Friday, 24 April 2015

Day 8 Sapporo to Tokyo. Final day in Japan


Day 8 Itinerary 


* Check out from Toyoko Inn Hokkaido Sapporo-eki Kita-guchi
* Walk to Sapporo (JR) Station
* Take JR Rapid to Sapporo (JR) Station to New Chitose Airport @ Y1070 

  08:10AM ---> 08:47AM
  08:25AM ---> 09:02AM *
  08:40AM ---> 09:17AM
  08:55AM ---> 09:32AM

* Return Global Advanced Communications pocket wifi 
* Go to Vanilla Air counter at 1F (near by ANA Group Counter) for check in 
  Sapporo(CTS)  @ 10:30AM
  Narita    (NRT) @ 12:05PM

  # Go for prayer at Terminal 2, Main Building 1st Floor

+++++ The Access Narita +++++
* In Narita Airport go to Terminal 2 Bus Stop No.19 
* Board The Access Narita and pay Y1000 to driver

Narita Airport  ----> Tokyo station Yaesu central exit

13:10 ---> 14:25
13:30 ---> 14:45
13:50 ---> 15:05*
14:10 ---> 15:25
14:30 ---> 15:45

Boarding for The Access Narita   } Terminal 2 No.19 Bus Stop (In front of Domestic Flight Exit)

* In Tokyo Station take Yamanote line to Ueno
  Tokyo ---[8 min @ Y160]---> Ueno

* Walk around Ameyoko 
* Walk to As Salam Mosque near Okachimachi Station
* From Ueno Station take Yamanote Line to Hamamatsucho
  Ueno ---[14 min @ Y170]---> Hamamatsucho

* From Hamamatsucho take Airport Monorail to Haneda International Terminal 
  Hamamatsucho---[13 min @ Y490]---> Haneda International Terminal

* Check in at AirAsia counter

Hari ini adalah hari terakhir kami di bumi matahari terbit ini. Hari nih pun sama macam hari2 yang sebelum itinerary betul2 sendat dari pagi hingga ke malam. Pagi ini kami akan bertolak balik dari Sapporo ke Tokyo dan pada malamnya akan berlepas dari Haneda ke Kuala Lumpur. Flight kami dari New Chitose ke Narita pada pukul 10.30am, maknanya kami patut check out dari Toyoko Inn sebelum pukul 8.30am.


Takut punya pasal terjadi macam di Yudanaka sebelum nih ... sampai nak kena ambik gambaq dan bubuh dalam handphone supaya senang nak refer dan boleh sampai airport on time

Malam sekembali dari Otaru kami dah kemas2 beg dan susun segala benda yang nak kena bawak balik, barang makanan kami dah habiskan apa2 yang patut. Kicap dan sos yang ada baki sikit2 tu akak buang ajer.




Dan yang paling merisaukan ialah pocekt wifi dari Global Advanced Communications yang kami sewa selama 4 hari. Risau tu bukan pasal apa, sebab kita dok usung pocket wifi nih pi ke hulu ke hilir, redah salji lah macam2 ... buatkan jatuh tercicir jadi satu pasal pulak nak bayaq ganti rugi. Benda nih nak kena pulang balik sebelum cut off time tengah hari esuk. Dorang dah siap bagi envelope yang macam Pos Ekspres untuk dipulangkan melalui mana2 Post Office.


Nih sebahagian chocolate yang kami beli di Otaru, Royce tu mostly untuk kami dan yang lain2 untuk kawan2 sebab kali nih kami tak belilah benda2 macam keychain, fridge magnet untuk depa semua, cukup dengan chocolate dan cookies sahaja,

Lepas dah kemas2 dan susun eluk2 nampak gaya barang yang kami nak bawak balik lagi banyak dari masa mula2 mai. Hmm macam mana boleh jadi lagu tu ekk ? Ingatkan lepas dah abis barang2 makan lagi kurang muatan kami tapi jadi bertambah pulak. Tapi nasib baik gak sebab Vanilla Air beri satu orang 20kg untuk checked luggage dan 10kg untuk hand carry, so tak payah nak pening2, cuma nak kena kuatkan kudrat angkat bag turun naik train ajer.

