Saturday, 23 May 2015

Overall Expenses - Seminggu di Jepun



Okay rasa2nya nih entry akak yang terakhir pasal percutian ke Jepun tahun 2015. Insya Allah kalau ada rezeki dan kelapangan kami akan sekali lagi ke sana. More on that later di penghujung entry ini akak akan bagitau rancangan akan datang kami. Kali ini akak akan list down perbelanjaan kami ke Jepun selama 8 hari, harap2 bolehlah dijadikan panduan untuk sesiapa yang ada rancangan nak pi bercuti ke Jepun. 

Barang diingat percutian ini adalah percutian budget, tapi bukanlah sampai kami duduk menginap di dormitory style accommodation. Walaupun bermalam di dorm lebih murah tapi bagi kami suami isteri mungkin susah nak menginap di hostel yang mempunyai mixed dorm. Untuk mendapat tempat tinggal yang murah kami biasanya akan cari standard room. Kalau kita rajin survey memang ada pun hotel dengan rate murah.

Bagi transport semuanya adalah dari jenis yang cheap and comfortable. Misalnya kami tak beli pun JR Pass, sebaliknya kami menggunakan bas dan budget airlines. Semua ini boleh dapt harga yang murah kalau kita buat reservation at least 3 months in advance.



Untuk makanan pulak kami cuba kurangkan kos dengan cara membawa stock makanan dari rumah. Tak dapat dinafikan kerana exchange rate yang tidak menyebelahi Ringgit, harga makanan di kedai/restoran halal seperti Pakistani atau Indon boleh mencecah lebih RM100 untuk setiap meal. Tapi taklah bermakna kami hari2 belasah maggi mee saja, ada kalanya kami makan di restoran juga. But budget wise, we tend to be a bit picky when it comes to choosing what we want to eat. Tapi adakalanya kami ada juga beli roti atau onigiri dari Lawson untuk mengisi perut.

Okay mula2 akak buat breakdown cost untuk flight reservation dan accommodation. Dan seterusnya overall expenses dan kos kami di 3 tempat - Tokyo, Nagano dan Sapporo.


Flight Reservation

Air Asia X KUL-HND

Kuala Lumpur-Haneda        .... RM253
Pak Nasser's Nasi Lemak   .... RM  13 

Beancurd Kung Pao            .... RM  15 ________
                                                                                                        RM281

AIG Standard Plan              .... RM  53
Checked baggage 20kg      .... RM  79 ________
                                                                RM132                            (RM 66)

Air Asia X KUL-HND

Haneda-Kuala Lumpur        .... Y10,050
Pak Nasser's Nasi Lemak   .... Y     499 _______
                                                                Y10,549 /                          RM 320

Checked baggage 20kg      .... Y   2,900 _______
                                                                 Y 2,900 /  RM88              (RM 44)

Jetstar NRT-CTS

Narita-New Chitose            ....  Y  8,320
Seat Fee                             ....  Y     460 ______
                                                                 Y8,780 /                            RM 266
                                                                  

Checked baggage 15kg      .... Y   1,500 ______
                                                                 Y1,500 /  RM  46               (RM 23)

Vanilla Air CTS-NRT

New Chitose-Narita             .... Y 11,600 ______
                                                                Y11,600 /                             RM 351
                                                        

                                                                                                      ______________


Total                                                                                                        RM 1,351


Accommodation

 1 night @ Haneda First Cabin   ....                     Y 6,000 
 2 Nights Senshinkan Matsuya   ....   Y  15,120 (Y 7,560)
 1 Night Oak Hotel Ueno             ....   Y    8,200 (Y 4,100)
 3 Nights Toyoko Inn Hokkaido   ....   Y  19,872 (Y 9,936)                   __________

Total                                                                                                  Y27,596 / RM 836


Flight Reservation  ....................      RM 1,351

Accomodation        ....................      RM    836
Willer Express Bus ....................      RM    136
Keisei Skyliner        ....................      RM      75
The Access Narita  ....................      RM      30
Sapporo-Otaru Welcome Pass         RM      46
Nagano Electric Railway Ltd. Exp     RM      38
Nagano Electric Railway   .........       RM      35
Mount Moiwa Pass   ..................       RM      57
Shiroi Koibito Park    ..................       RM      18

Jigokudani Monkey Park ...........       RM      15
Suica Card           .......................       RM      60

Grand Total                ..................    RM 2.697


Okay basically overall expenses kami berjumlah RM3000 per person. Dan seperti yang akak khabaq sebelum nih untuk beberapa benda macam accommodation (kecuali First Cabin Haneda) perbelanjaan hotel/guesthouse, checked in luggage akak kira sebagai twin sharing. Senang macam tu kan. 

Sebab ramai yang pernah bertanya perbelanjaan dan kos untuk satu orang ke Jepun, so lebih kurang macam nih lah. Kalau yang pi dengan kawan2 kos untuk penginapan yang dikira seperti yang akak anggar di atas, jadi boleh lah jimat sikit.

Untuk makanan pulak, anggarannya dalam RM200 per person. Ini termasuklah apa yang kami makan di restoran seafood Kitano Gourmet-tei, Enza Cafe, Subway dan juga apa2 yang dibeli di Lawson dan vending machine. Yang lain2 tu dari bekalan yang kami bawak dan sediakan sendiri.


Shinkansen Asama Nagano ke Japan

Ohh dan tak lupa juga, nak kena masukkan Y8200 (RM240) iaitu tiket Shinkansen dari Nagano ke Tokyo kerana kami terlepas bas atas kecuaian kami sendiri ... sob..sob
Tiket untuk subway dan JR Yamanote line di Sapporo dan Tokyo pulak banyak dah di cover oleh Suica card, Kami cuma top up sekali sahaja @ Y1000 dan di Sapporo pulak kami banyak menggunakan single ticket yang dibeli setiap kali kami nak pi mana2. Lagi pun tiket subway di Sapporo tak semahal berbanding di Tokyo. Dan kami jugak dah beli Sapporo-Otaru Welcome Pass, jadi tak banyak belanja untuk transportation.

Dan boleh juga kalau nak include dalam list of expenses nih winter activities seperti sewa peralatan ski dan ski wear semasa di Ryuoo Ski Park. Overall cost dalam RM150-RM200 per person. Murahlah kan. Kalau nak murah lagi boleh try untuk main ski di Takino Suzuran di Sapporo dengan harga runtuh yang susah nak dapat kat mana2 pun.




Souvenir pulak tak banyak yang kami beli cuma benda2 macam fridge magnet - penting nih sebab kami nak yang ada perkataan Hokkaido dan Snow Monkey Park sebagai kenangan pi ke tempat2 ini. Yang banyak kami habiskan duit adalah pada chocolate di Otaru. Memang kena beli lah, sebab Royce Chocolate di Japan baru dalam RM23, kalau kat Malaysia dah double harga dia @ RM53.



Conclusion :

RM3000 untuk ke Japan selama 8 hari di 3 tempat - Tokyo, Nagano dan Sapporo, menginap pulak di 4 buah hotel/guesthouse, dan termasuk sama return flight dengan local airline dari Tokyo ke Sapporo, rasa2 okaylah kan dengan percutian secara budget macam yang kami buat nih.

Tiket flight Air Asia yang kami beli adalah semasa 0 fare, setahun sebelum kami berangkat. Kira2nya kalau dicongak2 ... RM3000 dibahagikan dengan 12 bulan, bolehlah buat saving setiap bulan RM250 untuk bercuti ke Japan haha

Satu lagi, anggaran RM3000 ini boleh dikurangkan lebih lagi kalau kami tidak masukkan Nagano dan Tokyo ke dalam itinerary kami. Maknanya kami cuma beli return tickets Kuala Lumpur ke Haneda atau Narita dan terus ke Sapporo. Dan sebaliknya panjangkan masa di Sapporo dan Otaru.


Japan Next Trip ?

