Friday, 20 February 2015

Winter Vacation in Japan...Again ?


Assalamualaikum,

Okay setelah sekian lah akak menghilangkan diri, maka blog nih akan dihidupkan semula dgn cerita dan pengalaman menarik selama seminggu kami di Japan. Haha lama sungguh kan sejak kami menjejak kaki di negara matahari terbit nih.

Tapi tu lah, nak cari harga tiket murah dan nak dikenakan pulak dengan cuti kami dan musim yang sesuai ke sana bukan mudah. Tapi Alhamdulillah segala perancangan berjaya diatur dan laksana akhirnya.

Seperti sebelum ini kami memilih winter atau musim sejuk, kalau dulu cuma merasa kedinginan dalam purata 5 darjah celcius dan amat payah nak jumpa salji kecuali di Hakone, tapi kali ini kalau boleh kami nak merasa keadaan sekeliling yang serba memutih dengan salji yang turun macam hujan dan kesejukan di bawah parah beku.

Bila dah plan percutian musim sejuk nih kena pilih tempat mana nak pi. Di Jepun  ada beberapa tempat yang menarik dan sangat sesuai dikunjungi pada musim dingin. Salah satunya adalah Nagano. Inilah prefecture atau wilayah yang kami pilih utk pi.

Dalam prefecture Nagano nih pulak terbahagi pada...apa nak kata...daerah atau area. So lepas survey dan baca review, kami pilih untuk kunjugi 3 tempat iaitu Shibu Onsen di Yamanouchi, Hakuba Goryu dan Zao Onsen di Yamagata.

Kami pilih Yamanouchi kerana lokasinya hampir dengan Snow Monkey Park di Jigokudani, iaitu suatu tempat yang paling unik dan menjadi tarikan utama pelancung ke Nagano.


Pemandangan biasa ketika menaiki keretapi ke Yudanaka dari Nagano Station

Hakuba pula kami pilih kerana teringin nak try main ski hehehe. Area di Hakuba nih pulak ada beberapa tempat yang diperuntukan untuk winter activities. Antaranya Hakuba Goryu, Happo-One, Tsugaike Kogen dll.

Pilih punya pilih akhirnya kami book di Guest House Wind Inn selama 3 malam melalui Booking.com. Perlu ingat bahawa area Hakuba nih adalah resort tumpuan paling disukai oleh pelancung terutama dari Australia. Hotel rate di sini kalau untuk 5 stars Hotel bolehg mencecah sampai lebih RM3000 semalam !! Advance booking pulak kadang kala ada sampai setahun sebelum tarikh berangkat. 


Guest House Wind Inn di Kamishiro, Hakuba ... antara yang termurah di sini

Kami buat booking di sini lebih kurang 13 bulan sebelum berangkat. 3 malam di sini...yang cuma guest house...bukan hotel...adalah Y24,600 (RM738 atau RM246 semalam). Kebaikan menginap di sini adalah kerana kedudukannya hampirnya dengan Kamishiro Station, ada kitchen dengan micro wave oven serta sangat dekat ke Escal Plaza tempat sewa dan bermain ski.

Dan tempat ke tiga yang kami nak tuju di Nagano nih adalah Zen Onsen di Yamagata. Memang masa mula2 plan, area Yamagata inilah tempat yang teratas dalam senarai yang kami nak sangat2 pergi.

Cuba tenguk gambaq nih...memang tercantik yang tersangat2 bandar Yamagata nih


Ginzan Onsen, Yamagata

Selain dari itu, tujuan kami juga nak pi ke sini ialah kerana nak melihat satu phenomena anih...iaitu snow monsters di Zao Onsen. Turunnya salji lebat dan angin sejuk melampau dari Siberia menyebabkan pokok di kawasan ini membentuk seolah2nya snow monsters. Memang unik sekali.

Kami berhajat nak tinggal 2 malam di sini. Mula2 kami pilih Yoshidaya Ryokan, tapi tak ada kosong pulak untuk hari minggu. So kena adjust dan tukar untuk menginap di Toyoko Inn Yamagata-eki, selang beberapa bulan...gatai tangan...tukaq pulak dan pilih Richmond Hotel kerana harga Richmond dan Toyoko Inn hampir sama tapi Richmond nih nampak macam 4 stars hotel haha. Mesti pening staff Booking.com.


Snow Monster in Zao Onsen, Yamagata

Ketika ini...lebih kurang 8 bulan sebelum tarikh dan berangkat, hotel reservation semua dan selesai. Itinerary pelan2 kami dah susun. Sementara tu, tempat di mana kami nak pi di Nagano nih kena guna JR East Pass yang berharga Y22000 per pax (RM660) yang valid untuk tempuh 5 hari.

Basically kami punya plan ialah :

Malam pertama di Tokyo
Malam ke-2 di Shibu Onsen
Malam ke-3, ke-4 dan ke-5 di Hakuba Goryu
Malam ke-6 & ke-7 di Yamagata

6 Bulan sebelum tarikh nak pi...sekali lagi sifat kegatalan menyelinap dalam diri. Ini berpunca dari info2 menarik yang mai mengenai Sapporo. Info yang banyak meracuni akak adalah http://kimi-tourguide.blogspot.com ,lagi banyak akak baca dan buat research pasal Sapporo lagi tergoda nak pi sini. Apa yang best pasal Sapporo nih ialah banyak benda dan tempat yang boleh kita explore pada satu tempat atau area yang  tidak terlalu besar.

So la nih kami dah confirm nak masukkan Sapporo dalam plan percutian kami...now the biggest problem is to try and fit all these interesting places that we want to go in just 7 days. Kalau dah macam tu mesti ada tempat yang kena kansel dari senarai dan semua itinerary kena rombak semula.

Mula2 kami try untuk pendekkan penginapan kami di Hakuba Goryu kepada 2 malam saja. Tak boleh lah pulak. Guest House Wind Inn dah fully booked pada lain2 tarikh, Malah, nak pendekkan dari 3 malam ke 2 malam pun tak boleh. Macam2 kami dah cuba buat, kami search pada Guest House Wind Inn website dan lain2 booking agency mcm Agoda, Hotel.com...memang betul tak boleh nak adjust tarikh.

Akhirnya, nak tak nak terpaksalah Yamagata yang dikorbankan...tak per satu hari kami akan ke sana juga...ahak. Dengan ini jugak itinerary kami dah jadi mcm nih :

Malam pertama di Tokyo
Malam ke-2 dan ke-3 di Shibu Onsen
Malam ke-4 di Tokyo
Malam ke -5, ke-6 & ke-7 di Sapporo

Ya dari Shibu Onsen kami terpaksa balik ke Tokyo kerana terpaksa ambik flight dari Narita Airport. Boleh jugak kalau dari Shibu Onsen terus ke Narita, tapi perancangan yang sebegini tak boleh slack sikit pun kalau terlambat train atau bas maka akan menyebabkan flight ke New Chitose Airport di Sapporo pun kami boleh miss. So untuk play safe kami bermalam satu malam di Tokyo.

Sapporo

Okay nak cerita sikit pasal Hokkaido nih serba sikit. Sapporo adalah ibu negeri Hokkaido, terletak di utara Jepun. 

Ramai orang kita (Malaysian) beranggap kalau nak bercuti di Sapporo nih akan makan belanja yang besar sebab di sini terletaknya banyak resort2 mewah. Sebenarnya tidak. Walaubagai mana pun rasa2nya kalau nak explore Sapporo & Otaru sekurang2nya memerlukan 3 hari.

Okay la nih nak khabaq...pasai apa Sapporo should be your next holiday destination :

1.) Tambang pergi balik yang berpatutan

Untuk save duit boleh ajer guna perkhidmatan budget air travel untuk ke Sapporo. Kalau dari Narita boleh guna Jetstar atau Vanilla Air, manakala kalau dari Haneda boleh guna Air Do atau Skymark. Dari Kansai Airport di Osaka pun ada budget flight ke Sapporo iaitu dengan Jetstar atau Peach Air. Dan biasanya flight dari Kansai (KIX) ke Sapporo adalah yang termurah kalau nak dibandingkan dari Narita atau Haneda.

Kalau off season atau pada hari yang bukan cuti utama di Jepun seperti Golden Week, Christmas, New Year dll tiket pergi balik dari Tokyo boleh dapat kurang dari RM500 per pax. Murahkan kalau nak bandingkan dengan JR East pass yang berharga Y22,000 (RM660), manakala kalau dari Kansai (KIX) boleh dapat tiket pergi balik di bawah RM400 untuk satu orang.




2.) Winter Activities yang murah

Kalau nak merasa main salji, ski, tube sledding, snow shoeing...Sapporo lah tempatnya.
Dan yang paling best kalau pi pada bukan hari minggu tempat ini memang tak berapa ramai orang. Jadi pada yang nak eksyen main ski untuk kali pertama tapi malu kalu jadi terkangkang...jangan takut kat tempat yang akak nak rekomen nih tak ada orang kesah.