Keesukan hari selepas breakfast lebih kurang, dalam pukul 8am kami dah berada di reception Toyoko Inn untuk buat check out. Hotel ini kami buat booking melalui Booking.com dan tidak ada deposit apa2 yang diambil sewaktu check in, tapi payment in full cuma dibuat semasa check out di samping apa2 kos sampingan.

Kami adalah satu kos sampingan kerana malam kelmarin sesaja jer buat call dengan menggunakan talipon yang ada dalam bilik untuk call anak2 di Malaysia. Bukan lama pun dalam satu minit saja kerana nak khabaq yang kami dah nak balik. Memang tak niat pun nak cakap lama sebab sebelum nih kami berhuung menggunakan whatsapp saja.

Mula2 tu gabra jugak berapa depa nak charge untuk phone call dari hotel room nih. 
"You have made one phone call"
Kami mengangguk saja.
"17 yen"
Cehh ... Ingatkan banyak manalah nak kena bayaq. Rupa2nya Y17 (RM0.51) saja, Hmm kalau tau lagu nih punya murah bolehlah sembang lama2 sket kan.

Perjalanan dengan JR Train dari Sapporo ke New Chitose Airport mudah pulak pagi2 macam nih, nak dapat seat dalam unreserved coach pun senang. Mula2 bila tiba tempat yang kami cari adalah post office. Selagi tak selesai nak pulangkan pocket wifi nih selagi tu tak selesa dibuatnya.

Kemudian pi beratur untuk masuk lounge Vanilla Air. Bila sampai turn kami dia kata nak check in luggage kena pi ke tingkat bawah. Jadi kerja pulak nak kena lari ke tingkat bawah, rupa2nya Vanilla Air dengan Jetstar lain system dorang nih. Hari tu Jetstar cuma ikut tanda boarding untuk Jetstar passengers, check in untuk luggage dan passport, semuanya sistematik. Tapi Vanilla Air nih mungkin sebab tak ada web check in, kita kena check in di counter dulu, kemudian bila dah selesai, pi di ANA counter untuk scan dan drop luggage lepas tu baru pi ke Vanilla Air lounge di tingkat atas semula. Berpeluh jugak kami dibuatnya.





Ramai pulak penumpang Vanilla Air pagi2 nih yang nak pi ke Narita - full house. Kapal terbang Vanilla Air nih macam AirAsia jugak tak ada apa2 yang special. Kami tiba di Narita Airport dalam pukul 12.15pm. Tapi bila part nak collect luggage punyalah lama, dalam setengah jam dok menunggu.

Plan kami seterusnya adalah untuk ke Tokyo, sebab akak dah janji nak beli for my daughter headphone di Akihabara. Tapi sebelum tu nak solat dulu dalam surau di Narita Airport ini.




Tak susah sebenarnya nak cari surau di Terminal 2 Narita Airport nih. Kedudukannya adalah di tingkat bawah berhampiran dengan escalator dan information center, phone rental counter dll yang ada di banyak di sini. Pi ke hujung sekali. 



Nih zoom dari gambaq yang sebelumnya, di tempat yang ada Question Mark (tanda soal) pintu surau cuma di sebelahnya sahaja.



Dalam surau nih dilarang kita makan/minum dan tidur di dalamnya. Jadi, pergunakanlah seeluk mungkin kemudahan yang dah diberikan kepada kita ini. Semasa kami di dalam surau nih ada sekali minah Jepun yang dok di counter Question Mark tu jengah2 tenguk. Sama macam di Haneda, polis depa siap masuk tenguk dalam surau takut ada orang abuse tempat nih.


Surau di sini dibuka dari pukul 6.00am hingga 11pm, sempatlah kalau nak buat solat jamak dan solat waktu.


Tempat untuk mengambil wuduk pun ada sekali dalam nih dan nampak bersih ajer.