Hah dalam planning sebenarnya. Ada 3 tempat yang kami shortlisted kali ini, bukanlah nak pi ketiga2 tempat ini sekali gus - cuma salah satu, cuma tak tau mana satu lagi. Tapi ini semua bergantung pada cuti. Kalau boleh nak dapatkan public holidays yang satu stretch baru senang sikit nak buat planning :

1.) Summer 2016


Semasa kami buat booking ke Nagano kami ada register nama pada Willer Express dan subscribe semua promo dan newsletter yang company ini buat. Baru2 ini kami ada terima email dari Willer Express mengenai 2015 Mount Fuji climbing tour. Hasben akak memang sukalah benda2 yang macam nih. Dan bila nak pikir2 pun seronok gak mendaki gunung Fuji yang terkenal ini. Selalu orang dok bising bila sampai Jepun tak boleh nampak Gunung Fuji kerana kabus, Gunung Fuji seperti malu2 nak menjelmakan dirinya... nah sekarang bayangkan bukan kata nak pandang gunung Fuji tapi nak mendaki sehingga ke atas ... best jugak kan hahaha.

Belanja untuk mendaki Mount Fuji ini all in termasuk bas pi balik dan gear equipment semua sekali dalam RM840, rasa2 lagi murah dari mendaki Gunung Kinabalu untuk satu pax ( http://www.mountkinabalu.com/packages/2d1n-mount-kinabalu-climb-budget ). 

Tapi yang problemnya pekej mendaki Mount Fuji ini tarikhnya banyak tertumpu dalam bulan Ogos. Dan kalau tenguk pada kalendar, bulan Julai tahun 2016 kita masih berpuasa. Yang nih yang susah sikit sebab sebelum nak mendaki gunung nih sedikit sebanyak kena buat physical dan mental preparation, serta badan bulan kena betul2 fit. Tapi kalau bulan puasa susah pulak nak bersiap sedia .. tu belum masuk Hari Raya .. bantai kuih muih, rendang dan ketupat lagi keh keh

2.) Winter 2017



Tempat yang sepatutnya kami pi tapi terpaksa dibatalkan akhirnya. Kali ini pulak jika tak daq aral melintang mungkin pada January atau February 2017. Actually, kos ke tempat ini pun tak mahal, boleh dengan menggunakan Willer Express dari Shinjuku ke Nagano dan kemudian ke Yamagata dengan local bus.

3.)  Autumn 2016



Tempat yang termasuk dalam senarai places that you must see before you die in Japan, Tempat ini memang special dan amat cantik sehingga pernah dipilih masuk dalam Microsoft background theme, dan dari research kami agak susah sikit dan sampai ke sini sebab kerajaan Jepun amat memelihara keindahan tempat ini dari dicemari. 

Gambar atas ini adalah hotel yang terletak di dalam kawasan hutan di tempat ini. Memang luxury hotel so, kalau pi memang kena belanja lebih sikit di sini. Tapi koyo season, iaitu apabila daun bertukar warna, tempat ini memang awesome - indah dan menarik sekali.


185 comments:

  1. Salam kak,,,, wah dah ada perancangan sampai 2016..mcm buat 5 years planning plak... bagus tu.... projek panjat gunung fuji ti menarik!. semoga tercapai hajat... rm3000 ok lah tu kan... not bad... saya x pernah makan luar masa di jepun..huhuhu.... x cukup bajet..rasa mcm mahal sangat. nasib anak2 saya jenis x kisah.. mkn mama masak pon ok..ha..ha... tp saya bnyk habis duit belik seafood2 kat supermarket.. geram sangat nengoknyer..ha..ha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pi Japan nih pun kerana tiket murah. Lagi pun masa nih Japan Premier tengah sibuk nak revive dorang punya economy so dari exchange rate dan harga barang2 kat sana okay lagi, kalau kena gaya pi masa off season tak banyak belanja. Immigration dorang pun jenis tak kisah compare tu Australia yg very strict so kalau nak angkut barang2 makan pun tak ada masalah.

      Delete
    2. Insyaallah mmg psang angan nk p lg ni.. hihi... selagi aax ade tmbng murah, blhla intai2..hehe

      Delete
    3. Baik pi sebelum anak2 dewasa, mcm akak pi tahun 2013 dulu, dorang ajer dah kena reserve satu bilik asing, serba serbi kira sebagai adult ... parah jugak lah hahaha

      Delete
  2. Dah jadi acara tahunan pulak ye Jepun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha pasal murah, beli tiket flight setahun sebelum nak pi tak terasa sangat. Lagi pun banyak benda menarik di Japan yg belum kami discover dan explore lagi

      Delete
  3. With proper research and early preparation dapatla nice budget utk holiday kt japan kan kak...mmg puas hati bila plan kebanyakannya went well,hiccup sikit-sikit tu biasala kan.Wah future plan akak memang best la...banyak betul tempat menarik di sana,keep on blogging ok..nanti bolehla menikmati lagi siri-siri jelajah jepun kak nori sambil-sambil save info berguna untuk kegunaan akan datang...plan nak repeat juga cuma tak pasti bila sbb wish list byk lagi belum tertunai :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Japan ... What's not to like ? Transportation system yg terbaik, plenty of incredible things to see and experience, orang2 dia pulak jenis yg mesra alam dan suka menolong. Ditambah pulak dgn exchange rate yg kalau nak kira2 mmg susah kalau nak ke sana 5 tahun sebelum nih. Tiket AAX pulak murah & duration flight tak lama, so bolehlah kalau nak pi lagi dan lagi. And akak pun ada Air Asia Big Card points yg belum di redeem...tu yg ada ura2 nak pi ke sana.

      Delete
  4. Japan....pergi banyak kali pun tak apa :) tak puas pergi sekali. banyak benda / tempat nak explore.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betoi tu MM kalau rushing sangat pun tak rasa seronok bercuti mcm tu

      Delete
  5. Seronoknya.. kali buat budget betul2 boleh je kan... insyaallah boleh buat panduan lepas ni.. tq kak atas perkongsian yg bermanfaat ni.. dlm plan nak berjalan juga.. plan awal tk la teruk sngt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dgn proper planning dari segi budget dan tempat mana nak tuju di Japan, Insya Allah boleh bercuti dgn ceria di sana.

      Delete
  6. Kak, sy minta izin letak link blog akak tau. Actually bnyk info yang akan bagi saya akan gunakan nanti. InsyaAllah sy akan smpi bulan nov nie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah boleh ajer no problem. Thank you.

      Delete
  7. Salam.lama xterjah blog ni..dah balik japanpun.mhihi.nnt ciku free ..nk baca entry hokaido tu lak.hiks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, tu niat nak terjah tu maknanya nak pi Japan lagi ler tu kan hehe

      Delete
  8. As salam kak nori..nak tanye berbaloi ke beli jr pass klu nak cover osaka,kyoto,nagoya..daerah kansai..tp nak pegi jgk mount fuji..n blk semula ke osaka..sb flght blk airport kansai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, kalau awak plan nak cover banyak tempat spt Osaka, Kyoto, Nagoya sehingga ke Mt Fuji lebih baik awak beli JR Rail Pass. Kalau setakat nak cover Osaka, Kyoto dan Nagoya saja awak boleh beli Kintetsu Rail Pass Wide yg beharga Y5860 (RM205) tapi pass nih cuma cover perjalanan ke tempat2 utama yg guna Kintetsu Railways. Maknanya kalau awak nak pi ke tempat2 lain dalam area Kyoto atau Osaka awak mesti beli pulak ICOCA card yg cover subway dan JR line di situ.

      Awak boleh dpt maklumat lanjut psl pass/card ini di sini :

      http://www.kintetsu.co.jp/foreign/english/useful/ticket/rpw1-2.html
      http://www.osaka-info.jp/en/plan/practical_information/travel_passes/icoca.html

      Tapi kalau awak nak melangkah panjang sampai ke Fuji area spt Kawaguchiko maka lebih baik awak beli JR Rail Pass. Rasa2nya harganya la nih dah kat RM900++ tapi berbaloilah kalau awak nak guna pi banyak tempat. Sebab kalau awak nak naik bas dari Kyoto ke Kawaguchiko dah makan masa hampir 10 jam. Kalau awak beli shinkansen tiket pulak tiket pi balik dah hampir RM700. Tapi kalau awak ada JR Rail Pass awak boleh travel misalnya dari Nagoya atau Kyoto terus ke Odawara. Di Odawa nih awak boleh beli pulak Hakone Pass pada harga Y4000 utk 2 days pass. Dgn ada Hakone Pass ini awak dah boleh buat spt mana yg akak buat - naik train, cable car, bus dan kapal yg ada dlm Hakone Area. Nak pi ke Kawaguchiko dan bermalam di situ pun boleh gak.