Tube Sledding - Berapa harganya ? Percuma...yer percuma main lah sampai biru lebam, tempat nih biasanya untuk kanak2...tapi mak budak dan bapak budak pun boleh try...tak yah malu2

Snowshoeing - Percuma ajer sewa peralatan snow shoes di sini...redahlah selagi larat nak redah salji yang sampai lutut punya dalam

Cross Country Skiing sewanya cuma Y820 (RM25) atau Alpine Skiing hanya Y2590 (RM78) ...yer memang harga 1Jepun lagi murah banding dengan 1Malaysia

3.) Winter In Sapporo

Kalau teringin nak rasa kedinginan dan bumi yang putih dengan salji...Sapporo lah tempatnya. Cantik dan mendamaikan hati. Sejuk memang sejuk...kalau malam suhu boleh jatuh sampai -7 celcius waktu akak di sana. Lepas tu katanya jatuh sampai -12.


Tapi Insya Allah kalau kita pakai pakaian yang sesuai untuk musim sejuk nih tiada masalah bercuti di sini. Yang mesti ada adalah bubble jacket atau down jacket, beanie, gloves. Yang lain2 macam long john adalah tambahan kepada mula2 tadi.

Nanti akak cerita lebih lanjut pasal bab pakaian dalam entry yang akan datang.

4.) Seafood yang teramat fresh dan murah

Salah satu tarikan utama Sapporo nih adalah makanan seafood nya. Inilah satu sebab yang menyebabkan kami nak ke Sapporo. Mula2 tu ada tenguk Destination Flavor yang di host kan oleh Adam Liaw (Juara Masterchef Australia), dia ada cerita pasal makanan laut dari Hokkaido.

Ini antara makanan seafood di kedai yang akak pi, sample yang atas kedua dari kiri salah satu yang kami pilih...cuma Y1280(RM38)

5.) Hotel rates yang murah berbanding dengan Tokyo

Masa mula2 nak book hotel di Sapporo nih kami survey lokasi dan harga beberapa hotel di sini. And surprisingly untuk 3 stars hotel rate yang kami dapat untuk 3 malam lebih kurang RM600 sahaja, kalau dah off season sket macam bulan March boleh dapat kurang dari RM400 nett untuk 3 malam !!

Dan yang bestnya...ruang biliknya cukup luas...tak payah solat atas katil hahaha. Macam bilik kami di  Toyoko Inn Hokkaido Sapporo-eki Kita-guchi siap ada free breakfast...walaupun kami cuma pernah try minum kopi ajer.

Dengan segala harga yang rasa2nya amat berpatutan tidak ada sebab mengapa Sapporo nih tak boleh jadi destinasi percutian akan datang. Boleh ajer, contohnya spend satu dua hari di Tokyo dan kemudian fly terus ke Sapporo dan dok sana 3 atau 4 malam. Macam akak...kami cuma menginap di Sapporo dan kemudian buat half day trip ke Otaru. 

Kalau sapa2 yang ada masa lebih bolehlah pi sampai ke Hakodate. Niseko, Wakkanai dll, tapi kalau masa terhad macam kami nih...3 malam di Sapporo pun dah memadai .

Okay untuk next entry akak akan cerita mengenai persediaan sebelum pi bercuti di musim dingin. 

135 comments:

  1. Salam,
    Best amat winter di Jepun....banyaknya tmpat menarik,skali pergi tak tercover smua,look forward untuk entri selanjutnya..berangan nak repeat lagi :-D

    ReplyDelete
  2. Wa'alaikum salam,

    Betul sangat tu Ayda, kalau kena dengan tarikh yang kita nak pi dlm musim dingin nih banyak advantages boleh kita dapati. Sebab masa nih harga hotel, domestik flights dan tempat tarikan pelancung kadang kalanya ada discount yang menarik, nak jalan dan ronda2 pun tak terasa penat, Cuma yang tak berapa baguihnya adalah waktu siang yang singkat, maghrib dalam pukul 5pm

    ReplyDelete
  3. Assalam Kak Nori....setahun SEPI blog ni...bila ada travel je Jepun baru ON ye :-)

    Okey!! JM dh bookmark entri ni nak jadikan guide mana lah tahu ada rezeki nk ke Jepun lagi on Winter...x pernah main salji lagi...nanti kongsi budget semua tau..tarikh penerbangan juga sbb nk tahu waktu yg paling sesuai tu..7 hari je? kalau JM mahu 10-11 hari baru puas hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, seb baik gak blog akak nih jenis setahun jer menyepi...kalau jadi macam piala dunia atau sukan olimpik...macam mana...tiga empat tahun sekali baru update hehe.

      Ya jangan takut...semua details nanti ada dalam entries yang akan datang. Cuti kami nih jenis budget jer...kami plan untuk percutian ini dalam RM3000 per pax walau pun kami menginap di 4 buah hotels dan menggunakan 2 domestik flights di sana. Boleh ker budget RM3000 tu dicapai...haha kena tunggu kisah kami akan datang.

      Delete
  4. salam kenal..

    mencari info pasal Japan.. terjumpa this blog.. :-)

    ReplyDelete
  5. Salam Kak. Akhirnya ada dah cerita winter Jepun. Memang ada rancangan nak winter dekat Sapporo. Harap2 kak boleh kongsi banyak info.

    ReplyDelete
  6. Wa'alaikum salam, Insya Allah harap2 pengalaman akak di sana boleh membantu Owen nanti. Bila nak pi tu ?

    ReplyDelete
  7. Seronok jumpa blog yang ceritakan bestnya musim sejuk di Jepun. Saya pun baru balik dari bercuti winter di Jepun tapi di Tokyo dan Kawaguchiko ja..alhamdulillah sempat merasa salji turun lebat. Sebelum ni orang asyik pertikai kenapa pilih winter..nice to see this entry..ahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam ArLin, betul tu in my opinion winter season lebih cantik pemandangan dan suasananya. Kawaguchiko masa kami pi tahun 2013 tak sempat nak ronda lama2 sekitar bandar tu, ada banyak tempat yang menarik di situ tapi kena ambik masa utk explore.

      Delete
  8. Hi! Bestnyaa sapporo! Nak tanya, kalau nak snowshoeing/skiing kat sapporo ada ke? Tapi saya pergi dalam bulan april sebelum May..ada tak ski resort yg bukak time tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, Untuk Sapporo boleh check di sini : http://www.welcome.city.sapporo.jp/special/feature_article/ski_resorts/?lang=en
      Rasa2nya ada satu dua tempat yang bukak for skiing pada waktu mid-April but mainly di highland area spt di kawasan pergunungan
      Tapi bulan April dah nak masuk ke Spring kebanyakan tempat yang ada salji pun bukan yg powdery snow yg biasanya orang datang utk winter activities

      Manakala utk snowshoeing nih bukan semua tempat ada, kena check resort2 yg nak pi samada dorang ada buat snowshoeing, sebab activity ini ada yg secara berkumpulan.
      Mcm yg kami pi di Takino Suzuran boleh buat secara sendirian tanpa group tour.

      Delete
  9. Haii nak tanya.. Kat Jepun ni kalau pergi on september ada tempat main salji ke...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bulan September adalah permulaan kepada musim bunga di Jepun. Tiada tempat utk bermain salji yang sesuai kecuali bila masuknya pertengahan bulan December utk musim dingin

      Delete
  10. Assalam kak.
    Awl december ada snow x dkt hakuba, nagano.
    Plan 9/12-11/12 nk ke sana.

    Saya try google n info frm fb pages, happo one dah start snow hujung nov.
    -hana-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam susah nak kata. Tapi biasanya di beberapa tempat kawasan pergunungan mcm Happo-one, Hakuba 47, Goryu, Shiga Kogen dll dlm bulan December dah mula turun salji.

      Semasa akak nak pi baru2 ini dalam bulan November, December sehingga January akak akan selalu lihat pada live weather web cam.
      Contohnya utk Hakuba akak refer di sini : http://www.hakuba-happo.or.jp/
      Awak boleh lihat banyak lagi di sini : http://www.go-nagano.net/modules/contents00/index.php?id=9
      Gambar yg ada tu adalah snap shot keadaan cuaca yg ada di satu2 tempat itu. Jadi awak kena selalu refresh browser selang beberapa minit utk melihat keadaan yg ada. Boleh kata mmg accurate live web cam ini. Kadang2 boleh nampak keadaan memutih dgn salji yg turun mencurah2.