Tempat solat untuk laki2 dan perempuan pulak dipisahkan dengan translucent divider, tak macam di Haneda semuanya himpun dalam satu bilik. Cuma kekurangan surau ini adalah arah kiblat tidak ditunjukkan dengan tepat. Di atas siling hanya ada petanda gambarajah kompas. Sebenarnya arah kiblat yang tepat bukanlah menujuk ke arah barat atau matahari tenggelam, jadi kalau sapa2 yang nak bersolat di sini, pastikanlah handphone ada apps untuk cari arah kiblat atau macam kami bawak kompas kiblat.


Untuk ke Tokyo dari Narita Terminal 2 ini ada beberapa option yang boleh digunakan. Kami memilih antara yang termurah iaitu dengan  The Access Narita iaitu express bas dengan tambang cuma Y1000 (RM30) seorang sahaja.



Mudah saja nak guna perkhidmatan express bas ini. Dari lokasi surau tadi, balik semula ke belakang berhampiran dengan counter yang banyak2 tadi. Kemudian cari saja Central Exit.




Di luar nanti ada signage bas stop yang menunjukkan destinasi yang kita kita nak pi. Oleh kerana kami hendak ke Tokyo, kami perlu tunggu bas di bus stop nombor 2 atau nombor 19. Kedua2 perhentian nih adalah untuk The Access Narita ke Tokyo, pilih mana2 pun boleh.


Kalau pilih bus stop nombor 19 dari Central Exit pi ke belah kiri, untuk bus stop nombor 2 pulak ke kanan.


Bila ajer sampai di bus stop nombor 19 nih, kami pun beraturlah macam orang ramai yang ada dalam gambaq di atas nih tiba2 mai satu lelaki dgn luminous vest mintak tiket. Ehh ... tiket hapa kebenda pulak, kami dah check sebelum nih dalam website The Access Narita tiket untuk Narita-Tokyo dibayaq kepada bus driver dengan bayaran Y1000. Serba salah pulak jadi kitanya. Mungkin macam kes di Makomanai dulu depa dah tukaq sistem kot. 

Kami bagitaulah kat dia yang kami nak ke Tokyo ... No, No you must buy ticket first, inside the terminal. Tak mau lah nak tunjuk sifat kekampungan nak berbalah bagai dengan mamat sekoq nih kami pun masuk semula ke dalam dan cari counter tiket.



Inilah dia counter yang jual bas tiket di Narita. Dalam gambaq atas nih kan ada tunjuk Tokyo Shuttle. Inilah dia sistem pengangkutan paling murah sekali dari Narita ke Tokyo. Tiketnya cuma Y900 (RM27) seorang dan tiketnya boleh dibeli di sini.


Di tepi counter nih ada 2 orang - seorang perempuan dan seorang laki2 yang berpakaian kemas dengan blazer untuk bantu penumpang2 yang baru mendarat. Tak puas hati dengan kejadian yang berlaku dengan mamat tadi akak keluaqkan ipad dan tunjukkan depa nih. Ipad akak memang penuh dengan screen capture image dari internet, senang macam tu daripada nak explain berbelit2 bila jadi situasi yang macam nih.

I want to take this bus The Access Narita to Tokyo
You can go outside to bus stop number 19

But we were there and there was this man that asked for tickets
Ticket ? No, No ticket, you only pay to the bus driver

Hah betoi pun. Akak pun bagitau kat dia yang mamat sekoq tadi yang suruh kami mai ke sini untuk beli tiket bas. Kemudian pakcik yang pakai blazer nih volunteer untuk bawak kami ke bus stop nombor 19. Nih baru best, agak2 sat lagi kalau jumpa mamat tadi tu boleh akak piat2 telinga dia.

Bila sampai kat sana tak daq pulak mamat tu. Entah ke mana ilang dia. Tak tau apa yang sebenarnya terjadi tadi, fenomena luar biasa yang tak boleh nak explain. Tapi pakcik nih tunggu sampai kami naik atas bas baru dia beredar. Dan memang betul pun bila kami naik atas bas, cuma bayaq pada driver Y1000 dan boleh duduk kat mana2 seat pun.