      Delete
  9. salam kak; kami plan seminggu kat sapporo, perlukan kami beli weekly jr pass? tk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sebelum membeli JR Hokkaido Rail Pass awak mesti pastikan samada seminggu awak di Sapporo itu adalah percutian budget yg cuma akan dihabiskan di bandar Sapporo atau sebaliknya. Jika percutian awak tertumpu hanya di Sapporo dan Otaru dan satu kawasan lain spt Furano atau Niseko maka awak tak perlu beli Hokkaido Rail Pass ini.

      Akak beri contoh dgn pengiraan arithmetic:

      JR Hokkaido Pass (http://www.japan-guide.com/e/e2361_01.html ) ada 4 kesemuanya :
      1.) 3 Days Pass (penggunaan 3 hari berturut2) = Y16,500 (RM577)
      2.) 5 Days Pass (penggunaan 5 hari berturut2) = Y22,000 (RM770)
      3.) 7 Days Pass (penggunaan 7 hari berturut2) = Y24,000 (RM840)
      4.) 4 Days Pass (penggunaan 4 hari dlm tempuh 10 hari tapi tidak berturut2) = Y22,000 (RM770)

      Okay katakan awak dok seminggu di Sapporo dan awak bercadang nak spend :
      3 hari di Sapporo
      1 hari di Otaru
      2 hari di Furano

      Berdasarkan Hokkaido Rail Pass yg ada awak boleh beli 3 days Pass @ Y16,500 - cukup utk cover 1 hari di Otaru & 2 hari di Furano (contohnya jika awak overnight di Furano)
      Kemudian utk jalan2 sekitar bandar Sapporo pulak awak dah mesti kena beli Kitaca Card (mcm Pasmo atau Suica
      yg ada di Tokyo) utk penggunaan subway sebab JR Pass tak cover subway network. Contoh Kitaca Card dibeli @ Y2000

      Total perbelanjaan awak = Y18,500 (RM647) per pax

      Okay kali ini pulak katakan awak tak beli JR Pass tapi awak cuma beli Sapporo-Otaru Welcome Pass dan single ticket utk setiap perjalanan,

      1.) Sapporo-Otaru Welcome Pass = Y1700 (RM59)
      2.) Return ticket Sapporo-Furano = Y8280 (RM289)

      Dengan cara yg begini perjalanan awak lebih flexible. Maknanya awak boleh pilih utk pi ke Sappporo pada hari Isnin dan perjalanan ke Furano pulak pada hari Khamis, tak payah buat berturut2. Total yg awak spend cuma RM348 saja, kalau tambah lagi dgn kitaca card jika tak cuku pun cuma lagi RM70 saja.

      Tapi kalau awak ada budget yg besaq dan intend nak jalan banyak tempat dlm Hokkaido selain Sapporo dan Otaru spt Hakodate. Asahikawa, Wakkanai dll mungkin awak boleh beli 5 days atau 4 days pass.

      Jadi kesemuanya bergantung pada budget, masa dan arah tujuan awak nak pi. Walau mcm mana pun sebaik2nya awak susun itinerary awak dgn kemas supaya dan membazir dan rushing semata2 utk make full use of the JR Pass.

      Delete
  10. Kak, boleh x share mcamna nak book tiket bas ekspress dari nagano ke tokyo? tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay utk bus trip dari Nagano ke Tokyo, awak boleh menaiki Willer Express yg mcm akak buat tu. Tiket boleh dibeli di : http://willerexpress.com/en/

      Seterusnya awak mesti buat spt berikut :

      * Awak cuma masukkan Nagano (dari daerah Hokuriku/Koshinhetsu) dan Tokyo (dari daerah Kanto) dlm kotak yg disediakan.

      * Pilih tarikh yg bertolak dan jantina

      * Tekan SEARCH utk cari masa yg sesuai utk perjalanan Nagano-Tokyo

      * Abaikan Station Departure dari Matsumoto, Kamisuwa dll, scroll ke bawah sedikit dan cari station yg bermula dgn Nagano Station. Ada beberapa masa berlepas yg awak boleh pilih bermula dari pukul 6.10am

      * Tekan SELECT utk pilih masa yg awak berkenan.

      * Pilih Boarding place & Arrival place.
      Utk boarding place, biasanya pilihannya adalah Nagano station east exit (original AREX bus terminal)

      Lokasi Nagano Station East Exit ini adalah di luar bangunan Nagano Station. Awak mesti meyeberang jalan utk
      sampai ke situ. Kalau awak baca blog akak, ada akak ceritakan bagaimana akak tiba dgn Willer Bus ini di
      Nagano. AWak boleh lihat pelan lokasinya di :
      http://willerexpress.com/st/3/en/pc/bus/uketsuke/detail.php?k=nagano&key=1

      Biasanya utk Willer Express ini dorang menyediakan staff yg berpakaian 'pink' utk assist pemumpang

      * Buat bayaran melalui credit card. Awak cuma perlu print confirmation purchase dari Willer Express. Tiada
      bentuk tiket spt boarding pass mcm Air Asia tu.

      * Jangan lupa sampai awal utk menaiki Willer Bus ini - at least setengah jam sebelum departure.

      Delete
  11. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  12. Salam. Kak, boleh tolong sharekan itinerary akak di jepun ke email saya najihah.mohdnoor@yahoo.com . terima kasih ye =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check pada email awak, akak dah kirimkan baru sat nih

      Delete
  13. Salam Kak Nori, bole emailkan itinerary sepanjang akak kat sana? Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Aikk awak tak bagi pun email address

      Delete
    2. Salam kak.. Email saya juga
      Budakbaik2112@yahoo.com

      Delete
    3. Salam Kak Nori..can u email me also..if tak keberatan...salmanbinsuhaimi@gmail.com

      Delete
    4. Assalamualaikum ..
      Boleh email ke saya jugak ?
      Syidahsyidot@yahoo.com

      Delete
  14. Salam
    Kak..sy plan nak dah beli tiket ke tokyo haneda 15april ETA 1030pm dan balik pada 23april dapart at 12mn..
    Plannye nak ke disneyland 16hb tu dan jalan tokyo pada 17hb..lepas tu nak cover kawaguchiko,mount fuji,hakone,kyoto and kobe (kalau sempat la)..boleh x akak tolong bg sy cara paling senang nak cover semua area ni.n kalau boleh murah.lepas tu ada ke bas willer dari mount fuji ke kyoto tengah malam?sebab sy nak jimat hotel kat situ kalau boleh..tapi kalau x de ikot la camne plan terbaik.hehe..ini email sy..charmien90@yahoo.com.my

    ReplyDelete
  15. Replies
    1. Wa'alaikum salam, pleasae check email, akak dah jawab berserta suggestions & simple itinerary utk awak

      Delete
    2. salam kak nori. plan nak ke tokyo january 2017 boleh bg inetary utk disneyland , if nak rasa snow ke mana ye.. email sy nurzahirah.s@maybank.com

      Delete
  16. salam kak,boleh mohon share itinerary akak di jepun..sy blank pulak nak siapkan itinerary sendiri ni..haha..terima kasih banyak kak.. shikin0511@gmail.com

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum, saya nak tanya Nori tinggal di mana ye masa di TOkyo? Saya akan ke sana pada 12-18/5/16. Saya dah kena book apt la ye.. kami berlima. tolong share kan juga itinerary Nori. email saya eeazm@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah reply pada email awak dgn suggestions dan attachment

      Delete
  18. salam akak . boleh tlg emailkan itinery jepun akak? email saya najmun_lail@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak, akak dah kirim attachment

      Delete
  19. Salam Akak,

    Terima kasih kongsi cerita dan pengalaman. Seronok baca :) boleh emai saya (dsfaridah@yahoo.com) itenary dan tmpat utk stay di Tokyo. Plan nak pergi insyallah hujung tahun nih. Terima kasih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah email itineraries pada awak utk dijadikan panduan.

