Monday, 23 February 2015

Day 1 KUL-HND


Day 1 Itinerary 

TOKYO (ARRIVAL HANEDA AIRPORT)
10.30pm

* From Haneda Int Terminal go to Bus Stop No. 0 on the 1st floor of the passenger terminal
* Board shuttle bus to Terminal 1
* Check in at Haneda First Cabin - First Class @ Y12,000 (pre-booked)

  ## Hours        : 04:54-24:00
  ## Location    : FIRST CABIN is located in the center on the 1st floor of Domestic Terminal 1
  ## Frequency : Buses run every 6 minutes.
  ## Route        : International Terminal --> Domestic Terminal No. 2 --> 
                               Domestic Terminal No. 1 --> International Terminal 


Estimated Total For Today = Y12,000 (RM360) / RM180 per pax

Okay day 1 bermula, ada sedikit adjustment dalam initerary kami hari ini kami bercadang tak mau guna perkhidmatan Airport Limousine Bus. Nih pun last minute punya decision. Sebaliknya kami akan menaiki monorail dan subway dari Terminal 1 untuk ke Shinjuku. Kalau guna Airport Limousine Bus untuk satu orang tiketnya berharga Y1230 (RM37) dengan monorail + subway kami cuma bayar Y710 (RM21) sahaja untuk satu orang.

Flight dari KLIA 2 bertolak on time. Walau pun nak ke boarding gate tu tercungap2 juga berjalan. Dalam flight cuma tenguk movie dari ipad dan tidoq. Hidangan ke-2, Steamed Rice Chicken Kung Pao mula2 plan nak makan di First Cabin Haneda...akhirnya kami bantai dalam flight jer...maklumlah tengah panas2 lagi.


Our plane landed di Haneda dalam pukul 10.30pm. Tapi ada delay dalam 20 minit sementara nak tunggu shuttle bas dapat clearance untuk hantaq penumpang semua ke International Terminal.

Sampai2 untuk check pasport punyalah ramai umat yang dok beratur. Banyak flight lain yang tiba sama dengan kami. Tapi smooth jer proses check pasport dorang nih sebab banyak counter yang dibuka

"Innadey...ehh berapa lama mau ke tunggu arrr makan gaji buta ker korang nih"

Selesai check pasport dan collect luggage kena pulak beratur untuk custom clearance. Yang nih kami gabra sket, maklumlah bawak barang makan yang banyak. Kalau dorang bukak tupperware isi nasi atau sambal sotong...macam mana. Tak ker jadi pasal nak explain malam2 buta nih.

Sebelum beratur dari jauh kami boleh nampak counter kastam, nak kena pilih counter mana yang tak berapa strict. Hasben akak suggest counter nombor 10, sebab boleh nampak officer counter 10 tu cuma ambik immigration card tanpa banyak soal. Counter sebelah nombor 9 tu pulak..satu macam punya strict. Officer dia tak duduk kat booth dia, tapi berdiri untuk check satu2 beg orang yang lalui counter dia. Ada satu Mat Salleh tu siap kena bukak 2 beg yang dia bawak.

Nasib baik gak kami tak lalui counter 9 tu. Bila sampai turn kami di counter 10...officer tu cuma collect immigration card dan benarkan kami lepas tanpa banyak soal...Alhamdulillah lepas gak hehehe.

Keluar dari immigration check point tu, kalau sapa2 yang nak ke First Cabin Haneda perlu naik Free Shuttle Bus. Ada signage yang jelas tunjuk arah mana nak tuju. Turun escalator dan melepasi Lawson terus ke bus stop No 0

Shuttle Bus To Domestic Terminals, sat jer kena tunggu bas di sini

Perjalanan shuttle bus dari International Terminal ke Terminal 2 ambik masa dalam 10 minit, dan dari Terminal 2 ke Terminal 1 cuma dalam 5 minit sahaja. First Cabin Haneda nih terletak di Terminal 1. Tak susah nak cari pun, turun dari bas jalan terus masuk ke Terminal 1 dan gerak sedikit ke sebelah kanan.