Bas The Access Narita nih perkhidmatannya dari lapangan terbang ke Tokyo available setiap 20 minit sekali. Boleh tenguk time table dia di sini : http://accessnarita.jp/en/home/
Perjalanan ke Tokyo mengambil masa dalam 1 jam 15 minit.


Bas akan berhenti di Yaesu Central Exit, tempat nih tak jauh dari Tokyo JR Station. Lebih kurang dalam 150 meter menyeberang jalan dah sampai. Tapi Tokyo Station nih macam Shinjuku Station jugak kalau orang yang tak biasa dengan sistem pengangkutan di sana boleh terpinga2 dibuatnya.





Dari Tokyo Station kami guna Yamanote Line untuk ke Akihabara. Masa nih lebih kurang dalam pukul 4pm, banyak lagi masa boleh ronda2 sebenarnya tu, sebab flight kami untuk balik ke Malaysia melalui Haneda pada pukul 11.30pm



Ahh Akihabara, tak tau pasal apa tapi bila sampai sini rasa tempat nih macam cantik sangat sebab kebanyakan stores dan bangunan di sini semuanya berwarna warni serta terang benderang dengan lampu dan billboard yang ada.




Kami sempat masuk di beberapa kedai yang ada di sini seperti Sega, Laox, Labi dll, ramai sungguh orang pada hari ini mungkin sebab hari minggu.



Inilah di head phone brand JVC yang akak beli untuk my daughter di Labi Store. Jadilah, di sini harga dia dapat dalam RM93, kalau kat Malaysia dalam seratus lebih.


Dah abis ronda2 dan beli apa yang patut di Akihabara kami naik Yamanote Line ke terus Okachimachi Station. Cadangnya tu nak pi Mesjid As-Salam yang ada di sini untuk buat solat jamak Maghrib dan Isyaq. Dari Okachimachi nih senang sikit lintas jalan dah jumpa Ameyokocho Street, tempat shopping. Jalan2 sat di sini tiba2 turun pulak hujan renyai, ahh sudah. Kedai2 kat sini dah cepat2 nak kemas barang2 depa yang display kat luaq. Di sini kami jumpa satu kedai kebab. Jadi kami tanyalah seorang pekerja kat sini arah nak pi Mesjid As-Salam. 

Dia pun tunjuk peta yang dah siap ada tampal di dinding.
You go to Takeya here... then go straight and find this koban here, then turn left and walk straight to the mosque

Berjalanlah kami dalam hujan yang semakin lebat dengan tak ada payung cuma guna hoodie dari jacket saja. Jalan punya jalan tak jumpa pun koban (police box). Masa nih dah pukul 7.15pm, kami dah target nak sampai Haneda sebelum pukul 8pm. Pernah jugak dengaq di Haneda tu ada surau, so kami nekad balik ke Okachimachi Station dan terus ke Hamamatsucho dan ambik monorail ke Haneda Airprt


Sampai ajer di Haneda, kami pi ke Information Counter. Memang betul ada surau di sini. Tapi di sini, tak macam di Narita, nak masuk kena guna intercom baru pintu boleh bukak.


Dah abis solat dan check in di counter Air Asia, masa untuk kami jalan2 dan perabihkan saki baki yen yang ada ... bukan banyak sangat pun. Yang banyak adalah duit syiling Jepun yang berlubang2 tu. Sempatlah kat sini kami beli chocolate di kedai dalam airport nih. 


Di Haneda nih pun ada jual Royce Chocolate. Kedainya terletak selepas kita check in passport dan harganya pun sama macam di Sapporo iaitu Y756.

Dannnn .... itulah gambaq terakhir yang ada dalam camera kami pasal percutian di Jepun. Tak tau pulak kenapa akak tak ambik gambaq dalam waiting lounge atau dalam flight. Sedih sangat kot nak balik ke Malaysia.

Okay selepas ini akak akan masukkan entry mengenai full details review seperti tempat2 yang kami pi, transport yang kami naiki dll dan juga kos perbelanjaan sepanjang seminggu lebih kami di sana.