      Delete
  20. Assalamualaikum akak. Boleh emailkan itinerary sepanjang akak kat sana? Saya masih blur, maaf. Terima kasih :) sahira.rin98@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, akak dah kirim pada itineraries ke Japan yg awak mintak.

      Delete
  21. Assalamuaikum kak,

    Sy plan ke Osaka bulan Nov ni. Boleh advise sikit tak transport n budget. Kalau ikut travel agen ground shj RM2.4k. Boleh email sy arba2010@yahoo.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila check email awak, akak dah beri peneranagan tentang transport yg awak boleh guna dlm Kansai area.

      Delete
  22. Assalam Puan Nori.seronok bc pengalaman awak di Jepun.nmpknya awak betuk2 faham dgn jalan,tmpt n transport di sana.
    Bokeh tlg buatkan itineraries utk saya,kalau boleh yg plg budget ya.saya dan suami plan ke tokyo selama 5 hari mei nnt.mohon email saya di susi.ismail@yahoo.com.terima kasih banyak ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Tolong check email awak

      Delete
  23. Salam Kak

    saya bertiga, isteri dan anak (5thn) plan nak ke tokyo dan Osaka 28/5-4/6. nak bawak anak ke disneyland dan Universal studio and sight seing mt Fuji.
    since u very familiar with Japan, appreciate if u can share the best initerary; hotel, rail pass etc
    my email is azfizam@gmail.com

    many thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Please check you inbox, akak dah sertakan itineraries yang awak pinta.

      Delete
  24. Salam kak..akak power dah mcm tinggal sana. sy still terpinga-pinga baca. hehe. if tak keberatan boleh email sy itineraries juga. fazwanirashid@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Boleh check email awak, akak dah kirim attachment melalui email

      Delete
  25. salam kak. saya plan nak ke jepun tahun depan..saya tak tahu samaada nak guna agent or backpakers..kalo backpakers..akk bg guide utk saya prepare..bmula dr klia smpai ke jepun..n tmpt2 yg menarik di jepun n etc. penggunaan duit mcm mana..nak tempah hotel macam mana..1st time saya nak ke jepun..mmg 0..minta akk bg info..efashaari.. smartrichsolution.adm1n@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak.

      Delete
  26. Aslkum Nori,

    Blh email (pizza_zul@yahoo.com.my) initerary; hotel, rail pass etc untuk jadi panduan sy rancang percutian ke Jepun bln nov 2016.T.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam

      Saya dah email pada awak beberapa info yg awak mintak. Sila check ya.

      Delete
  27. Salam nak tanya, saya dimaklumkan kalau tak buat tempahan hotel sebelum ke jepun, nanti tak lepas dgn imigresen sana and dia akan tahan dan hantar balik. Betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Nanti bila awak dalam flight nak ke Jepun, stewardess akan tanya sapa2 yg perlu Disembarkation Card. Awak boleh mintak dan isi seperti mana yg akak terangkan dlm blog. Dlm card itu juga ada tercatit alamat awak di Jepun. Walau pun katakan awak nak stay di 4 atau 5 tempat di sana, memadai awak isi satu.

      Alamat penginapan awak di Jepun penting kalau ada emergency case dorang boleh rujuk dgn pihak hotel tempat awak menginap itu. Tapi kalau awak tipu dan letak mana2 nama hotel pun bukan dorang akan check di immigration pada masa tu. Semuanya procedure ajer.

      So pada soalan awak, jika awak belum lagi buat reservation hotel, boleh ajer bubuh nama apa2 hotel di sana. Misalnya kalau awak nak pi Tokyo dan tiba di Haneda, awak boleh cari di Agoda.com atau Booking.com nama hotel berserta alamat misalnya di Asakusa, Ueno, Shinjuku dll

      Apa pun jangan biarkan kosong pada petak alamat penginapan di Disembarkation Card itu.

      Delete
  28. salam kak. saya plan nak ke jepun tahun depan..saya tak tahu samaada nak guna agent or backpakers..kalo backpakers..akk bg guide utk saya prepare..bmula dr klia smpai ke jepun..n tmpt2 yg menarik di jepun n etc. penggunaan duit mcm mana..dlm 5 hari 4mlm .1st time saya nak ke jepun..minta akk bg info.. syidahsyidot@yahoo.com ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah email pada awak itineraries utk awak tenguk dan dan pahamkan mengenai percutian ke Jepun. Tak payah guna agent pun tak apa, Jepun ini salah sebuah negara yg selamat dan mempunyai penduduk yg suka menolong orang dlm kepayahan,

      Delete
  29. Assalamualaikum. saya berminat nak pergi Jepun next year. Tapi tak tahu yang mana relevan kalau nak ikutkan harga yang murah. Sama ada ke Osaka dulu atau Tokyo ? Boleh akak beri sikit tips and pendapat ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Ada beberapa perbandingan yg awak boleh buat samada utk memilih pi ke Osaka atau Tokyo.

      Flight Ticket

      Tokyo - Biasanya flight Air Asia dari KLIA bertolak pada pukul 2.30pm dan sampai di Haneda Airport pada pukul 10.3o malam. Jadi kalau awak pikir utk guna Air Asia awak mesti prepare utk bazir satu hari di Tokyo (kerana sampai malam) dan juga prepare utk tidur di Airport. Part ini kalau bawak orang2 tua atau anak kecil mungkin susah sikit. Boleh juga mcm akak kalau awak nak bermalam di hotel tapi awak mesti pandai utk guna train atau bas dari airport ke bandaraya Tokyo. Adakalanya flight mungkin delay atau pemeriksaan kastam yg lama menyebabkan atau ketinggalan train. Kalau nak guna teksi boleh juga tapi kena sedia utk bayaran surcharge yg tinggi.

      Selain Air Asia awak boleh pilih utk pi ke Tokyo dgn Vietnam Air atau MAS. Kedua2 penerbangan ini akan mendarat di Narita Airport.

      Osaka - Jika awak pilih utk ke Osaka, biasanya awak akan mendarat di Kansai Airport. Kebiasaannya ada 2 flight dgn Air Asia. Ada yg bertolak pada pukul 8am dan sampai pada pukul 3.45pm atau satu lagi yg bertolak pada pukul 1am dan tiba di Kansai Airport pada pukul 8.30am.

      Awak boleh juga jika mempunyai cuti yg panjang utk misalnya bertolak dari KLIA ke Kansai dan balik melalui Haneda di Tokya. Dari Osaka ke Tokyo awak boleh pilih utk menaiki budget airline spt Jetstar atau Peach Air dgn tiket sehala berharga dlm RM200. Kalau awak travel dgn bas spt Willer Express tiket utk perjalan waktu siang dlm RM180, manakala utk night bus dalam RM220

      Hotel atau tempat kediaman - awak boleh memilih utk menginap di ryokan atau backpacker hostel utk menjimatkan kos. Tempat ini sesuai kalau awak travel bersama kawan2 tapi kalau awak travel dgn family lebih baik awak sewa kediaman melalui aribnb. Awak boleh pilih utk dpatkan whole apartment atau bilih saja.

      Transportation - Akak rasa Kansai area mempunyai sistem pengangkutan yang lebih murah utk awak pergi ke tempat2 menarik di sana. AWak boleh pilih utk beli misalnya Osaka Amazing Pass atau Osaka One day Eco Card. Kalau awak bercadang nak pi lebih banyak tempat spt Hiroshima, Kobe, Nara dan Kyoto awak boleh beli pass spt Kansai Wide Area Pass, Kansai Area Pass, Kansai Hiroshima Area Pass dll Manakala di TOkyo pulak awak boleh dapatkan Hakone Pass, Tokyo Wide Area Pass, JR East Pass dll.