Gambaq dari First Cabin Website

Tiba di reception, cuma tunjuk pasport dan email printout, buat payment, nanti dorang akan beri satu key pass. Hotel ini asingkan penginapan untuk laki2 dan perempuan. Di sebelah reception ada lounge untuk guests lepak2 dan minum.

Ada 2 jenis bilik di First Cabin Haneda nih, First Class dan Business Class. First Class berharga Y6000 (RM180) semalam dan agak besaq sket, adalah ruang untuk solat dan bergerak. Kalau yang Business Class pulak, bukak2 shutter (tak guna pintu) dah jumpa katil, harganya pulak Y5000 (RM150)

Mungkin hotel rate bagi First Cabin nih nampak mahal, tapi tempat yang berhampiran dengan airport ini menjadi satu lokasi penting jika travel pada winter season kerana kadang kalanya snow storm boleh menyebabkan flight delay. Air Asia pun kami pernah baca kerap delay. Kalau delay setakat 1 jam okay lagi tapi kalau tiba di Haneda dalam pukul 2 dan hotel yang kita book tu...nun jauh di Shibuya, boleh pitam bila nak bayaq teksi dalam RM400.

Atau satu option lain ialah tidoq di Haneda airport. Orang lain mungkin bolehlah kot tapi kami tak selesa nak baring atas kerusi lapangan terbang, mungkin lena dalam setengah jam bolehlah kot, tapi untuk tidoq nenyak...susah sket. Tambah lagi bab nak bersihkan diri, solat dll lebih baiklah kami korbankan sedikit duit supaya lebih proper dan teratur.

First Class Cabin - bilik akak, adalah ruang sket untuk solat dan bubuh beg di bawah laci katil 

Dalam bilik yang cikonet nih ada TV, electrical point dan free wifi. Okaylah adalah pengalaman bermalam dalam capsule di Jepun nih.

Abis letak beg dan pungah barang yang sarat dalam beg, akak pun pi lah bilik air dorang untuk mandi dan ambik air sembahyang...sekali mak aiiih satu Chinese nih selamba saja jer dok naked tengah lapkan badan dia. Seb baik gak lah mata akak nih rabun dan memang tak pakai spek bila pi toilet...jadi antara orang naked dan orang pakai pakaian berkedut agak susah nak beza hahaha

Kami dah ready awal2 besuk kena checkout dan bergerak ke Shinjuku untuk pi ke Nagano. Jadi dalam pukul 12 am akak dah landing untuk lena.

First Cabin Haneda review : Amat sesuai untuk business travelers atau sapa2 yang perlu bergerak pada awal2 pagi sebab Monorail yang connected ke Hamamatsucho cuma terletak di bawah hotel ini. Tapi pada travelers yang mempunyai banyak masa dan tidak rushing keesukan harinya lebih baik cari hotel di area Kamata.

Facilites dalam hotel nih pun limited dan agak basic sahaja. Yer lah tak kan nak expect ada free breakfast, pantry, washing machine dll Tapi kan ada pulak spa di sebelah bilik air, akak tak masuk pun cuma perasan bila nak pi toilet.

2 comments:

  1. Sappora Otaru welcome pass tu untk apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Sapporo-Otaru Welcome Pass tu apabila kita beli nanti dorang akan beri 2 pass :
      Pass pertama : utk menaiki JR Train antara Sapporo Station ke Otaru valid dalam tempuh satu hari
      Pass kedua : utk menaiki semua subway dlm area subway valid dalam tempuh satu hari

      Kedua2 pass ini boleh digunakan pada hari yg berlainan. Contohnya hari pertama digunakan SOWP utk day trip ke Otaru (pi pagi balik petang) dan hari kedua pulak digunakan SOWP utk menaiki subway pi ke beberapa touirst attraction dlm area Sapporo.

      Delete