Wednesday, 15 April 2015

Day 7 Part 2 - Otaru, Hokkaido



Dari Shiroi Koibito kami berjalan balik ke Miyanosawa Station. Kemudian dengan Tozai Line terus ke Odari. Sebenarnya boleh ajer dari Odari tu kami guna One Day Subway Pass untuk balik ke Sapporo Station dengan percuma, tapi hasben akak lah pandai2, dia kata mari kita cuba jalan kaki dari Odari ke Sapporo dengan menggunakan underground walkway. Sekali ... sampai tercungap2 berjalan. Orang2 Jepun lain lah depa dah biasa jalan laju2, setakat 2-3 kilometer berjalan kaki...selamba jer bagi depa.

Bila kami tiba di hotel dan mintak kunci dari reception, alangkah terkejut bila dorang kata masa nih semua bilik dorang tengah buat house keeping. Pendekata, memang dah jadi house rule dari pukul 10am hingga 2pm semua guests di Toyoko Inn digalakkan untuk keluar supaya kerja2 house keepin boleh dijalankan.

Buntu juga kami masa nih. Boleh jugak kalau nak pi Otaru dan solat di sana. Kami pernah check location map Mesjid di Otaru dalam internet, nampak macam jauh tapi bolehlah kalau nak cari.

Kemudian akak baru teringat Sapporo-Otaru Welcome Pass kami ada dalam bilik, sememangnya kami dah pilih hari ini untuk ke Otaru, rugilah kalau tak pi pulak. Dengan alasan untuk ambil Welcome Pass nih kami dibenarkan untuk naik dan masuk ke dalam bilik kami.

Apabila kami naik ke tingkat atas bilik kami, terkejut sekali lagi. Rupa2nya dorang buat house keeping adalah dengan cara sekali arong. Semua pintu bilik di tingkat yang kami menginap terbukak luas. Ada dua tiga housekeepers tengah berkerja dengan pantas keluar masuk guest rooms. Biasanya di lain2 hotel yang pernah kami pi samada di Malaysia atau luar negara, house keeper akan bergerak dari satu bilik ke satu bilik untuk buat kerja permbersihan. Tapi di Toyoko Inn nih dorang pukul sekali lalu untuk tiap2 floor.



Pintu bilik kami pun terbukak luas macam bilik2 lain. Agaknya tu pasal reception tak kasi naik atas takut ada orang ceroboh dan curi barang2. Takut nanti houskeeper tu salah paham, akak guna google translate English-Japanese dalam phone dan tunjuk pada salah sorang house keeper yang tengah berkerja di bilik sebelah untuk beri kami 10 minit.

Sempatah kami guna toilet, buat solat jamak, bungkus roti dan biskut sebagai bekal alas perut semasa di Otaru nanti. Nak buat fast recharge hand phone pun tak sempat, dah lah masa di Shiroi Koibito tadi kami gambaq dan video, tak tau samada boleh bertahan phone kami sehingga ke malam nanti.

Sapporo Otaru Welcome Pass dah ada dalam tangan. Semua dah set. Kami balik semula menuju ke Sapporo Station dan menaiki JR Train ke Otaru. Destinasi kami adalah Minami-Otaru JR Station. Ingat yer kalau sapa2 yang nak buat day trip seelok2nya turun di Minami-Otaru iaitu train station yang kedua terakhir dgn Welcome Pass nih . Macam nih senang sikit sebab banyak tourist spots terletak di antara Minami-Otaru Station dan Otaru Station. Nanti bila dah abis ronda2 bolehlah guna Otaru Station untuk balik semula ke Sapporo, mudah cam tu.



Perjalanan dari Sapporo ke Minami-Otaru dengan Hakodate Line ini mengambil masa dalam 35 minit. Sempatlah akak lena seketika dalam train nih. Akak sedaq2 pun dalam 10 minit sebelum sampai, tu pun pasal terdengaq orang dok bising ambik gambaq pemandangan tepi pantai. 



Kalau sapa2 yang nak ke Otaru dari Sapporo, kalau boleh pilih untuk duduk di sebelah kanan gerabak sebab view di luar memang cantik.