      Delete
  11. boleh nk taw x kedai mkn mane yg halal kat sapporo? nk g jugak october nnt mase autumn
    tqvm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Selain dari makanan Jepun spt sushi atau seafood awak boleh juga cuba pi makan di restoran Indonesia.
      Ada 2 restoran Indonesia iaitu Warung Jawa https://www.facebook.com/Warung-Jawa-161622253889543/timeline/
      dan satu Kedai Kita. Kedudukan kedua2 restoran ini amat hampir antara satu sama lain, dan terdapat juga sebuah mesjid yg terletak tak jauh dari kedai makan ini. Awak boleh juga lihat menu yg ada pada Warung Jawa di : http://www.halal-shop.net/menu.htm

      Utk pi ke restoran ini dari Sapporo (Subway) awak naik Sapporo City Subway Nanboku Line dan stop di Kita-Junijo (dalam 2 minit & tiket berharga Y200). Dari Station Kita-Junijo awak boleh berjalan kaki ke sana. Sila beri email awak nanti akak beri plan location utk ke sana.

      Delete
  12. As salam...

    Alhamdulillah terjumpa blog ni...
    Sy akan ke saporo 19 nov ini..
    Bole tak share dgn saya kemudahan transportation untuk sepanjang berada di sana..

    Hopefully boleh bantu.. saya bawa baby dan warga emas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Di Sapporo ada kemudahan metro network mereka sendiri. Sama seperti di Tokyo. Maknanya kalau di Tokyo awak menggunakan Pasmo atau Suica Card, maka di Sapporo kedua2 card yg spt Touch & Go ini pun masih boleh digunakan. Jika awak cuma stay di Sapporo akak suggest awak cuma perlukan Suica Card dan Sapporo Welcoma Pass Sahaja, Kedua2 ini dah mencukupi utk cover perjalanan dalam bandar Sapporo dan Otaru.

      Suica/Pasmo Card - Digunakan utk awak pi ke mana2 tempat dlm Sapporo. Semasa akak pi sana hari pertama saja akak gunakan Suica Card, hari yg lain2 akak cuma beli tiket dari vending machine bila nak berjalan. Ini kerana di Sapporo akak menginap berhampiran dgn Sapporo JR Station. So tak ada masalah, nak pi mana beli tiket sehala. Nanti bila nak balik beli pulak tiket di station yg kami pi tu.

      Tak susah pun awak boleh refer station dlm bandar Sapporo di sini : http://mapa-metro.com/en/Japan/Sapporo/Sapporo-Subway-map.htm

      Kalau kata awak beli tiket sehala tu Y300, tapi tah cam mana awak tersilap station dan keluar pada station yg terkehadapan yg perlukan harga tiket Y350, nanti bila awak nak keluar tiket awak kena reject di exit door. Jangan takut, awak cuma pi ke vending machine (Adjustment Fare - tenguk di sini : http://ceonss.net/viewtopic.php?t=371&start=10 ) dan tambah lagi Y50. Akak ada dlm 2 kali jugak jadi cam nih hahaha

      Sapporo Welcome Pass

      Awak boleh beli SWP ini samada di New Chitose Airport atau di JR Station, Harganya ialah Y1700 dan SWP ini khas utk pelancung yg bukan warga negara Jepun saja, so awak kena tunjuk passport semasa nak beli.

      Dgn SWP pass ini awak boleh gunakan pada metro di Sapporo (unlimited) utk satu hari dan perjalanan dgn JR train utk satu hari ke Otaru. Akak suggest bila awak beli SWP ini awak dah siap2 dgn itinerary yg lengkap - bila hari nak ke Otaru dan bila hari awak nak guna pada metro. Ini kerana tiket SWP boleh diguna pada hari yg berlainan. Contohnya awak sampai di Sapporo hari Sabtu, akak suggest hari ini awak jalan2 dan explore bandar Sapporo dulu. Boleh pi ke TV Tower, Clock Towerdl sebab semua ini dlm bandar Sapporo boleh pi dgn berjalan kaki sahaja.l.
      ,
      Hari Ahad. awak nak explore full day nak pi makan sea food, nak pi Mount Moiwa, Takino Suzuran Hillside National Park, Hokkaido University dll baru awak gunakan SWP awak tu.

      Dan hari Isnin awak nak ke Otaru awak boleh gunakan SWP JR line. Biasanya Otaru nih kena allocate 1 hari penuh ke sana jadi mmg berbaloi kalau ada SWP.

      Hokkaido Rail Pass
      Boleh refer di sini : http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/english/railpass/rail01.html
      HRP cuma perlu sekiranya awak nak travel di beberapa tempat di luar Sapporo.
      Awak boleh beli 3 days HRP (Y16,500), 5 days (Y22,000) & 7 days (Y24,000)

      Delete
  13. salam
    maaf tuan / puan saya tumpang share sikit di blog ini
    saya agency pelancongan di bandung menyediakan
    transpot untuk city tour bandung
    pakej hotel dan transpot uuntuk 3malam 4hari minimal 4orang
    dengan harga yang sangat berbaloi


    wahtsap +6287821719271
    facebook brek.yahya19@gmail.com

    ReplyDelete
  14. salam kak, nak tanya sy stay kat tokyo pastu nk pergi tempat salji yg paling dekat dengan tokyo..kalau boleh nk yg one day trip.

    boleh advise tak??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Main Snow di Japan

      Okay yg nih akak list down dulu tempat2 yg awak boleh pi utk main snow yg tak jauh dari Tokyo, akak include sekali
      Nagano dan Sapporo utk awak pertimbangkan kalau2 ada masa panjang

      1.) Gala Yuzawa

      Oleh kerana awak pi dalam musim winter awak boleh beli tiket ke Gala Yuzawa iaitu satu resort utk bermain ski terletak 90 minit dari Tokyo Station
      * Boleh refer sini = http://www.jreast.co.jp/e/gala/
      * Tiket pi balik Tokyo - Gala Yuzawa -Tokyo berharga Y9300 per pax
      * Kalau awak nak main sled tambah Y950 iaitu termasuk peralatan gloves, sled dan boots
      * Kalau nak cuba2 main ski, rental lagi mahal, dorang cuma beri 10% discount utk sewa ski outfit dan equipment.

      2.) Fujiten http://www.japan-guide.com/e/e6931.html

      * Tempat ini terletak kira2 20 minit dari Kawaguchiko Station. Kalau awak buat trip ke Hakone mcm yg akak buat dan menginap di Kawaguchiko boleh lah pi ke sini
      * Dari Kawaguchiko Station awak boleh naik teksi ke Fujiten Resort, tambang teksi sehala dari Kawaguchiko St ke Fujiten dlm Y4500
      * Masuk ke resort kena bayaq dlm Y4500 lagi
      * Sewa peralatan ski, ski wear kena bayaq lain
      * Yg problem nak balik ke Kawaguchiko Station tidak ada transport yg tersedia. Awak kena bila sewa teksi utk sampai ke sini mintak siap2 nombor syarikat teksi supaya boleh call utk
      ambik awak balik

      3.) Ryuoo Ski Park

      * Ini adalah tempat yg akak pi spt mana yg akak cerita dlm blog
      * Tiket bas (Willer Express) dari Tokyo (Shinjuku) ke Nagano berharga dlm Y2500 dan tiket balik Nagano ke Tokyo dlm Y3000. Total dlm Y5500
      * Tiket express train sehala Nagano ke Yudanaka dlm Y1260
      * Awak boleh menginap semalam dua di sini dan explore tempat spt Snow Monkey Park
      * Yang best Ryuoo Ski Park ini sewa peralatan ski amat murah dan ada free transport pi balik dari Yudanaka Station

      4.) Takino Suzuran Hillside National Park di Sapporo

      * Tempat nih terletak di Sapporo, tapi kalau awak jenis nak daring awak boleh pi ke Sapporo, spt mana yg akak buat boleh ajer stay dlm 3 malam di sana. Akak terus terang cakap kalau awak
      nak experience winter yg paling menakjubkan pi ke Sapporo
      * Tiket pi balik Narita (NRT) ke New Chitose (CTS) berharga dlm RM420 seorang
      * Di Sapporo awak boleh pi ke tempat2 spt yg akak pi dan boleh juga ke Takino Suzuran Hillside National Park. Di sini awak boleh main ski, sled, snow shoe hiking dgn sewa yg teramat2 murah
      * Sewa hotel di Sapporo kalau awak book 3-4 bulan sebelum berlepas mmg murah

      Delete
  15. Salam sis..

    Saya bersama suami dan anak kecil kami akan ke Sapporo pada 10 January 2016.Mohon pencerahan dari sis bahan/barang makanan apa yg boleh di bawa ke Jepun memandangkan kami ada anak kecil.Kebanyakan bahan makanan seperti jajan dan juga susu.
    Perlu declare tu mcm mna ya sis...

    tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Biasanya ramai orang kita yg pi Japan, tak kira masuk dari Osaka, Nagoya, Narita/Haneda atau Sapporo jkarang sekali yg decalre barang makanan yg dorang bawak. Akak dan kawan2 akak yg pi beberapa kali pun biasanya Alhamdullilah dipermudahkan dalam urusan kastam. Pihak kastam di Japan tak seperti di Australia yg teramat strict sehingga geledah luggage penumpang. Lebih2 lagi kalau yg bawak bersama mereka baby atau anak2 kecil, mereka akan tanya samada ada barang nak declare atau tidak dan terus ajer boleh keluar.

