Delete
  19. Salam kak..blh share itinerary akak..kami insya Allah akan ke sana 8 dec nanti..maryanabujang@gmail.com

    ReplyDelete
  20. As salam kak...
    Finally jumpa blog yg amat details.tq tq.

    Oleh tak nak tgk itinerary akak.

    Kindly email ke haryiateemohamed@gmail.com .

    Thank you akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah kirim pada email awak, pls check ya.

      Delete
    2. salam akak,
      boleh x nk pinjam itinerary akak..sy akan fly feb'17..KL-Sapporo-Tokyo-Sapporo-KL
      nampak itinerary akak mcm berguna untuk sy..

      pleasseeešŸ˜ jamaiah2000@gmail.com

      Delete
    3. Wa'alaikum salam,

      Nur Jamaiah, sila check email awak

      Delete
  21. salam akak..blog akak memang terbaik. Insyaallah akan ke sapporo dari tokyo, boleh tak akak share itinerary? Ni email saya suhartiputri@yahoo.com.sg

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah email berserta attachment beberapa contoh itineraries utk perhatian awak.

      Delete
  22. assalam kak nori..boleh sy share itinerary? plan nak ke sapporo dari tokyo insyaAllah winter 2018. email sy eneulet81@yahoo.com

    terima kasih akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah kirim sample itineraries ke email awak. Sila check ya.

      Delete