Ishikari Bay yang menjadikan Otaru terkenal sebagai bandar pelabuhan sejak puluhan tahun



Waktu nih cuaca agak mendung dan hujan renyai. Menurut apa yang akak baca dari intenet pemandangan Ishikari Bay akan jadi lagi cantik pada waktu pagi tatkala langit cerah dan air laut kebiru2an.



Ini adalah pemandangan dari overhead bridge selepas turun dari keretapi di Minami Otaru. Rail track di atas ini menuju ke Otaru iaitu station terakhir bagi pengguna Sapporo-Otaru Welcome Pass. Sebenarnya dengan Hakodate Line ini boleh terus sehingga ke bandar2 seperti Kutchan, Niseko dll, tapi Welcome Pass cuma terhad sehingga ke Otaru sahaja.



Dan inilah dia Minami Otaru Station. Bukanlah proper station pun sebab ramai prefer untuk turun dan mula explore bandar Otaru dari sini. 



Setelah melepasi overhead bridge jangan lupa ambik pamphlets dan apa2 info pasal Otaru di pintu waiting room Minami Otaru station nih.




Kedudukan Minami Otaru Station nih adalah di atas bukit. Untuk mulakan perjalanan kami yang pertama kami pusing ke kiri dan menuruni sehingga ke hujung jalanraya dalam kira2 5 minit untuk sampai ke Otaru Music Box Museum.



Inilah dia Otaru Music Box Museum. Jalanraya di sebelah kanan itulah arah dari mana kami kami. Masa nih hujan pun dah berhenti dan tourist yang ada ketika ini punyalah ramai, kebanyakannya dari mainland China.


                                            Amboi, amboiii sakan noo hang bergambaq. 

Depan Music Box Museum nih ada satu steam clock. Memang femes lah bendalah nih sampai semua orang nak bergambaq dan berselfie kat tepi steam clock nih. Steam clock ni sebenarnya adalah hasil ciptaan Raymond Saunders dari Canada dan akan berbunyi (steam whistle) setiap satu jam.




Dalam Music Box Museum ini ada pameran dan jualan barang seperti barang2 antik, jewellery box, music box dll. Akak sempatlah beli fridge magnet di sini. Susah sikit nak dapat yang ada perkataan Otaru, Hokkaido, dalam ini ada yang cantik sikit.




Music box di sini ada yang dah siap dengan lagu atau tune yang tersendiri. Tapi kalau kita nak customise dengan lagu2 yang tertentu misalnya lagu Happy Birthday sebagai hadiah kepada orang ker dorang boleh buat




Harga music box di sini pun boleh tahan mahal, kalau macam yang ada sushi tu hampir RM100 satu. Tapi kualiti dia pun nampak okay gak tak lah cikai sangat, boleh pusing (wind) dan akan main music tune dalam satu minit.








Hah yang Maneki-Neko (bekoning cat) yang pakai kimono nih akak beli untuk kawan sebab dia suka buat collection kucing babai yang macam nih.




Nih pulak akak beli untuk my daughters. Jadilah photo holders sebagai kenang2an pi sini. Gambaq nih diambik masa balik dalam bilik hotel - waktu punggah barang untuk bersiap2 sebelum check out besuknya.




Wind chime nih akak beli for my own self. Sesaja jer ... nih kalau malam hari angin kuat mau jadi macam cerita Psycho gamaknya.



Nih adalah pemandangan dari tingkat 2. Music Box Museum nih ada 3 tingkat semua sekali. Ramai kan orang dalam tempat nih. Kami berada di sini dalam satu jam lebih, nak bayaq pun ambik masa lama sebab ramai orang yang beratuq.


Gin no Kane - gambaq nih diambil dari dari internet


Keluar ajer dari Music Box Museum kami pi ke Gin no Kane. Iaitu satu store yang menjual cake dan chocolate. Sebenarnya mula2 tu kami berhajat nak ke Kitaichi Museum of Venetian Art iaitu sebuah museum yang mempamerkan barang2 kaca -salah satu tarikan utama di Otaru nih. Tapi dah kerana waktu operasi Gin no Kane nih sampai pukul 5.30pm tak jadi pulak ... kerana ada barang yang kami dah target nak beli di sini.



