Wednesday, 25 February 2015

Day 2 - Part 2 : From Nagano to Shibu Onsen

Sambungan dari entry sebelum ini

Perjalanan ke Nagano taklah terasa lama mana pun. Tapi banyak kali gak lah bas kami memasuki terowong, sememangnya laluan lebuh raya ke Nagano nih membelah bukit bukau. Bila pandang di luar tingkap bas...rasa heran gak...ehh mana snow memutih yang meliputi bumi Nagano nih. Nampak macam biasa jer. Macam lalu bandar Grik jer..ahak

Lebih kurang pukul  11.30am seperti yang dijadulkan bas kami sampai di Nagano East Exit. Tapi tempat ini bukan lah betul2 di hentian dalam Nagano Station. Cuma satu kawasan tanah lapang.

Turun dari bas, collect luggage akak tanyalah hasben akak...ke mana kita nak pi...dia dengan konfidennya cakap : "tu depan nuu..."

Akak tau sebenarnya dia main teka jer...mana dia tau kan...ini first time kami sampai di sini...tapi walau tak tau maca mana pun...dia akan eksyen macam tau. Hahahaha


Pi ke arah jejatas, di situ nanti turun tangga dan cari papan tanda ke arah Nagano Dentetsu

Dari tempat bas Willer tadi berhenti, lintas jalan dan dari jauh dah boleh nampak bangunan warna beige. Station Nagano ini besaq sebenarnya, bukan sahaja ada hentian bas tapi ada juga JR Train Network. Kalau nak ke Hakuba,Narita dll boleh naik dari sini.


Tunnel menuju ke Nagano Dentetsu Line

Selepas turun tangga nanti akan berjumpa tunnel panjang macam gambaq di atas dengan sign Nagano Dentetsu...tak silap dah tu. Jalan sampai ke hujung.


Nasib baik ada couple nih. Mula2 kami beratur belakang dia, ingatkan kena beli train ticket di counter rupa2nya di mesin sebelah kiri nih. Depa yang tunjuk cara nak beli tiket

Okay bila dah sampai ke hujung tunnel ini, the next thing to do adalah untuk beli train ticket Nagano Dentetsu line ke Yudanaka. Yudanaka nih adalah sebuah station yang menjadi penghubung untuk sapa2 yang berhajat nak pi ke Shiga Kogen, Shibu Onsen, Monkey Park dll


Mcm nihlah rupa Nagano Dentetsu Limited Express nampak cantik macam Shinkansen pun ada..tapi tak lah selaju buller train

Ada 2 pilihan samada beli tiket Limited Express atau yang local train. Yang Limited Express nih harga tiket Y1260 sementara local train pulak Y1160, dua2 train tidak ada seat number - duduklah kat mana yang kita suka.

Dalam train Dentetsu Limited Express ... kelihatan kemas dan bersih

Nih pulak Nagano Dententsu local train...macam keretapi kat Bangladesh pun ada gak rupanya dengan cat terkopek ... 


Seat pun jenis bangku panjang...sadis sangat kan



Rumah kediaman berhampiran dengan rel keretapi

Perjalananan dari Nagano Station ke Yudanaka mengambil masa lebih kurang 45 minit. Dari tempat yang mula2nya tidak ada salji sedikit demi sedikit keadaan bertukar wajah. Rumah dan jalanraya mula kelihatan dilitupi oleh salji tebal. 


Saing kami pada masa nih ramai tourist2 lain yang baru tiba di Yudanaka Station. Tapi ramai yang nak terus ke Monkey Park. Dengan luggage yang berat kami opt to check in terlebih dahulu

Apabila sampai di Yudanaka Station, biasanya nanti kita akan bertemu dengan pekerja sukarela dari English Conversation Class, Yamanouchi Town di situ, Apa2 info, pamphlets dll boleh kita mintak kat dorang nih. Mcm kami yang mula2 tu tanya macam mana nak pi ke guesthouse kami, menurut dorang nih kalau guna teksi dalam Y800 (RM24) ke Y1000 (RM30) tapi kalau naik bas cuma Y210 (RM6) sahaja


Salah satu info iaitu cara ke Monkey Park yang sempat kami rakam di Yudanaka Station

Bukan pun macam Tourist Information Center yang sebenar, biasanya orang masuk dalam bilik nih untuk lari dari kesejukan melampau di luar & tunggu train. Dalam ini ada free wifi with strong signal



Counter untuk membeli tiket bas di Yudanaka Station. Dorang nih tak fasih English so sebelum beli tiket kena bagitau nama hotel atau tempat kita nak tuju nanti dorang akan estimate harga

Kami dah buat reservation melalui Booking.com untuk menginap di guesthouse bernama Senshinkan Matsuya di Shibu Onsen selama 2 malam. Oleh kerana masa nih baru pukul 1.00 petang dan belum boleh check in kami decide untuk drop luggage terlebih dahulu. Better lah kan macam tu daripada angkut semua bag ke Monkey Park.


Shibu Onsen Guide Map - get it from one of the volunteer workers in Yudanaka Station. Make it easier to know where you should drop off

Melalui staff sukarela di Yudanaka Station nih dapatlah kami satu guide map untuk mengetahui area mana guest house dan bus stop yang kami kena turun. Oleh kerana kami nak ke Senshinkan Matsuya, dorang suggest kami turun di Wogubashi dan jalan ke arah guesthouse. Harga tiket bas Y210 seorang.


Street leading to Senshinkan Matsuya, do mind the icy & slippery road condition

Semasa kita naik bas dari Yudanaka Station, ada pemberituan secara audio dalam Japanese dan English bus stop di mana bus akan berhenti. Tak jauh jugak lah guesthouse kami nih dari main road adalah dalam 200 meter ke Senshinkan Matsuya. 

Kami mula2 tu terpinga2 nak cari penginapan kami nih. Dah sampai ke hujung jalan, kami patah semula ke pangkal jalan dan tanya di satu information booth di situ. Memang dah betul pun jalan yang kami lalui ini, bila dah sampai ke hujung pusing ke kiri sedikit.


Senshinkan Matsuya...our accommodation for 2 nights

Dan akhirnya jumpa juga tempat ini. Patutlah pun susah nak cari...tak ada satu sign di luar yang bagitau ini guesthouse yang kami cari2

4 comments:

  1. Akhirnya...1st glimpse of snow.... baik naik limited express tu, beza 100 yen aje...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yer betul beza cuma 100 yen, tapi limited express nih bukan selalu available, so kena selalu refer pada time table atau hyperdia.com. Kami pun ada cerita sedit naik local train pada hari nak balik ke Nagano...nanti pada entry akan datang akak ceritakan

      Delete
    2. Haha... saya pon sama... ade citer sedih naik local train.. ternaik actually...

      Delete
  2. Salam...rasa mcm penin sket baca blog ni sbb wallpaper belang2, rasa berpinar je mata...

    Tp isi mmg sgt berguna,sgt informatif... Tq for sharing!

    ReplyDelete