      Anyway kalau awak nak declare awak boleh isi borang spt mana yg akak pernah explain di http://touchdowntokyo.blogspot.my/2013/02/sedikit-peringatan-sebelum-berangkat.html
      dgn mengisi dan isytihar pada Custom Declaration Form barang2 yg awak bawak masuk ke sana,

      Delete
  16. Assalamu'alaikum Dear NR,

    tumpang bertanya - ada plan nak ke Sapporo lagi ke on Mid Jan 2016? Anak saya planning nak join sekali.

    Terima Kasih.

    Regards,
    MMH.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam salam,

      January tahun depan nih saya tak ada plan lah, sorrry yer. Besaq kemungkinan kalau pi pun mungkin Autumn (October 2016) atau Winter (January 2017). Masalah cuti la nih sob..sob

      Delete
  17. Assalamu'alaikum Dear NR
    tempat yg paling sesuai utk menginap di mna yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Tempat yg stratejik utk penginapan ? Hmm soalan awak agak general. Kalau maksud awak penginapan semasa winter di Japan, ianya bergantung pada beberapa faktor :


      1.) Utk try some winter activities spt skiing, snow shoes hiking, sledding dll

      Ada beberapa tempat awak boleh cuba spt Hakuba (Nagano), Shiga Kogen (Nagano) Niseko (Hokkaido), Gala Yuzawa (Niigata)
      Tempat2 yg disebeutkan ini walaubagaimana pun adalah resort yg terkenal, so you should expect a lot of tourist and pricey hotel rates, high rental for ski wears and equipment.

      Kalau awak nak yg murah sikit di tempat2 ini boleh menginap di guest house - tapi reservation ada kalanya sehingga 6-7 bulan sebelum winter season. Atau pun awak boleh pilih utk stay di luar dari kawasan resort. Contohnya awak boleh pilih utk menginap di Yamanouchi dan mesti prepare utk travel dlm 30 minit ke Shiga Kogen.

      2.) Utk melihat keindahan musim sejuk dan acara2 yg hanya ada pada musim sejuk

      Misalnya kalau awak minat pada ice sculpture atau snow statues awak boleh pilih utk berada di Sapporo pada minggu pertama bulan February. Mmg time ini Festival yg dipanggil Sapporo Yuki Matsuri menarik ribuan pelancung ke Sapporo. Atau mcm yg akak cerita dlm blog pergi ke Snow Monkey Park di Nagano utk melihat monyet2 yg berendam dlm hot spring. Atau awak boleh menginap di Sendai dan melihat Pageant of Starlight yg biasanya diadakan dlm bulan December

      3.) Utk try winter activities dan melihat event yg diadakan ketika Winter season

      Lebih kurang mcm yg akak buat. Tapi akak pi sampai 2 tempat utama di Yamanouchi, Nagano dan Sapporo, Hokkaido. Dlm masa seminggu tu boleh try main ski for the first time, pi ke Snow Monkey Park, makan seafood dan buat snow shoes hiking di Sapporo. Tapi rasa2nya kalau nak kata tempat yg paling stratejik utk pi ketika winter season utk try a bit of everything, akak rasa baik awak stay di Sapporo. Awak boleh cuba2 main ski pada harga yg murah, pi ke banyak tempat2 menarik di Otaru, makan seafood yg murah dan melihat Snow Festival. Lagi pun harga hotel - kalau awak book early boleh dapat dlm RM220 semalam berhampiran dgn Sapporo JR Station.

      Delete
  18. Assalammualaikum kak...

    saya plan nk ke Sapporo 27Dec ni utk 6-7mlm...agak2 time ni ok x sbb anak2 teringin nk main ski...boleh x bg contact no akak nk tnye detail psal sapporo....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Kalau tarikh awak nak pi Sapporo tu dari 27th December mmg sesuailah utk pi ke Takino Suzuran Hillside Snow Park. Sebab tempat ini dibuka utk winter season dari 23th December. Awak boleh baca dgn lebih lanjut details yg akak ceritakan di link sebelum ini :
      http://touchdowntokyo.blogspot.my/2015/03/day-6-part-2-takino-suzuran-hillside.html

      Kat link ini akak ada beritau cara nak naik subway (Nanboku Line) dari Sapporo Station ke Makomanai. Kemudian awak mesti naik bas nombor 106 ke ke Takino Suzuran (perhentian terakhir). Utk winter season masuk ke tempat ini mmg percuma. Dari entrance tu awak boleh jalan terus ke Country House. Kat sini ada di sediakan peralatan utk bermain ski.

      Dlm link yg akak ceritakan tu ada dituliskan sewa yg dikenakan utk bermain ski ini. Utk orang dewasa ialah Y2590 dan utk kanak2 pulak dlm Y1560.Charge Y3290 dlm gambaq tu ialah kalau awak nak beli tiket utk ski lift berserta peralatan ski. Dlm gambaq tu jugak dorang nak bukti umur anak2, jadi kalau awak nak kemari jangan lupa bawak passport. Kalau tak silap akak dlm country house nih jugak ada locker utk simpan barang2, so selamatlah sikit kan kalau awak nak pi main ski atau sledding.

      Tapi akak nak nasihat kalau awak atau anak2 nak main ski awak mesti dah siap2 ada jaket tebal dan kasut yg kalis air sebab tempat ini saljinya sangat tebal dan dgn cepat kasut dan pakaian boleh basah. Kalau boleh bawak sekali extra socks dan baju spare. Begitu jugak dgn makanan, di sini tak ada makanan halal, setakat air tin yg boleh didapati dari vending machine. So kalau awak nak ke sini mesti prepare siap2.Selain dari main ski awak boleh jugak bawak anak2 awak utk main tubing atau sledding. Utk main benda2 ini semuanya free saja.

      Seboleh2nya awak mai ke sini awal pagi dlm pukul 9, dan jangan lupa bas terakir berlepas dari Takino Suzuran ini adalah pada pukul 3.30 petang. Jangan pulak leka main sampai terlepas bas kerana di sini tak ada perkhidmatan teksi.

      Delete
    2. tq kak for the info...hnye Allah je yg dpt mmbalasnye...maaf nk tnye lgi...sapporo ni bandar nye bsar lebih kurang bndar ape kt mlysia ni ye...saya bukan ape...nk study map mcm dah last2 mnute je...risau sesat je nnti...agak2 hotel yg mne sesuai ye berdekatan Takino Suzuran Hillside Snowpark tu ye n brdekatan jugak ngn tmpt shopping n jln2...sbb saya bdget nk mginap di Sapporo je x ke mne2 sbb tkut sesat...melainkn klu pndai mmg je rase nk jln2...akak boleh xshare sekali itenerary aktiviti utk 7hari di Sapporo....saya risau sgt mcm xsmpt je....sbb last mnute tukar flight ke Japan sbb flight ke Lombok had been cancelled due to Mount Rinjani Volcanic Ash...tq kak

      Delete
    3. Salam,

      Hmmm mcm mana nak kata ekk. Kalau nak anggap KL tu mcm Tokyo, Sapporo tu lebih kurang mcm Penang - yg mempunyai subway system. Bandaraya Sapporo nih tak lah sesibuk dan berselirat train network dia mcm Tokyo, Kalau awk pi masa winter season nih boleh tenguk tak ramai manusia yg berjalan di tengah kota raya Sapporo. Sebabnya dorang berjalan menggunakan underway pass (bawah tanah)yang memanjang dari Sapporo Station hingga ke sampai ke Odori dan Susukino. Kalau hari2 kerja mmg mcm semut orang yg guna jalan bawah tanah nih.

      Awak tak payahlah menginap di Takino Suzuran kerana nak pi utk snow activities. Memadai awak cari hotel berhampiran dgn Sapporo Station, kerana bila awak sampai dari airport, JR Train akan bawak awak terus ke Sapporo JR Station. Jadi kalau boleh awak cari hotel berhampiran dgn Sapporo JR Station ini. Mcm awak pi baru2 nih hotel kami cuma dlm 5 mint dari Sapporo Station.

      Kalau awak dok jauh, nanti jadi susah pulak nak angkut luggage utk transfer train, naik tangga turun tangga dan jalan ke hotel. Tu baru hari sampai. Nanti kalau hari nak balik, lagi satu kerja pulak. Lebih2 lagi kalau flight awak di awal pagi.

      Yang akak takut ialah awak nak pi ujung bulan ini - yg consider peak season dgn Christmas dan New Year holidays, tak tau ada lagi tak hotel2 berhampiran dgn Sapporo JR Station. Akak dulu 4-5 bulan dah buat reservation. Tapi tak apa, awak cuba cari guna Agoda.com, Experdia, Booking.com, Sky Scanner atau Air Asia GO muda-mudahan jumpa. Kalau awak ada masalah/kemusykhilan awak boleh email akak di noriroppongi@gmail.com

      Delete
    4. ..Wargh...cpt betul akak rply...tq sgt2 kak...kat bndar sapporo ni tmpt ape yg best utk jln2 selain Takino Suzuran Hillside Snowpark tu....akak boleh bg x tmpt2 menarik yg best2 utk bwk anak2 jln2 area bndar sapporo...n tmpt pmndangan2 cntik di Sapporo....