Inilah yang kami nak beli Royce Chocolate. Harga di sini memang betul2 murah sebab Royce Chocolate dikeluarkan dari kilang di Jepun. Walaupun yang dijual di Malaysia sekali pun asalnya dari Hokkaido, Japan. Boleh baca di sini : http://www.royce.com.my/royce-chocolate-faq

Bahan2 yang digunakan dalam Royce Chocolate pun adalah halal kecuali beberapa jenis seperti Nama Champagne, Nama Bitter, Nama Au Lait, Nama Maccha and Rum Raisin Bar Chocolate kerana mengandungi liquor.




Royce Potato Chip pun sama murah cuma Y756 ajer, tapi kami tak beli yang nih cuma beli chocolate ajer.



Sebenarnya memang murahlah dengan harga Y756 (RM23) yang dorang jual di sini untuk satu item. Kalau di Malaysia puratanya dalam RM53 ( http://www.royce.com.my/product-list/all-products.html?dir=asc&order=price )


Banyak jugak yang kami beli di sini dekat2 seratus Ringgit lebih gak habis. Ada yang kami beli untuk kawan2 dan yang selebihnya untuk diri sendiri.



Next stop adalah ke Letao Store. Tempat nih memang specialize dalam cake, cookies dan chocolate. Dikatakan chocolate di sini boleh dimakan kerana bahan2 yang digunakan ada vegetable based.





Chocolate berperisa anggur nih akak beli satu kotak. Dorang nih pandai depa layoq kat kita free sample chocolate untuk rasa kemudian ramai yang pi beratoq untuk beli.


Yang nih pun akak beli untuk office colleagues sebab murah. Okaylah sebagai cenderamata beli dari Hokkaido. 



Kemudian kami pi di kedai yang bersebelahan iaitu Kitakaro. Di sini dorang memang specialize pada kek baumkuchen. Kek ini juga akak fahami dikatakan halal untuk dimakan. Rupanya macam kek lapis tapi cara membuatnya adalah dengan memasaknya di atas spit (roller) seolah2 macam ianya di grill. Tapi seriously kek lapis Sarawak Dayang Salhah lagi sedap.


Gambaq di atas tu sekali dorang bubuh sample kek, dalam beberapa saat habis tinggal pinggan kosong jer. Yang buat kerja nih mostly adalah dari Mainland China. Masa di Gin no Kane terkejut semua orang dalam kedai tu. Ingatkan apa hal, rupa2nya salah sorang bapak geng Mainland nih lah dorang terpekik2 panggil anak dia yang kat dalam kedai .... sedangkan dia dia tu sendiri di depan pintu kedai.



Dah abis jalan keluar masuk kedai2 kek dan chocolate di Sakaimachi Street ini kami menuju ke tempat yang menjadi tumpuan ramai dan paling terkenal di Otaru iaitu ke Otaru Canal. Sementara nak ke sana kami masuk jugaklah kedai2 yang jual souvenir dan yang jual seafood. Tak ada apa yang menarik sangat barang2 yang dijual.



Kalau tak tak arah mana nak ke Otaru Canal, jangan takut stay on course di Sakaimachi Street dan cuma follow the crowd. Dan akhirnya sampai jugak. Orang di sini punyalah ramai sangat2, dan sememangnya malam adalah waktu yang amat sesuai untuk tenguk keindahan terusan yang paling terkenal di Jepun ini. Masa nih ada pulak satu group macam buat caroling, Tapi semua yang mai tak endahkan depa nih ... sebab semua sibuk nak bergambaq depan canal nih.



Jika di Sapporo terkenal dengan Snow Festival nya, di Otaru pada 10 hari dalam bulan February pulak dorang hidupkan winter night ini dengan Snow Light Path Festival. Terusan di Otaru ini dihiasi dengan cahaya lampu yang terang benderang.