      Di Kansai awak boleh cover tempat2 penting dpt Nara. Kyoto, Kobe dlm 2 hari kerana kedudukan bandar2 ini tidak terlalu jauh. Tetapi di Tokyo jika awak pi ke Hakone tempuh perjalanan dan tempat menarik utk awak cover kadang2 tu tak cukup utk satu hari.

      Tourist Attraction. Di Osaka terkenal dgn Universal Studio, Di Tokyo terkenal dgn Disneyland dan Disney Sea. Kalau awak pi pada winter season, awak boleh ke Gala Yuzawa atau Karuizawa utk main snow. Perjalanan dari Tokyo mengambil masa dlm satu setengah jam. AWak boleh juga buat day trip ke tempat2 ini. Di Osaka tak berapa banyak tempat menarik utk snow activities. Awak boleh ke Dynaland yug terletak ke atas sedikit dari Nagoya.

      Kansai area lebih banyak tempat menarik yg bersifat semulajadi dan sejarah spt Arashiyama Sagano (Kyoto) , Nara deer park. Atomic Dome Memorial dan Miyajima Island di Hiroshima dll. Di Tokyo pulak lebih bersifat moden spt Akihabara tempat barang2 elektronic, Shibuya Crossing, Cosplay di Harajuku dll

      Delete
  30. Assalammualaikum.wbkh Puan.

    Wah..terkesima saya baca pengalaman kak. Sy bercadang nak melawat Osaka, Kyoto dam Tokyo pada hujung tahun 2016 dlm 7H6M bersama keluarga (3D & 1KK). Nak guna agensi pelancongan atau urus sendiri tak pasti sbb tak zero knowledge. Ingin melawat Fujiyama/lake fuji, Univ Studio dan Disneyland. Boleh bantu saya buat itinerari dan bajet penginapan, pengangkutan dan makan. Email azlina.ahmadnasri@gmail.com.
    Bantuan kak sgt dihargai dan moga Allah murahkan rezeki kak sekeluarga.

    ReplyDelete
  31. salam kak, saya plan nak ke japan januari 2017 ni tmpat yang di target osaka dan tokyo..target 6 hari 5malam..boleh saya tau transport yang terbaik saya gunakan? saya akan ke osaka dlu baru tokyo..plan nak pakai bas shaja dr osaka ke tokyo
    cuma perjalanan dalam osaka dan tokyo tuh sdri saya tak pasti..terbaik gunakan JR atau bas shaja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Kalau awak nak travel dari Osaka atau Kyoto dgn Willer Express Bus ke Tokyo tiket berharga Y4320 (RM160) sehala utk seorang bagi perjalanan waktu pagi. Utk perjalanan bas waktu malam pulak tiket ada mcm2 harga bergantung pada keselesaan tempat duduk dari Y5800 (RM215) sehingga setinggi RM350

      JR Pass pulak kalau awak beli pun awak mesti beli yg tempuhnya paling minima 7 hari @ Y 29,110 (RM1078) dari JTB Malaysia. Akak tak rekomen awak beli JR Pass kerana cuti awak ke sana pun pendek.

      Satu lagi option yg awak boleh consider adalah dgn menaiki budget airline. Awak boleh pilih samada Jetstar atau Peach Airline. Average price dlm RM200 sehala utk seorang. Tambah dgn luggage mungkin kena tambah sedikit lagi.

      Okay kita tolak ke tepi dulu JR Pass. Perbezaan Willer Bus Express (WBE) & flight lebih kurang mcm ini :

      1.) WBE akan mengambil masa perjalanan lebih kurang 10 jam manakala flight cuma 1 setengah jam.
      2.) Dgn WBE awak akan tiba di Shinjuku (pusat bandar), flight pulak akan tiba di Narita. Dari Narita paling murah awak boleh naik airport bus dgn tiket berharga Y1000 (RM37) ke Tokyo (perjalanan dlm 1 jam)
      3.) Dgn WBE awak boleh menaiki bus dari station samada di Osaka (Umeda) atau Kyoto, Kedua2 tempat ini di tengah2 bandar dan berhampiran dgn train station. Tetapi kalau awak nak naik flight, awak mesti pi ke Kansai Airport. Jika awak stay di Osaka, tempat yg paling stratejik utk ke airport adalah dari Namba Station. Perjalanan sehala sejauh 45 minit dgn Nankai Airport Express berharga dlm Y920 (RM34). Kalau awak stay di Kyoto awak mesti buat paling kurang 2 kali transfer utk ke airport. Awak boleh juga buat perjalanan direct dgn Haruka Express ke Kansai Airport dgn tiket sehala berharga Y1880 (RM70) utk unreserved seat, sementara reserved seat pulak berharga Y3170 (RM117)

      Komen akak : Oleh kerana cuti awak di Japan tak lama, iaitu cuma 5 malam saja, dan awak pulak travel ketika waktu winter season (pukul 4.30pm dah mula gelap) akak suggest awak cuma tumpukan masa awak di Kansai Area. Awak boleh explore tempat2 spt Osaka, Kyoto, Nara atau Kobe

      Utk ke tempat2 ini awak boleh beli Kansai Wide Area Pass, Kansai Thru Pass, Osaka Eco Card dll. Awak boleh pilih utk menginap di Osaka dan kemudian bergerak ke tempat2 yg akak sebut tadi. Utk ke Osaka & Tokyo awak memerlukan 7 solid days at least. Tapi kalau cuti awak pendek takut2 nanti perjalanan awak ke tempat menarik akan menjadi rushing dan tak puas.

      Delete
  32. Assalammualaikum puan..saya sekeluarga bercadang nak jeoun...boleh puan kongsi itenari puan..email saya norima1965@gmail.com .terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah kirim attachment melalui email, please check

      Delete
  33. Salam Puan,

    Tumpang tanya, kalau ke disneyland akan amik masa 1 hari suntuk ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sebaik2nya kalau ke Tokyo Disneyland awak mesti peruntukan satu hari di sana. Ini kerana tempatnya besar dan kebanyakan rides di situ kena queue dgn panjang. Tu tak termasuk kalau awak nak spend time bergambar dgn characters, shopping dan menonton parade yg di adakan. Sebolehnya elakkan pi pada weekend atau cuti am Japan. Dan juga advisable to arrive early. Mungkin susah jugak kalau nak travel dari Tokyo Station ke Mihama Station pada weekdays - mana orang sibuk nak pi kerja dan kita pulak sibuk nak ke DL. Tapi kena buat jugak. Normally opening hour utk DL adalah pada pukul 8.00 pagi, jadi awak kena pandai2 estimate masa utk bertolak keluar dari tempat penginapan dan sampai awal. Satu lagi tip kalau boleh awak beli passport masuk ke DL dari Disney Store sehari dua sebelum ke sana.

      Sekiranya awak mempunyai masa yg terhad di Tokyo awak boleh pilih utk pi ke Disneyland atau Disneysea dengan membeli Starlight Passport atau After 6 Passport.

      Starlight Passport
      * berharga Y5400 (dewasa), Y4700 (umur 12-17) dan Y3500 (umur 4-11)
      * Dibenarkan masuk ke DL/DS selepas pukul 3pm
      * Biasanya available pada hari Sabtu, Ahad atau cuti am di Jepun

      After 6 Passport
      * Berharga Y4200 utk semua peringkat umur (kanak2 bawak 3 tahun adalah percuma)
      * Dibenarkan masuk selepas pukul 6pm

      Kedua2 Starlight Passport & After 6 Passport mungkin sesuai jika awak tak mempunyai banyak masa. Park akan ditutup pada pukul 10pm, so ada masa terhad utk cuba beberapa rides, parade dan boleh juga tenguk pertunjukan fireworks.

      Delete
  34. Salaam Puan
    Saya dan 3 anak akan ke sana akhir tahun ini.
    Boleh email itinenary pada saya?
    zara.razak69@gmail.com
    I will follow your planning closely minus Hokkaido.
    Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Apa yg awak mintak saya dah kirim melalui email

      Delete
  35. Assalamualaikum.
    Boleh suggest tempat nak pergi dan tips2 di Osaka, Kyoto, Kobe untuk 7 hari? mum180@gmail.com
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Saya dah pun balas melalui email berserta suggestion yg awak mintak.