      Selain tu nk tau dlm entry akak sblum ni ade mention psal Zao Onsen di Yamagata...jauh x tmpt ni dri Sapporo...

      Mcm teringin je nk jln2 ke Zao Onsen tu..huhu....

      Delete
    5. Salam,

      Haha nih tengah mood rajin, cepat ler balas.
      Selain Takino Suzuran tu tempat2 yg awak boleh pi mcm yg akak pernah pi yg akak tulis dlm blog spt Otaru, kalau awak ada masa boleh lah dok overnight kat Otaru. Boleh explore tempat2 menarik kat sana.

      Selain tu awak boleh jugak pi ke Niseko utk try main Snow Mobile kat Hanazono Snow Park
      Awak boleh baca kat sini : http://hanazononiseko.com/en/snow/snowmobile/
      Dari Otaru ke Niseko one way ambik masa dlm 1 jam setengah.

      Awak boleh jugak pi sampai ke Asahikawa utk tenguk penguin walk di Asahiyama Zoo
      Ini link dia :
      http://visitbeautifuljapan.blogspot.my/2012/12/penguin-walk-at-asahiyama-zoo-asahikawa.html
      http://www.japan-guide.com/e/e6892.html

      Kalau awak teringin nak pi Zao Onsen, awak mesti ada JR Rail Pass. Sebab perjalanan ke sini akan mengambil masa yg lama.
      Dari Tokyo mengambil masa lebih dari 3 jam, kemudian awak kena pulak ambik bas ke Zao Onsen yg makan masa dlm 45 min.
      Sebab tu bila akak nak plan pi ke sini kami bercadang utk stay overnight di Zao Onsen. Tempat nih mmg jauh ke pendalaman sikit.
      Tapi dari internet view dia mmg cantik dlm Winter Season. Kalau awak naik sampai puncak suhu pulak boleh jatuh sampai -5 celcius.

      Utk itinerary lebih baik awak berhubung dgn akak melalui email, nanti akak akan hantaq guna attachment.

      Delete
  19. wahhh panjang lebar penerangan akak... suka sy membaca.. sy plan akan ke sapporo nov 2016.. hehe now tgh plan sikit2.. rasa macam nak turun kansai then balik dari sapporo ke kl.. tokyo dah pg.. tapi dari kansai ke sapporo kena guna airlines lain kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh ajer kalau awak nak pi Japan dari KUL-KIX , kemudian KIX-CTS dan balik CTS-KUL. Awak boleh mula cari flight reservation 3 atau 4 bulan sebelum tarikh nak bertolak, biasanya Dari KIX (Kansai) ke CTS (New Chitose Sapporo) awak boleh guna budget airline one way ticket boleh dapat dlm RM200 ++. Samada Peach Airline atau Jetstar.

      Begitu juga dgn hotel kalau boleh hotel reservation awak mesti selalu alert dan sebolehnya2 cari yg dekat dgn Sapporo JR Station. Sapporo ini mmg jadi tumpuan pelancung kalau lambat buat booking senang ajer dah ully booked.

      Delete
  20. assalam nak tanya. di tokyo memang x turun salji ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Kalau awak rajin search dlm Youtube atau internet boleh jumpa gambar atau video beberapa tempat dlm mcm Disneyland, Shibuya dan lain2 dlm bandaraya Tokyo yg pernah dilitupi oleh salji. Walau bagaimana pun fenomena spt ini sesekali berlaku - bukan selalu. Dan biasanya salji cuma turun dalam masa satu dua hari saja.

      Delete
    2. Assalamu'alaikum..akak,boleh beri nasihat melncong ke tempat best2 kepada saya yg plan nak ke sapporo sahaja 21-26/2/2016 ni. Dengan husband dan baby 1 tahun setengah.Cadang nak shopping terus je sampai sana dulu..

      Delete
  21. owh mcm tu. ikut rezeki la kan. hehe. kalau fuji mountain tu pon sama la ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau di kawasan2 tinggi mcm Hakone, Kawaguchiko dll mmg boleh merasai salji, malahan di kaki Mount Fuji itu sendiri ada Fujiten Snow Resort - tempat orang bermain ski dan sledding. Awak boleh refer di sini : http://www.japan-guide.com/e/e6931.html

      Delete
  22. ok terima kasih. semoga dapat jejak kaki kat jepun dan rasa snow :)

    ReplyDelete
  23. Salam sis..teruja bace penerangan sis dlm setiap entry n comment2 dr bloger lain..InshaAllah 1st week march 2016 nt saya akan ke sapporo..bnyk info sy dpt dr blog sis nie.tq so much..skrg nie pun sy dh plan sikit2 tentatif tuk ke sane..nak tanye sis blh.. agaknye time tu salji masih ada ke tk yer? Sbb plan bercuti ke sane sbb nk main sajli hehe..nk beli tic time bulan 1 n 2 mahal..tk mampu nk beli tic semahal tu..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaiakum salam,

      Akak terlepas pandang soalan awak ini, anyway akak dah balas melalui email.

      Delete
    2. alaaa sis knape tak reply sini. sy pun nk tau jwpn ni awl march turun salji lg tak ye?

      Delete
  24. Akak sy nak g osaka 29hb nie niat nk grk dr tokyo narita ke sapporo akak tiket flight tue klo beli on the spot hrge sme ke or kne beli awl dkt mne? Nie num sy klo akk sgup leh x watsup sy 011-16376900 sng sy nk tnye lbh lnjut ms sy disana nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,

      Kalau awak tiba dari Kansai Airport di Osaka, awak jugak ada pilihan utk fly direct ke Sapporo dari Osaka. Tapi jika awak ada cuti yg panjang, awak boleh pi ke Tokyo dan ambik flight dari Narita Airport ke New Chitose Airport di Sapporo.

      Mengenai tiket penerbangan dlm negeri (Narita-Sapporo atau Kansai-Sapporo) tu. Ada baiknya awak buat reservation siap2 dari Malaysia sebelum nak ke sana. Harga tiket kalau dibeli on the spot mmglah mahal. Awak boleh buat survey harga tiket pada hari awak nak pi tu di Skyscanner.com http://www.skyscanner.com.my/

      Selepas awak dah dapat tarikh yg awak suka, awak boleh pi ke website budget airline yg berkenaan.
      INi antara link website budget airline di Japan :

      Jetstar : http://www.jetstar.com/my/en/home

      Vanilla Air : http://www.vanilla-air.com/en/

      Peach Air : http://www.flypeach.com/home.aspx

      Reservation boleh dibuat secara online dgn mengguna credit card. Konsepnya lebih kurang spt online booking utk Air Asia. Bila dah selesai kesemuanya awak boleh print dan simpan tcket confirmation itu utk digunakan bila awak dah sampai di Japan nanti.

      Delete
  25. Banyaknya info berguna dalam blog akak ni bleh bagi no phone x kak sy nak pergi 29.1 ni kut2 boleh tny apa2 . Tq in advance 😉😉

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum Salwa,

      Awak boleh bertanya pada akak melalui email : noriroppongi@gmail.com atauk kalau awak guna gmail, awak boleh tinggalkan message melalui hangout. Jika nak guna phone nih susah sikitlah sebab kerja akak terikat duduk depan PC dan melayan customers.

      Delete
  26. Salam kak,
    Nak tanye sikit ttg sapporo. yang tempat main ski dan tube sledding, ape nama tempat nye ye kak?
    Dan kat area tu ade tak disediakan ruang utk tempat solat?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Nama tempat yg awk maksudkan tu ialah Takino Suzuran Hillside Park Snow World
      AWk boleh baca dgn lebih lanjut di sini : http://www.welcome.city.sapporo.jp/find/recreational/takino_suzuran_hillside_park_snow_world/?lang=en

      Di ini mmg tidak ada tempat utk solat, restoran halal pun tak ada, tapi kalau awak dah bercadang utk mai ke sini bolehlah bawak bekal siap2 utk mengisi perut. Mengenai tempat solat pulak, di country house ada ruang kosong utk mendirikan solat, di sini jugak ada satu bilik menunggu utk ibu2 yg bawak anak2 utk berehat maybe awak boleh solat dlm nih jugak.

      Awak boleh baca dlm blog akak cara2 nak pi ke sini. Memang berbaloi sangat kalau bawak anak2 kemari, sewa peralatan utk main ada yg murah ada pulak yg percuma, Tapi jika nak ke sini seboleh2nya mesti mai awal sebab bas terakhir adalah pada pukul 3.30pm, kalau terlepas bas terakhir nih mmg susah nak cari transport balik.