Nak dapat masuk dalam lorong di tepi terusan nih punyalah susah kerana orang yang terlampau ramai. Ada yang siap dengan tripod dan monopod beratoq nak ambik gambaq. Ada dekat 20 gambaq gak kami snap kat sini, sat ambik ada termasuk kepala oran, sat ambik tak beberapa clear. Punyalah payah.


Tenguk atah nih, ramai tak ramai ker umat yang ada kat sini, akak guna camera dari handphone jer untuk ambik gambaq. Takut gak tersalah hemat jatuh phone dengan akak sekali dalam ayaq.



Kami berjalan cuma suku ajer di sepanjang lorong tepi terusan nih. Rasa2 ramai yang pi sampai ke hujung belah sana nu untuk bergambaq.


Dari Otaru Canal tu kami bergerak menuju ke Temiyasen Kaijo iaitu salah satu lagi tempat di mana Otaru Snow Light Path Festival berlansung. Tak jauh pun tempat ini lebih kurang dalam 10 minit berjalan kaki dari Otaru Canal tadi.


Actually tak ada apa yang special sangat di sini, cumanya ada lantern yang menghiasi atas timbunan salji disusun untuk nampak cantik.


Kami ke sini pun kerana tempat ini on the way nak ke Otaru JR Station. Dah alang2 sampai so explore ajer lah kawasan nih. Kami pusing2 sekitar tempat nih dalam 10 minit lepas tu terus melangkah untuk ke Otaru Station.



Jalan2 dalam bandar Otaru nih tak susah mana pun. Kalau tak reti atau tersesat jalan ada banyak signage yang macam nih untuk memudahkan kita mencari arah yang betul.


Selama 10 hari Otaru Yuki Akari no Michi (The Otaru Snow Light Path Festival) boleh kata hampir semua tempat dan pavement dalam bandar Otaru di hiasi dengan macam2 lanterns dan snow statues


Ketika 10 minit berjalan dan sampai di persimpangan ini baru akak sedaq yang akak punya gloves hilang. Bila cuba2 ingat balik, gloves tu ada semasa di Otaru Canal. Ini mesti jatuh waktu bukak gloves untuk guna camera di Temiyasen Kaijo tadi. Berbelah bagi jugak nak patah balik ke tak mau. Akhirnya kami berpatah balik gak, mana tau nasib kami baik boleh ler jumpa gloves akak yang tercicir kat situ. Dan seperti yang dijangkakan memang ada pun. Bukan akak punya saja yang ada, kat situ ada jugak dua tiga pasang gloves lain dorang dah kumpul letak atas satu kotak. Syukur Alhamdulillah. 


Tak jauh dari Temiyasen Kaijo nih ada satu Sun Mall, salah satu tempat membeli belah terbesar di Otaru. Tapi masa nih dah hampir pukul 7.30pm semua orang dan bungkus untuk tutup kedai.


Jalan lagi terus ke depan kami masuk ke Miyako Dori. Ini sebenarnya adalah shopping street yang berbumbung lebih kurang macam Bugis Street di Singapore. Dorang jual barang2 lama dan baru untuk menarik perhatian pelancung terutama sekali. Kami masuk ke sini sebab di penghujung Miyako Dori nih boleh tembus terus ke depan jalan untuk ke Otaru Station.


Dan ini lah dia Otaru JR Station. Sebab kami menggunakan Sapporo-Otaru Welcome Pass kami tak payah dah untuk bayaq apa2 lagi tambang nak balik ke Sapporo. Mula2 tu akak ingatkan dari Sapporo Station nak terus ke Odori untuk melihat Snow Festival, tapi memandangkan kami sampai ke Sapporo pun dah pukul 8 lebih dan bateri handphone kami pun dah tinggal nyawa2 ikan kerana dok sakan pakai sejak dari pagi tadi di Shiroi Koibito, akak ambik keputusan untuk balik sahaja ke hotel. 

Lagi pun malam nih nak kena kemas2 luggage apa yang patut sebab keesukan pagi kami nak kena check out dan balik semula ke Tokyo. Hmm sat jer seminggu abis di bumi Jepun nih... dah nak balik. Hiks.