      Delete
  36. Salam kak,

    Saya dah beli ticket to tokyo 10 hari bulan feb 2017. plan nak pegi sapporo dari tokyo by air tapi semua airlines tak publish rates lagi. akak rasa berapa average airfare saya kena prepare untuk return flight tokyo-chitose?

    saya ingat nak pegi snow festival sapporo. so plan duduk sapporo 5 hari, tokyo 5 hari. boleh tak akak suggest jugak recommended itinerary untuk both especially tokyo. fyi saya bawak 2 budak dengan stroller bagai. email saya droolingmuch@gmail.com

    thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaiklum salam,

      Sila check email. TQ

      Delete
  37. Salam Kak, saya nak ke sapporo dari 12 jan hingga 20 jan 2017....tiket flight dh beli return.. Tapi pada 15 hingga 18 jan saya nak ke tokyo dari sapporo... Cari flight online takda pula kak.... Jetstar, skymark, peach semua takde penerbangan dari nov hingga mac... Kena booking melalui ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Domestic flight spt Jetstar dan Vanilla Air dari Narita ke New Chitose belum open lagi. Bukan saja dari Skyscanner, dari Jetstar website sendiri pun belum open utk jualan lagi. Kalau awak cuba buat booking pada hari ini, awak cuma boleh setakat reserve ticket sehingga bulan October saja

      Average ticket price utk bulan October kalau book sekarang boleh dapat dalam RM180 one way per pax. So akak suggest awak tunggu sehingga bulan September utk buat flight reservation. Utk Jetstar akak suggest awak register diri melalui website dorang tu supaya senang utk buat reservation nanti. Awak kena selalu monitor bila dorang open utk booking.

      Delete
  38. Assalamualaikum kak,

    Saya akan ke ke Tokyo 4 -9 April 2017 via Vietnam Airlines ( 3hb dan 10hb transit di vietnam)..
    so saya akan turun di Narita estimated jam 1.50pm.. saya bercadang dari Narita hendak pergi direct ke Osaka melawat kawan di sana 2 hari (selasa dan rabu) sebelum kembali ke Tokyo Khamisnya. Boleh tak akak cadangkan transportation terbaik ke Osaka-Tokyo sebab saya bercadang nak beli JR pass (saya baca komen2 di atas sama lebih murah menaiki Peach Air atau WBE lebih murah)dan boleh tak beri cadangan tempat melawat yang sesuai di antara osaka ke tokyo.. Di Tokyo saya tak bercadang untuk pergi Disneyland sebab dah pernah masuk di HK dulu.. Lagi satu, di Jepun susah tak untuk pergi uruskan sendiri atau lebih baik melalui travel guide?

    Kalau boleh share itenary pun ok juga, mng_addict03@yahoo.com

    Thanks kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah balas melalui email. Attachement utk itinerary dan tempat menarik di Japan akak akan hantar kemudian.

      Delete
  39. Assalam kak...

    sy dh beli tiket ke tokyo november ni. leh x kak suggest ke sy tempat penginapan dan train yg sesuai sbb sy pergi seorang diri dan bukan dengan agen. macamana bagi yg xda kad kredit?
    kalu boleh, mohon kak share itinerary - email sy musafirduniamaya@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah jawab pertanyaan awak melalui email berserta contoh itineraries. Semoga membantu.

      Delete
  40. Assalammualaikum. ..Saya Dyg Hassanah dr Kuching Sarawak. ..insyaAllah akan ke tokyo n osaka pd September 16 ni...5 hari d tokyo n 3 hari d osaka. Boleh bagi tips on itinerary. ..hotel bajet..dsb..plz..ih ya ..4 adults n 2 children will travel. My email ayuu65@hotmail.com Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Saya dah balas melalui email itineraries dan suggestion yg awak mintak. Please check.

      Delete
  41. Perkongsian maklumat dan pengalaman yang sangat bermanfaat bagi mereka yang berminat untuk ke sana...

    ReplyDelete
  42. Salam sis,
    Nak minta sis share itinerary and budjet utk ke tokyo. Planning utk ke sane dlm next Year 2017 ....hujung tahun ... Email sye m_teeqa@yahoo.com
    Tqsm kak..!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Saya dah pun kirim attachment melalui email awak, semoga membantu.

      Delete
  43. Salam akak,saya plan nak ke Tokyo-Haneda 9Dec dan Osaka-KL 18Dec, boleh tak akak buat itenarary utk saya.

    Untuk makluman, kami akan pergi seramai 7 orang secara backpackers (lelaki semua)

    ReplyDelete
  44. sambungan,, emel kepada saya syafiqdegree@gamil.com tq akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak ya.

      Delete
  45. Salam kak sy bercadang membawa keluarga ke Jepun Oktober ini..boleh x saya dapatkan itineary untuk ke sana..email :rimbunemas@gmail.com
    Tq kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check email, akak baru sat2 kirim attachment pada awak

      Delete
  46. salam, blh share itinerary..sy plan ke tokyo-osaka winter nxt yr..insyaAllah..ni email sy barneyz87@gmail.com..TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Delivery to the following recipient failed permanently:

      barneyz87@gmail.com

      Technical details of permanent failure:
      Google tried to deliver your message, but it was rejected by the server for the recipient domain gmail.com by gmail-smtp-in.l.google.com.

      Sila hubungi saya melalui : noriroppongi@gmail.com

      Delete
  47. Assalam..thanks for your entry..so insightful.. Saye n hubby plan nk g tokyo n osaka january tahun depan..boleh x share iitinerary kami ke sane? Kami pergi 2 pasangan..emel saye najwasya89@gmail.com..semoga Allah membalas jasa awak.. Thankss :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check your email. TQ

      Delete
  48. Assalamualaikum. Saya, hubby and our 11 yrs old daughter plan nak ke Osaka (28/12 - 04/01). Plan nak ke Tokyo from Osaka on 31/12 - 02/01. Bleh share Itinerary. Terima kasih.
    email saya:- juliez_khan@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Saya dah email sample itineraries pada awak. Please check.

      Delete
  49. Assalam,

    Saya dan kawan2 sramai 5 orang akan bercuti di Osaka Januari 2017. Boleh minta akak sharekan itinerary ke sana? rohani9119acd@gmail.com

    Terima kasih bebanyak for ur nice sharing akak ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak, akak dah kirim attachment yg berupa itineraries dan lain2 pdf files utk kemudahan awak ke Kansai area.

      Delete
  50. As salam. Saya mungkin akan pilih Japan sebagai destinasi percutian hujung tahun ni. Boleh share apa2 yang patut tak? Email kepada mele375@gmail.com. Kami suami isteri dengan dua anak remaja. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila check pada email awak, saya dah kirim beberapa attachment

      Delete
  51. assalamualaikum.. akak, sy dan kawan plan nk bercuti ke jepun. first time nak pergi melancong luar negara. boleh tak akak share dengan kami cadangan tempat menarik di jepun & bajet paling murah yg ada.
    huhu ni email sy nuramalinamka93@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah balas menerusi email, sila check ya

      Delete
  52. salam..boleh kita exchange our thinking sbb sy plan nk ke jepun januari ni. boleh kak share itinerary? shauqie1@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,
      Sila check email awak.

      Delete
  53. As salam. Saya akan pilih Japan sebagai destinasi percutian hujung tahun 2016 ni.maybe Nov. Boleh share apa2 yang patut tak? Email kepada mfarhanmyusof@gmail.com .Kami suami isteri dengan dua anak . TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah kirim attachment kpd email awak. Pls check.

      Delete
  54. Salam dear,

    I ada planning nak bawak family pergi japan Tokyo , USJ dan ke Hokkaido.. tp totally blank maybe u boleh bagi tau serba sedikit info penginapan dia tokyo kat mana, then dari tokyo naik apa tuk pergi hokkaido huhu.. nak tau berapa expenses kena simpan hihi :) my email address effaesa77@gmail.com tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak.