      Delete
  27. Kak, snow monkey tu ade salji sampai bulan bape ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sehingga berakhir winter season - pertengahan atau hujung bulan March
      Kalau nak tau keaadan live weather report di Jigokudani tu, awak boleh lihat dari weather web cam ini :
      http://www.snowjapan.com/japan-daily-snow-weather-reports/webcam-the-snow-monkeys-of-jigokudani-yaen-koen-nagano

      Delete
  28. kak sesuai x kalo bawa bayi 4 bulan ,kalo sy pegi bulan february ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, uisyyhh 4 bulan tu kira2nya masih kecik lagi, takut dia tak tahan 7 jam dok dalam flight. Kalau awak ada experience bawak anak kecik naik long haul flight maybe boleh kot.

      Kalau awak stay di bahagian spt Kyoto/Osaka atau Tokyo, winter season sejuk tapi taklah sesejuk mcm belah utara spt Hokkaido. Satu lagi awak mesti ambik kira utk angkut stroller turun naik train station, perjalanan dlm train atau subway walau pun sibuk tapi utk ibu yg bawak anak orang2 Jepun akan beri keutamaan.

      Delete
  29. sy plan nk g osaka..cuaca sejuk kt sn bole ke kalo sy bawa anak sy..tgh buntu lg ni..sbb dy menyusu badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak boleh check ramalan cuaca di Osaka utk sepanjang bulan February di sini :

      http://www.accuweather.com/en/jp/osaka-shi/225007/month/225007?monyr=2/01/2016

      Waktu belah pagi, average dlm 7-12 Celsius, belah malam pulak ada masa boleh dip sehingga below 0
      Cuma takut baby awak tu tak tahan cuaca sejuk sebab awak di sana mesti dah plannak jalan banyak tempat kan. Kalau bertekad nak bawak jugak awak mesti sedia bawak bekal ubat2an, warm clothing dll.

      Delete
  30. tadika shah alam8 February 2016 at 20:01
    Assalamu'alaikum..akak,boleh beri nasihat melncong ke tempat best2 kepada saya yg plan nak ke sapporo sahaja 21-26/2/2016 ni. Dengan husband dan baby 1 tahun setengah.Cadang nak shopping terus je sampai sana dulu..

    Wa'alaikum salam,

    Soalan awak nih bila akak published tiba2 dia dok kat celah2 soalan/jawapan di atas, so akak copy & paste balik semula kat bawah nih takut2 awak terlepas pandang.

    Okay, so basically awak ada 5 hari utk jalan2 dlm bandar Sapporo.

    1.) Mula2 sekali akak suggest awak beli Sapporo-Otaru Welcome Pass @ Y1700 per pax. Awak boleh beli waktu awak tiba di New Chitose Airport. Tempat yg nak beli pass ini adalah di Information Center sebelum turun escalator utk menaiki JR Train dari Airport ke Sapporo JR Station.

    2.) Bila dah ada SOWP [ http://www2.jrhokkaido.co.jp/global/english/railpass/welcome.html ] ini awak mesti pandai2 rancang hari utk pi Otaru dan hari utk guna one day unlimited subway ride.

    3.) Rasa2nya hari first day (hari sampai) awak cuma jalan2 dan familiar kan diri dgn bandar Sapporo. Seperti yg akak buat, awak boleh pi ke Mount Moiwa pada petang hari pertama ini. Sebab winter, maghrib dlm pukul 4.30-5.00pm, jadi masa sesuai utk ke Mount Moiwa ialah bertolak dlm pukul 4.00pm utk membolehkan awak tenguk sunset dari puncak Mount Moiwa. Tempat ini kalau awak pi waktu siang memang tak menarik. Akak tak tau kat mana awak stay di Sapporo. Tapi biasanya awak boleh catch street car dari Susukino ke perhentian di Mount Moiwa dgn perjalanan yg mengambil masa dlm setengah jam. Awak boleh refer blog akak cara2 utk ke sini.

    4.) Okay sekarang awak ada balance 4 hari utk spend masa di Sapporo. Akak cadangkan satu hari penuh di Otaru (pi balik hari), satu hari di Takino Suzuran dan balance 2 hari lagi awak boleh pi ke tempat2 tourist attraction seperti
    a.) Sapporo TV Tower http://www.welcome.city.sapporo.jp/find/history/sapporo_tv_tower/?lang=en
    b.) Shiroi Koibito Park http://www.japan-guide.com/e/e5307.html
    c.) Sapporo Clock Tower
    d.) Kaisen-Shokudo Kitano Gourmet-tei http://www.kitanogurume.co.jp/en/contents/access.html

    5.) Akak nak ingatkan bahawa SOWP itu ada 2 tiket - satu tiket pi balik dari Sapporo ke Otaru dan satu lagi unlimited subway pass utk kegunaan dalam tempuh satu hari. Awak boleh misal kata guna SOWP ke Otaru utk hari ke-2, hari ke-3 ke Takino Suzuran dan guna unlimited subway ride pada hari ke-4. Pada hari ke 4 ini awak mesti plan supaya subway pass ini digunakan dgn sepenuhnya. Maksud akak awak rancang utk pi ke beberapa tempat yg memerlukan turun naik subway yg banyak. Contohnya pada pagi hari awak boleh pi makan seafood di Kitano Gourmet, tengah hari awak ke Shiroi Koibito dan petang pulak awak ke Sapporo TV Tower dan kawasan2 sekitar.

    6.) Pada hari2 yg awak tak guna unlimited subway pass, awak mesti beli subway tiket utk jalan2 dari satu station ke satu station. awak boleh samada beli Kitaca card utk memudahkan turun naik subway (spt kad touch & go) ATAU awak boleh buat mcm akak beli single ticket tiap2 kali nak naik subway. Jangan takut cara2 nak beli tiket dari vending machine di subway station tak susah dan ada instruction dlm English.

    7.) Utk makanan halal awak boleh cuba refer di sini : http://zilzarlife.com/5-new-halal-restaurants-in-sapporo-to-try/
    Walau bagaimana pun akak suggest awak mesti cuba makan seafood di Sapporo sebab semuanya fresh dan harga pulak tak lah mahal sangat.

    ReplyDelete
  31. As salam kak nak tnya.. Kalau pergi pertengahan bln 8 tgh musim ape ea?.. Klu tiket flight pegi balik dlm rm 1200 seorang berbaloi ke x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Biasanya bulan August adalah pengakhiran musim panas dan bermulanya musim luruh di Japan pada bulan September. Peralihan musim ini ada masanya akan diselang seli dgn ribut taufan di beberapa tempat di Japan.

      Jika awak menaiki Air Asia RM1200 pada akak adalah mahal, sebab utk all in fare yg termasuk makan dan luggage pada masa promosi sekitar lebih kurang RM900 - depend di mana awak mendarat - Haneda (Tokyo), Kansai (Osaka) atau New Chitose (Sapporo).

      Satu peringatan apabila travel dlm bulan August ialah pada masa ini ada satu cuti utama di Japan iaitu Obon Summer Holiday (perayaan memperingati nenek moyang yg telah mati), biasanya diadakan pada pertengahan bulan 8. Sama seperti Golden Week Holiday pada bulan May, waktu ini train stations, pusat2 tarikan pelancung, hotel, akan menjadi sesak dan mahal.

      Delete
  32. As salam kak..tumpang tanya

    Kalau awal/pertengahan april ke hokkaido masih ada salji ke? yang saya tau dah masuk spring? macam mana cuaca ye? Perlu ke saya bawak baju yg agak tebal, kasut, dan perlu glove ke? Dan saya ingat nak ke tokyo juga..sebab bila digoogle cuaca dlm 11c

    TQ for helping

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Penghujung bulan April dan masuk pada bulan May sudah mula membawa kepada musim bunga(spring). Pertengahan April salji mula mencair walau pun di sesetengah tempat masih nampak keputihan salji terutama di tempat2 yg tinggi. Average daily temperatures sekitar 5-15 celcius.
      Light jacket atau solid sweater kalau awak tahan sejuk sudah memadai. Tak payah pakai parka. Glove pada waktu petang dan malam memang perlu sebab suhu jadi rendah di waktu ini. Dan jaga2 adakalanya perubahan satu musim ke satu musim lain akan membawa hujan. So be prepared. Winter boots dah tak diperlukan lagi.

      Delete
  33. Assalamualaikum
    sonok bace blog akak...akak leh share / suggest nama tempat yang kitorang mesti pegi kat sapporo ni..plan next winter InnSyaAllah nk pegi ngan family 2 dewasa 2kanak2 7y & 14y..tq in advance ye kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Okay kalau awak pi time winter, masa yg terbaik berada di Sapporo atau Otaru adalah minggu bertama dan kedua pada bulan February. Ini kerana biasanya pada masa ini adalah peak season dengan berlangsungnya Sapporo Snow Festival.

