Tuesday, 24 February 2015

Day 2 - Part 1 : From Haneda To Nagano


Day 2 Itinerary

 Check out from Haneda First Cabin
* Go down to underground concourse of Terminal 1
Purchase suica card @ Y2000
  Haneda Terminal 1 =[20 min]=>Hamamatsucho

  05:13 ==> 05:33 **
  05:23 ==> 05:46
  05:34 ==> 05:57
  05:45 ==> 06:03

  05:41 ==> 06:07

* In Hamamatsucho walk 10 min to Daimon Station
* From Daimon Station take Toei Subway Oedo Line to Tochomae Station
  Daimon==[18 min]==>Tochome

  05:37 ==> 05.55
  05:44 ==> 06:07
  05:58 ==> 06.22
  06:05 ==> 06:29
  06:12 ==> 06:36
  06:17 ==> 06:41

* At Tochome Station find Exit A6 and walk to Sumitomo Building
* Check in at Willer Bus Terminal
* Board Willer Express Bus 
* Shinjuku West Exit (7.10)===[4hr 20 min]===>Nagano East Exit (11:30PM)
* Step out from the JR Nagano Station (to the right side) and go to the Subway on the street
* walk down a flight of stairs to Nagaden Nagano Station signage. 
* Walk in the tunnel to tikcet counter and buy Nagano Electric Railway (Nagano Dentetsu line) 
* Nagano Station --[45 min @ Y1260 x 2]--> Yudanaka Station

* 09:08 ---> 09:53 Express
* 10:46 ---> 11:34 Express
* 12:08 ---> 12:54 Express
* 13:38 ---> 14:22 Express *
* 14:57 ---> 15:41 Express
* 17:14 ---> 18:02 Express

* From Yudanaka Station take shuttle bus to Senshinkan Matsuya.
* Check in at Senshinkan Matsuya  for 2 nights = Y15,120/RM462
* Take taxi to Kanbayashi bus stop and walk to Jigokudani Monkey Park @ Y500 x 2

Estimated Total For Today = Y11,320/ RM340

Pukul 4.30 pagi lagi akak dah bagun, hari ini merupakan hari kedua di bumi Jepun, walaupun flight kami landed dalam 5 jam yang lalu. Aturcara hari ini seperti Amazing Race kerana kami pilih untuk guna monorail dan subway instead of Limousine Bus. 

Pendekata pagi ini langkah kami tak boleh silap sikit pun. Kalau tersilap naik train atau tersesat cari jalan...alamatnya boleh terlepas bas kami yang nak ke Nagano Station. Dan jikalau ini berlaku akan rosak plan lain hari ini dan esuk sekali gus.

Dalam itinerary kami dah senaraikan waktu monorail dari Terminal 1 (bawah First Cabin) ke Hamamatsucho

  05:13 ==> 05:33 **
  05:23 ==> 05:46
  05:34 ==> 05:57
  05:45 ==> 06:03
  05:41 ==> 06:07

Mula2 kami dah target monorail pertama jam 5.13am, tapi kerana waktu subuh pun masuk dalam anggaran 5.14am jadi terpaksa pilih waktu lain. Sebenarnya senang jer nak ke monorail, lepas check out dari First Cabin cari escalator yang turun ke bawah. Ada mesin Suica Card di situ, sempatlah kami beli sorang satu @ Y2000 (RM60). So lepas nih tak payahlah susah2 nak beli tiket setiap kali nak naik monorail/train.

Akhirnya dapat kami board monorail jam 5.41am


Monorail dari Haneda di awal pagi memang kosong

Tiba di Hamamatsucho pada pukul 6.07am. Sekarang kami nak kena cari Daimon Station. 
Refer pada itinerary kami perlu kejaq train dari Daimon Station yang akan berlepas pada pukul 6.17am

  05:37 ==> 05.55
  05:44 ==> 06:07
  05:58 ==> 06.22
  06:05 ==> 06:29
  06:12 ==> 06:36
  06:17 ==> 06:41


Sebenarnya kalau lihat pada Willer Bus website, dorang suggest penumpang yang hendak menaiki bas mulakan perjalanan dalam kira2 10 minit dari Shinjuku Station ke arah Sumitomo Building 


Location map dari Shinjuku Station ke Sumitomo Building - boarding untuk Willer Express Bus

Sekiranya kita beli tiket online dari Willer Bus untuk boarding dari Tokyo, nanti dorang akan email step by step macam mana nak cari Sumitomo Building dari Shinjuku Station West Exit (http://willerexpress.com/st/3/en/pc/map/tokyo/willer_terminal_fuji.php)

Please abaikan arahan tu kalau kita mai dari Haneda atau Hamamatsucho. Yer buat donno jer apa yang dorang suruh tu. Ikut cakap akak hehehe...