      Delete
    2. Assalamualaikum.

      Saya ingin mendapat panduan mengenai itenarari saya dan kawan yang akan menghadiri seminar di Tokyo.
      Tiba 14 Okt. 16 jam 1030 pagi dan Balik 19 Okt. 16 jam 10.30 pagi. 15hb. di Tokyo hadiri seminar.
      Kami ingin ke Kyoto pada 16 sept. dan balik ke Tokyo 17hb. Sept. 16. Tolong beri pandangan dan nasihat
      kenderaan yang sesuai untuk kami gunakan since kami tiada tour guide. Terima kasih. Tk

      Delete
    3. Wa'alaikum salam,

      Ada 2 pilihan yg awak boleh buat samada menaiki Shinkansen antara Tokyo ke Kyoto (2 setengah jam sehala)
      atau dgn budget airline (1 setengah jam sehala) dari Tokyo ke Osaka. Saya beri gambaran detail spt di bawah :


      Tokyo ke Kyoto = unreserved seat @ Y13080
      Kyoto ke Tokyo = unreserved seat @ Y13080
      Total = Y26,160 (RM1073)


      Tokyo (Narita) ke Osaka (KIX) = RM550 (return flight by Jetstar)

      Kalau awak berhajat nak naik flight saya sarankan awak beli di Kansai Airport Haruka & Icoca Card @ Y5200
      nanti awak akan diberi 2 passes :
      1.) Haruka Pass : yg membolehkan awak menaiki dari KIX terus ke Kyoto dgn Haruka Express (pi dan balik)
      @ Y8400
      2.) Icoca Card : Sama fungsinya mcm Suica/Passmo Card utk awak guna pada JR Train dan subway.

      Option ini adalah jika awak bercadang utk stay di Kyoto.

      Tapi jika awak decide utk bermalam di Osaka, saya suggest awak stay berhampiran dgn train station spt di Namba atau Shin-Imamiya so senang utk awak buat direct terus ke aiport. Lagi pun antara Kyoto dan Osaka perjalanan dgn JR Train cuma setengah jam saja (sehala). Dan jikalau awak stay di Osaka, tak payahlah beli Haruka Pass. Memadai awak beli 2 days Kansai Area Pass @ Y4500 per pax

      Dgn KAP awak perjalanan pi balik selama 2 hari : 16th & 17th dan cover dari aiport hingga ke Kyoto dan lain2 tempat spt di Kobe, Nara dan Osaka. Tapi KAP ini cuma utk JR Train saja, kalau awak guna subway awak mesti beli Icoca card atau beli saja single ticket utk tiap2 kali perjalanan.

      Delete
  55. Assalamualaikum.. akak, bercuti ke Jepun adalah salah satu dalam wish list sy :). Sebab tidak pernah smp ke sana, sy nak mohon jasa baik akk utk share itinerary untuk plan percutian sy dan famili pd tahun depan. 2 dewasa dan 2 kanak2.
    Email sy mizzsha82@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum,

      Akak dah kirim itineraries yg awak mintak tu, sila lihat pada email awak

      Delete
  56. Salam , sy bercadang nak ke Jepun 2017, ada apa2 tips x ? tmpt2 menarik/ pengangkutan/ penginapan.. senang cite budget yg penting. hehe. xtau apa2 ni lg sistem pengangkutan kt sana :)
    mohamadhakim370@gmail.com

    ReplyDelete
  57. As Salam Kak,

    Saya bercadang nak ke Tokyo, kyoto, osaka, nara dan Kobe pada bulan 11 ni. Nak mintak jasa baik akak share sume itinerary and reference masa gi jepun. Email saya : farahniksuhaimi@gmail.com ..

    Anyway, suka baca cara penulisan akak... polite dan mudah faham. TQ kak... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam.

      Farah sila check email awak, akak dah kirim apa yg awak mintak tu.

      Delete
  58. Salam

    Boleh tak sharekan atau cadangan itenary untuk saya dari Osaka ke Kyoto ke Tokyo dan ke Hokkaido dan Sapporo. Cukup tak 10 hari perjalanan ? Boleh bagi tips tempat tinggal dan bagaimana nak buat trip budget. Saya pergi dengan suami dan dua anak umur 8 dan 10 tahun.
    Saya akan pergi bulan februari tahun depan. Tq so much atas bantuan.

    ReplyDelete
  59. Sy lupa bg emel.. yahaziza@oum.edu.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check email ya.

      Delete
  60. Assalamualaikum Pn Nori,

    My family and i plan to go to Japan next year. Focus on Tokyo & Kyoto. I ade buat itinerary. Do u mind going over it? esp Kyoto part tu tak sure do-able ke tak. And maybe u can suggest places to eat based on my itin tu? May i know ur email add so i can send u my itin? Thank you. mine is nzida82@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Awak boleh email pada saya : noriroppongi@gmail.com

      Delete
  61. Salam wbt pn nori....seronok baca entry puan nori..banyak membantu. boleh tak saya nak dapatkan juga itinerary ke jepun...tolong emailkan saya leummah@gmail.com..tkasih bnyk2.nak tahu gak tempat2 menarik disana utk dilawati...thanks puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah pun hantaq itineraries utk rujukan awak. Sila check email ya.

      Delete
  62. hai... saya ada emel awak tadi.. :)

    ReplyDelete
  63. assalamualaikum.....
    semangat saya nak ke jepun bila saya baca entry pn nory, kami plan nak ke sana bulan februari ..cuti tahun baru cina...dalam 5 hari 4 malam....agak blur...jugak...saya pergi bersama kawan2...nak tanya pendapat pn nori kalau budget RM 3500...lepas tak nak cover osaka-kobe -nara-kyoto-osaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam, kalau maksud awak pi ke Kansai Area dgn budget RM3500 per person utk:
      a.) Stay di Guesthouse/Dormitary
      b.) Beli Pass/Entrance Ticket
      c.) Makan2
      d.) Tidak termasuk return flight ticket & add on
      Rasa2nya lebih dari cukup.

      Saya beri contoh percutian awak dgn assumption awak stay utk 4 malam di kawasan Shin-Imamiya, Osaka
      * Dobutsuen-Mae Stn dan Shin-Imamiya Stn amat dekat antara satu sama lain

      Day 01
      Flight KUL-KIX
      Check in Guesthouse/Dormitary
      * Di Kansai Airport awak perlu beli :
      a.) JR Kansai Area Pass (2 days) ...... Y4500
      b.) Icoca Card ....................... Y2000
      c.) Osaka Visitors' Ticket ............ Y 550
      ______
      Y 7050

      * Dari Kansai Airport ke Shin-Imamiya Stn dgn
      menggunakan Nankai Airport Express ......... Y 920

      Day 01 TOTAL Y 7970


      Note : * Pastikan tarikh Osaka Visitors' Ticket utk kegunaan pada Day 02
      * Pastikan tarikh Kansai Area Pass utk kegunaan pada Day 03

      Delete
    2. Day 02
      Explore Osaka (Boleh guna OVT pada hari ini)

      Osaka Castle = Shin-Imamiya ke Osakajokoen (Osaka Loop Line) ...... Y180 (guna Icoca Card)
      Castle Tower Entrance Ticket = ...... Y600

      Umeda Sky Building = Osakajokoen ke Umeda (Hankyu) ...... Y160 (guna Icoca Card)
      Floating Garden Observatory ...... Y1000

      Osaka Kaiyukan = Umeda(subway) ke Hommachi (transfer) ke Osakako ... Y280 (guna OVT)
      Balik ke hotel = Osakako ke Sakaisujihomachi (transfer) ke Dobutsuen-Mae .. Y280 (guna OVT)

      Dotonbori/Shinsaibashi = Dobutsuen-Mae ke Namba (subway) .... Y180 (guna OVT)
      * Dari Namba (subway) awak perlu jalan ke arah Dotonbori (Glico Man)
      Balik ke hotel = Namba (subway) ke Dobutsuen-Mae .. Y180 (guna OVT)
      _______