      Tapi kalau awak pi pada hari2 lain dalam musim winter pun masih boleh enjoy dan explore beberapa tempat menarik di Sapporo dan Otaru. Antara tempat2 yg akak boleh suggest adalah :

      1,) Takino Suzuran Winter Park (main ski, snow shoeing atau tubing)
      2.) Mount Moiwa (utk melihat bandar Sapporo dari puncak yg tinggi, recommended pi waktu malam)
      3.) Odori Park (tempat berlangsungnya snow festival)
      4.) Shiroi Kobito Park (chocolate factory - tenguk bagaimana dorang menghasilkan chocolate)
      5.) Sapporo TV Tower
      6.) Clock Tower - museum dgn sejarah lama
      7.) Kaisen-Shokudo Kitano Gourmet-tei - Makan seafood yg murah & fresh

      Di Otaru pulak awak boleh pi ke :

      1.) Music Box Museum
      2.) Otaru canal
      3.) Kitaichi Glass Museum

      Akak suggest kalau awak nak cover 2 tempat ini - Sapporo & Otaru, jangan lupa beli Sapporo-Otaru Welcome Pass, dengan adanya pass ini awak diberi 2 tiket, satu tiket utk pi balik dari Sapporo ke Otaru dgn JR Train, dan satu lagi tiket utk naik subway sebanyak mungkin dalam tempuh satu hari. Awak boleh guna pass ini pada hari yg berlainan.

      Enjoy yourselves.

      Delete
    2. Tqvm kak
      semoga Allah murahkan rezeki akak..akak leh bg email tak saya pernah nmpk tp ni cari balik xjumpa plak nanti boleh saya tanya apa2 melalui email
      ni email saya qisdiniy2204@yahoo.com
      saya akan study blog akak dlu sblum kesana InnSyaAllah kalau diizinkan Allah..

      Delete
    3. Salam,

      Akak dah email pada awak, please check ya.

      Delete
  34. perkongsian akak pasal saporo amat membantu...saya tak sesat time nak pergi Takino Suzuran..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak dah baca blog awak, seronok kan pi Takino Suzuran. Murah dan boleh enjoy dgn sepuas hati.

      Delete
  35. Assalamualaikum. nk mntk full version itenary blh x.? nie email saya ismail891202@gmail.com

    ReplyDelete
  36. Assalamualaikum kak, saya plan utk ke sapporo bersama keluarga dalam 10-15pax mcmtu utk 27-31 january 2017 tahun depan, so saya nak mintak pendapat, actually saya kerja dgn travel agency, but xbyk yang travel agency di Malaysia yang menawarkan package ke sapporo, i mean Halal tours kan? so this is my 1st task nak bawak relatives berjalan ke tmpat yg unik2 skit, then my plan is, i nak book kan diorang ni naik air asia KUL-CTS terus, then i dah tgk hotel2 yang murah skit di agoda mcm APA Sapporo tu, okay ke hotel tu? distance dia agak2 nak main kat tempat ski tu jauh tak? then lagi 1, saya igt nak hire tour guide utk 1-2 hari je pakai kat sana, yang boleh tnjuk tempat2 menarik kat sana, so kami prefer bas la sebab ramai kan? so awak rasa mcmana eh? and btw saya pun nak jugak itinerary yang awak emailkan tu, email: epoimeow@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Beberapa soalan awak akak dah jawab melalui email berserta itineraries yg dah di attached kan bersama.

      Delete
  37. Assalammualaikum kak.. seronok tngok entry akak.. saya dan kawan ada plan untuk backpacking ke jepun.. saya tngh fikir adakah bajetnya tinggi.. harap akak dpt kongsikan pengalaman anggaran bajet ke sana termasuk tiket, penginapan dan makanan serta transport awam di sana.. n prkongsian tmpat menarik dan juga harap akak sudi share full itenerary .. 😊 ni email saya aen_pisces91@ymail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email, akak dah kirikan attachment apa yg awak mintak.

      Delete
  38. Assalamualaikum akk, boleh kirimkn full itinerary ke email sy x?. ainmaarip@gmail.com. terima kasih akk. :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah hantaq attachment melalui email, please check.

      Delete
  39. Salam sis..saya survey2 pasal trip to sapporo dan jumpa blog sis. Boleh ke saya tahu akak pergi ni bulan berapa? Saya plan nak pergi hujung January next year. Thanks sis..your blog helps a lot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya pi last year 2015 dari 4 hingga 7 February.
      FYI utk 2017 Winter Festival di Sapporo akan diadakan dari 6 hingga 12 February
      Refer sini : http://www.japan-guide.com/e/e5311.html

      Waktu ini adalah peak period utk Sapporo kerana ramai yg datang utk menyaksikan festival ini.
      Satu lagi, kalau boleh awak mesti buat reservation hotel/guesthouse dari sekarang walaupun nampak mcm 6 bulan lagi sebelum tarikh nak bertolak. Cuba cari melalui Booking.com dan cari berhampiran JR Station dan booking yg boleh buat cancellation tanpa penalty.

      Delete
  40. terima kasih..yup..tgk byk hotel dah start fully booked..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam sis, saya bercadang nak ikut your itinerary utk ke Monkey Park dulu then only ke Sapporo masa cuti CNY next year. Kalau tak keberatan nak minta share itinerary to my email deekuntum@gmail.com Terima kasih atas info sharing yang sangat bagus.

      Delete
    2. Wa'alaikum salam,

      Boleh check email awak, akak dah kirim itinerary yg awak mintak tu

      Delete
    3. Thanks sis..dah dapat.

      Delete
  41. Salam Miss Nori, Saya sangat appreciate your article on Tokyo touchdown. Kami sekeluarga (7pax adult) plan untuk vacation ke Tokyo & Sapporo pada cuti Tahun Baru Cina bermula dari 27/01/2017 hingga 4/2/2017.Need your further advise tentang itinerary. Saya check thru Airasi online booking, seem return ticket to Haneda lebih murah berbanding return ticket direct ke Sapporo. Saya memang bercadang mengikuti itinerary sepertimana yang you posted take a flight to Haneda >then take local budget flight to Sapporo > then ingat take Air asia direct from Sapporo return to KL. Tapi One way ticket from Sapporo to KL nampak mcm mahal. Rasanya balik ke Tokyo then take flight from Haneda to KL mcm buang masa pulak. One more thing since this 2nd September ada MATTA Fair, you rasa is it too late for the booking atau kot ada cheap flight to be offered.? Minta sikit pandangan. TQ. kamil sapuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Utk Air Asia tiket murah ke Japan utk awal tahun depan mula dijual sewaktu promo 0 fare pada bulan November 2015 lagi. Yang paling murah return tickets ke Osaka dlm RM660, manakala utk tiket pi balik ke Sapporo ketika itu dalam RM800 lebih.

      Dari apa yg saya tinjau dari Skyscanner.com tiket murah pi balik utk tarikh yg awak nyatakan di atas ialah dgn Vietnam Air. Bertolak dari KLIA ke Narita dgn layover di Hanoi. Bertolak pada pukul 1910 dan tiba di Narita pada 0735. Manakala flight balik pada pukul 1000 dan tiba di KLIA pada 1900. Tiket utk satu orang ialah RM1176

      Yang tak berapa bagus sangat ialah flight dari Narita ke KLIA pada pukul 10 pagi, maknanya awak mesti bertolak dari Sapporo ke Narita pada waktu lebih awal. Takut2 tak ada flight yg awal dari Sapporo pulak. Satu alternatif ialah dgn stay overnight di Tokyo, dan kemudian catch the earliest sky train the next day from Tokyo to Narita Airport.

      Tapi dari Narita awak masih kena beli return flight Narita-Sapporo-Narita. satu atau dua bulan lepas one way ticket Narita ke Sapporo dgn Vanilla Air atau Jetstar dlm RM420, sekarang dah naik sehingga RM500 (return) kerana nilai Yen yg makin tinggi.

      Awak boleh cuba tenguk2 di Matta Fair, tapi kebanyakannya dorang offer package flight + hotel + tour. Lagi pun tarikh awak nak pi ke sana tu pun dikira peak period kerana cuti CNY, jadi mungkin susah sikit nak dapat harga yg lagi murah.