Okay di Hamamatsucho, sesudah turun dari monorail pi ke lower ground. Monorail di Hamamatsucho nih sebenarnya connected pada satu building di tingkat atas. Jadi kenalah turun hingga ke ground floor (guna escalator dan lif). Dah sampai ground floor cari pintu keluar dari bangunan, dan cari pula Daimon Station yang tak jauh dari pintu keluar. Kami aritu pun tanya orang mana arahnya. Daimon Station nih adalah subway station jadi kalau bawak luggage besaq yang ada roda..ready untuk pikul turun semua bag yang ada. Kami dah serik, tu pasal bila travel tempat yang banyak subway atau metro macam Hong Kong dan Japan nih kami bawak bag pack jer.



Masuk di Daimon Station nih guna Toei Subway Oedo Line untuk ke Tochomae Station (18 minit @ Y220). Tochomae nih adalah station selepas Shinjuku. Kalau nak turun di Shinjuku pun boleh jugak tapi nanti akan kena ikut seperti mana panduan Willer Bus di atas. Jika kita dah terer jalan dan lorong di Shinjuku nih tak perlah, tapi kalau lepas keluar West Exit pun dok teraba2 mana arah nak pi...please jangan cari pasal. Sebaik2nya turun di Tochomae.

Sesampai di Tochomae cari Exit A6...ingat tau A6...ada terpampang signage dalam Tochomae Station nih. Bila dah keluar dari Exit A6 kena panjat bukit sket dalam 50 meter. Kami pun mula2 tercengang2 kat mana nak tuju lepas nih. Tapi jangan takut...sampai atas bukit tu pandang ke kiri akan nampak sorang staff Willer Bus dengan pink vest (warna rasmi syarikat) dengan satu sign. Pi ke arah dia dan tunggu di bawah satu bangunan.


Nilah dia tempat menunggu, tapi bas tak lah berhenti di sini. Nampak tak tangga atas sebelah kiri nu..bila bas sampai nanti mamat yang jeket merah tu akan bagitau. Atas sana tu lah Sumitomo Building tempat boarding Willer Express Bus

Tapi kan orang Jepun nih memang menepati masa dalam semua hal. Pukul 7.00am kita semua dah di suruh naik atas, Bas sampai pukul 7.05am, pukul 7.10am bas bertolak.


Yeaaayyy bas dah sampai jom mari kita beratur untuk naik

Driver untuk bas nih seorang perempuan...dialah driver...dialah yang check tiket...dialah yang masukkan beg kita dalam perut bas.

Sebelum masuk bas driver tu akan tanya nama kita...tak tenguk pun email printout yang kita bawak...mungkin nama dalam list dia ada 2 jer nama Melayu. Bila bas mula bertolak ground staf akan tunduk tanda hormat...ingatkan untuk Shinkansen saja...untuk bas & penumpang pun dorang tunjuk tanda hormat...dah jadi budaya orang Jepun macam tu.


Macam nihlah rupa seat kami, siap ada canopy - untuk yang suka tidoq ternganga, TV screen untuk tenguk movie atau main game (dengan joystick pun dorang supply)


Hentian RNR untuk Willer Express Bus

Perjalanan dari Shinjuku ke Nagano lebih kurang 4 jam 20 minit. Bas akan stop every hour mark - maknanya pukul 8 am, 9 am, 10 am & 11 am. Ramai jugak yang turun kami sesaja turun untuk usha apa benda yang boleh beli. Tak ada apa pun yang menarik ... kebanyakannya Japanese food macam ramen. Tapi sempat jugaklah beli coffee dari vending machine - sebagai alas perut dalam cuaca sejuk nih.

4 comments:

  1. Best la bas ni kan.. siap ada game bagai.. tp timing akak memang ngam ngam... if sya anak beranak la, ada chance kena tinggai bas...he..he... saya dulu pon ada gak plan nak guna khidmat willer... tp bila dah purchase tix flight, so x jadik naik bas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Far nak guna Willer bus pun boleh pada masa yang lewat sedikit. Kalau tak silap dalam pukul 9.00am pun ada, tiket dia dalam Y1500 (setengah dari harga tiket pukul 7.10am) dan bas akan sampai di Nagano dalam pukul 1.00pm. Tapi memandangkan itinerary kami memang sendat abis so terpaksa travel awal2 pagi.

      Delete
  2. SALAM : akak nori nye travel itinerary memang tiptop! Tabik spring kat akk and partner. Teringin travel Sapporo ;) - uminorsyeida

    ReplyDelete
  3. Wa'alaikum salam, terima kasih.
    Boleh lah start utk plan pi next year. Masa yg sesuai biasanya awal February.
    Awak ada pilihan kalau tiket AAX direct ke Sapporo mahal boleh buat mcm akak, pi ke Tokyo terlebih dahulu dan kemudian ke Sapporo. Lagi panjanglah langkah utk ronda2 di Japan tu.

    ReplyDelete