      Lain2 option spt KUL-Osaka-KUL atau KUL-Haneda-KUL pun semuanya average dlm RM1400 per pax

      Delete
  42. Asslmualaikum. Akakkk...saya nginap di Takayama. dari situ nak ke Sapporo/Hakodate. apa transportation yg ada direct tanpa perlu ke Tokyo semula ye? ada night bus ke nak ke Sapporo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Cara paling cepat dan murah (Taklah murah sangat, tapi compare dgn beli JR Rail Pass atau naik bus & kemudian connect dgn JR East South Hokkaido Rail Pass) pada pendapat akak adalah dgn awak naik flight dari Nagoya (NGO) ke Sapporo (CTS)

      Breakdownnya :

      Dari Takayama ke Meitetsu Nagoya Station
      - Naik Meitetsu Bus @ 2 setengah jam/ Y2980 per pax)
      refer jadual : http://www.meitetsu-bus.co.jp/english/takayama/)

      Meitetsu Nagoya Station ke Central Japan International Airport Centrair (NGO)
      - Naik Meitetsu Ltd. Exp @ 30 min/ Y870 per pax

      NGO ke CTS
      - Naik Skymark Airline @ 1 hr 45 min one way
      - Return flight NGO-CTS-NGO dlm RM700 per pax

      * Return flight kalau dari Narita : NRT-CTS-NRT dlm RM600 (Peach/Jetstar/Vanilla Air)
      * Bus spt Willer Express paling jauh jika dari Tokyo setakat Aomori, kalau nak ke Hakodate, awak kena pindah
      dari Shin-Aomori dgn menaiki Shinkansen ke Shin-Hakodate

      Delete
  43. Assalamualaikum. nk mntk full version itenary blh x.? nie email saya haziezul_1234@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      SIla check email awak ya.

      Delete
  44. Assalamualaikum sis..bole emel jugak x iti kepada saya untuk rujukan on next jan..azilaabdullah007@gmail.com.

    Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah sent itineraries kepada email awak, sila check.

      Delete
  45. Assalamu'alaikum kak..saya plan nak ke tokyo pada 8/12-17/12 dan saya bercadang nak pergi sapporo selama 3-4mlm bersama seorang anak saya 7tahun untuk merasa skiing..boleh bagi tips dan full itinerary pada email saya aryzone510@gmail.com

    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Akak dah balas dan kirim apa yg awak mintak, sila check email.

      Delete
  46. as salam
    bule tk emelkn sy itinerary
    sy bcadang nk ke sana bsama anak2 sedara January dpn
    madihaha83@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah email itineraries kepada awak, sila check.

      Delete
  47. Salam
    Boleh email itineraries untuk rujukan (muhammad.nor88@yahoo.com)
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Sila check email awak, Saya dah sertakan beberapa sample itineraries sbg rujukan.

      Delete
  48. Saya pun plan ke Tokyo tengah bulan 12 ni..

    ReplyDelete
  49. Salam kak. Insyaallah kami nak ke sapporo . Bulan feb. Tp ramai yg x setuju sbb sy bw anak kecik umo 1 thn 5 bln. Akak rase mcm mane??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Hmm bergantung pada baby yg awak bawak tu, sesetengah budak kalau cuaca sejuk mudah jatuh sakit. Tapi saya biasa jugak tenguk orang yg bawak baby pada winter season - sorong dlm pram dgn berbungkus bagai. Di Sapporo ini bila malam suhu drop very low, kita orang dewasa pun kadang kala tak tahan. Tapi kan satu yg best di Sapporo ini adalah antara Sapporo Station ke Odori ada underground pedestrian. Seolah2 mcm shopping mall yg panjang di bawah tanah.

      Dari Sapporo subway dan JR Station awak boleh pi ke tempat2 spt Shiroi Kobito, Otaru, Sapporo TV Tower dll, cuma bila nak jalan2 dari satu tempat ke satu tempat spt Sapporo Government Building, Mount Moiwa dll kena keluar and be exposed to the the cold weather. Tapi mcm waktu akak pi bulan February waktu pagi ada matahari dan selesa utk ronda2. Temperature dlm 4-5 Celcius

      Delete
  50. As salam
    Minta akak share initarsy plan nk ke Sapporo & Tokyo middle of Feb 2017
    TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Awak kena beri email address nanti akak kirim attachment.

      Delete
  51. salam kak..teruja nak gi sapporo bln 12 ni bile bace blog akk...kl x keberatan..blh x akk sharekan itinerary akk ke yanicd@gmail.com. TQ so much !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Akak dah email pada awak, beberapa itineraries yg berkaitan dgn Sapporo.

      Delete
  52. salam kak boleh emailkan saya iternary akak, saya akan ke tokyo cover sapporo dr 22/01/2017-29/01/2017, boleh share tips sekali..email saya nurul_nasir90@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Please check email awak, akak dah kirim apa yg awak mintak.

      Delete
  53. Salam. Boleh share awak punya itenary. Pls emel to mixgurl_5664@yahoo.com.
    Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Check email awak ya. Thanks.

      Delete
  54. Assalam kak,
    Nak tnya pendapat akak
    Act bertiga, tp end up saya seorang yg available tuk trip tokyo saporo
    So nak tnya pendapat akak, saya berminat tuk ke nagano ....soalan selamat x kalo saya travel sorang2 kat sana?saya nak p nengok monyet nak snowboarding. pastu plan nak ke niko then ke sapporo by train...soalan 2 . berbaloi x nak beli JR Pas yg seminggu tu?
    soalan 3 : bappe lama elok saya amik masa kat area nagano?
    tq kak...nk mntak share itenary zarinamaarip@gmail.com
    disebabkan solo traveller kali n plus perempuan, agak goyang gak perasaan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah jawab soalan2 awak berserta mengirim itineraries utk perjalanan ke Japan melalui email.
      Sila check.

      Delete
  55. Then upon arrival, we went through the immigration again for passport stamping,  מלונות בחו"ל

    ReplyDelete
  56. Write the name and date of your trip on the ornament with the glass paint marker. דילים לברצלונה

    ReplyDelete
  57. Salam. Boleh share awak punya itenary. Pls emel to ainachantiq@gmail.com
    Thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Please check your email.

      Delete
  58. salam kak..sya nak p ke sapporo pada 1.3.2017 klau d takino suzuran masih byk snow ka utk aktiviti.tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Takino Suzuran ini ditutup utk winter activities pada penghujung bulan 3, maknanya selagi tempat ini dibuka
      mmg salji kat situ masih ada. Awal bulan 3 tarikh awak nak pi tu masih okay lagi tapi menghampir ke minggu2 akhir bulan 3, suhu dah mula meningkat kerana nak masuk spring, biasanya salji pun dah mula berkurangan turun

      Delete
    2. tq kak..info byk membantu saya masa sya p tokyo last year...kalau nak itternary blh tak sya akan ada di sana dari 1.3 hingga 4.3 tq kak blog yg terbaik utk jadi panduan.. farida5160@icloud.com

      Delete
    3. Please check email, akak dah kirim attachment

      Delete
  59. Assalam. Bole share itinerary..aiss0719@gmail.com. Tq in advance :)

    ReplyDelete
  60. Wa'alaikum Salam,

    Sila check email awak ya. TQ

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum sis..bole share itinery utk rujukan? ni email sy nae6002@gmail.com thanks :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check your email inbox. TQ

      Delete
  62. salam kak...tubuh sy ada besi kekal( titanium)...ada efek x kalau main snow

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Hmm akak nih bukak layak utk beri medical advice. Tapi kalau selama ini awak dah biasa dgn aktiviti2 lasak spt boleh berlari, mendaki dll tanpa sebarang kesakitan maybe utk main snow akak rasa tak ada masalah. Lagi pun aktiviti2 yg awak nak main waktu winter ini sekadar mild winter sport spt skiing (utk beginner/first timer), tube sledding, snow shoe hiking dll kan ? Akak rasa bukanlah lasak sangat, so tak ada masalah utk diri awak. Anyway awak boleh mintak second opinion dari orang yg ada medical background.

      Delete
  63. Salam Kak ,

    Bole share itinery Sapporo tak? Plan g next year winter end Jan 2018-Feb 2018 (10H9M) nk tgk Snow Festival...We all plan nk drive sbb nk cover outskirt Sapporo.Any recommended website utk car rental kat Sapporo tak kak?Ni email sy eija151181@gmail.com.Thanks kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa"alaikum salam,

      Sila check email awak. TQ

      Delete
  64. Salam, boleh sharekan itinerary ke Sapporo dan lain2. InsyaAllah saya plan nak ke Jepun pada 10-20 December ini. Ini email saya intanblckdiamond@yahoo.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam, sila check email awak, akak dah reply

      Delete
  65. Salam Akak... kalau tak keberatan boleh share itenerary ke Sapporo? saya bercadang utk kesana awal tahun 2018. Ni email add saya..miey_undercover@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam, sila check email awak, akak dah reply

      Delete
  66. Assalamualaikum akak..saya berminat untk dapatkan full itenary dari akak..inshaAllah akan p sana bulan feb tahun depan.harap dengan perkongsian dapat memudahkan perjalanan saya..
    Emailkan kepada saya di alamat fird8888@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah sent attachment melalui email, sila check okay

      Delete
  67. Assalam kak nori, seronok baca blog akak ni..full of information. Saya sekeluarga pun akan ke sapporo 8-13 dec 2017 ni..boleh tak akak share itinerary kt email sy alin.omar@gmail.com
    thanks in advance kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check inbox email awak. Akak dah balas berserta attachment.

      Delete