      Day 02 TOTAL Y 1600

      Nota :

      * Di Osaka Kaiyukan awak boleh ke Tempozan Harbor Village
      utk beli souvenir murah dan makanan halal

      * Hati2 di Umeda kerana di sini ada 5 station dgn nama Umeda, pastikan awak pi ke station yg betul :
      a.) Hankyu Umeda Station
      b.) Hanshin Umeda Station
      c.) Umeda Subway Station
      d.) Higashi-Umeda Subway Station
      e.) Nishi-Umeda Subway Station

      * Sila ambil perhatian di Osaka ada 4 station yg bernama Namba, pastikan awak pi ke station yg betul :
      a.) Osaka JR Station - Terletak di dalam bulatan Osaka Loop Line
      b.) Osaka-Namba Station - Utk Kintetsu Line
      c.) Namba Station - Atau dikenali sbg Namba (subway) Station
      d.) Nankai Namba - utk Nankai Line
      ** Biasanya utk tourist Namba Subway dan Nankai Namba yg selalu digunakan


      Day 03 Kobe (Boleh mula gunakan KAP pada hari ini)

      Sannomiya JR Station = Dari Shin-Imamiya ke Osaka Stn ke Kobe Sannomiya JR Stn .... Guna KAP
      Beli 1 day Kobe Loop Bus Pass .... Y660

      Awak boleh guna KLBP utk ke semua tourist spots di Kobe spt :
      Kobe Harborland
      Meriken Park
      Sannomiya Center Gai (tempat shopping & beli souvenir)
      Kitano Meister Garden
      Kobe Mosque

      * Awak boleh dapatkan Kobe Welcome Coupon di Tourist Information Centre di Sannomiya Station utk perolehi discount ke tempat2 masuk tourist attraction

      Balik ke hotel = Dari Sannomiya JR Station ke Shin-Imamiya ...... Guna KAP


      Day 03 TOTAL Y 660

      Delete
    3. Day 04 Kyoto & Nara

      Kyoto = Dari Shin-Imamiya ke Osaka (transfer) ke Kyoto (dgn JR Lines) ...... Guna KAP

      Tourist attractions di Kyoto :

      1.) Bamboo Groves Arashiyama = Dari Kyoto Station ke Saga Arashiyama Stn ...... Guna KAP
      2.) Fushimi Inari = Dari Saga Arashiyama Stn ke Kyoto Station (transfer) ke Inari Stn .... Guna KAP
      3.) Gion = Fushimi Inari Stn ke Gion-Shijo Stn Y210 .... Guna Icoca Card
      4.) Nara = Gion-Shijo Stn ke Tofukuji Stn (transfer) Y150 .... Guna Icoca Card
      TofukujiStn ke Nara Stn .... Guna KAP

      Di Nara Stn, awak boleh beli Nara 1 day Bus Pass .... Y500
      Balik ke Hotel = Nara Stn ke Tennoji (Transfer) ke Shin-Imamiya .... Guna KAP

      Day 04 TOTAL Y 550

      Day 05 KIX-KUL
      Dari Shin-Imamiya ke KIX Nankai Airport Express ......... Y 920
      Day 05 TOTAL Y 920

      Estimated Expenses :

      Day 01 TOTAL Y 7970
      Day 02 TOTAL Y 1600
      Day 03 TOTAL Y 660
      Day 04 TOTAL Y 550
      Day 05 TOTAL Y 920

      Grand Total Y11700 (RM480)

      Perbelanjaan di atas tidak termasuk :
      * Tempat Penginapan - Boleh save kalau awak stay di dormitary
      * Makan - Boleh save kalau awak bawak bekal makanan dari Malaysia & share meal expenses dgn kawan2
      * Souvenir
      * Entrance ticket di beberapa tempat di Kobe spt di Kitano, awak cuma perlu bayar bila masuk ke museum/house
      * Entrance ticket di Osaka Aquarium (Y2300) - Boleh include kalau awak minat nak pi
      * Entrance ticket ke Gion Opera Show (Y3150) - Boleh include kalau awak minat nak pi

      Total Icoca Card use ..... Y700
      * Awak boleh pulangkan Icoca Card di JR West Office di Kansai Airport utk dapatkan
      baki duit berserta deposit (minus Y220)

      Anyway 4 nights stay in Toyo Hotel Backpacker Osaka (twin sharing) ... RM 843
      Makan & souvenir estimated ... RM 300

      Total ... RM 1143

      Saya rasa belanja keseluruhan awak di sana (per person) selama 4 malam 5 hari tak sampai RM2000

      Delete
  64. Assalamualaikum...akak

    Saya dan wife bercadang nak ke Tokyo-Hakone-Kyoto-Nara-Kobe dan Osaka pd 28/10- 11/11/17...13hari 12mlm..Autum season jika xsalah.Nak mintak jasa baik akak share sume itinerary,transport and reference masa gi jepun.Budget saya rm3k-4k per pax. ini email saya soffi_muhammad@yahoo.com

    ReplyDelete
  65. kak, saya cuba khatam blog akak walau saya pening dgn aturan train .hehehe kak saya plan ke tokyo 13 jan 2017 ni, tp xsure lg nk stay tokyo sahaja ke atau nak ke tokyo -sapporo atau tokyo -osaka. kalau tokyo osaka saya balik thru osaka la.ni 1st time nak pergi so mmg blur.nk mtk jaga baik akak email kat saya info/iti berguna utk trip d jepun kalau boleh kak ni email saya guess_iza@yahoo.com

    ReplyDelete
  66. Salam kak,
    Sy plan nak pergi tokyo may 2017 ni..
    Akan land dekat narita airport, dari narita ke tokyo, naik apa yang murah ye? N sy plan nak pusing2 tokyo n visit tempat2 anime hehe, jadi transport apa yg murah n sesuai? Boleh share itenary akak sekali? Tempat makan halal n souviners murah di tokyo dekat mana ye? Boleh emailkan sy at mealice37@gmail.com ? Thank you akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'alaikum Salam,

      Akak dah email dgn menjawab pertanyaan2 awak serta mengirim itineraries yg awak mintak.

      Delete
  67. Semoga Allah berkati usaha awak...info yg diberikan sgt detail n sgt2 membantu..i have fun reading ur writing..

    ReplyDelete
  68. As Salam kak nori,
    Kami sekeluarga (2 adults, 3 children) plan nak ke Japan 1st time masa cuti raya cina Jan 2017 ni..
    Trip kami 8 hari..
    Akan naik AA & land di haneda airport mlm.. Plan utk ke tokyo-osaka-kyoto-tokyo..
    Nak minta jasa baik kak nori utk suggest and share itenary yg sesuai utk kami yg ada baby sekali? Also kalo ada kedai makan halal n souviners murah?
    Kalau tak keberatan boleh tlg emailkan sy at nurlizasalim@gmail.com? Thank you v.much kak nori!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email awak ya. TQ

      Delete
  69. As Salam kak nori,
    Kami sekeluarga (3 adults, 3 children) plan nak ke Japan 1st time masa cuti raya cina Jan 2017 ni..
    Trip kami 9 hari..
    Plan utk ke Osaka-tokyo-Osaka
    Nak minta jasa baik kak nori utk suggest and share itenary yg sesuai utk kami.
    Sebenarnya, saya bercadang nak drive dari Osaka-tokyo-osaka. Pada pendapat Kak Nori. sesuai rent car or naik bas. Kalo naik train mahal sangat., kalo ada kedai makan halal n souviners murah?
    Kalau tak keberatan boleh tlg emailkan sy at ilzas1976@gmail.com
    Thanks in advance and really appreciate...
    sazli

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Akak dah kirim attachement pada email awak. Please check. TQ

      Delete
  70. Salam kak,
    Sy plan nak pergi tokyo hjg bln 1 thn dpn (2 adult dgn 2 anak umur 3thn dgn 1thn)..
    Akan land dekat narita airport, dari narita ke tokyo, naik apa yang murah ye? N sy plan nak pg DL n jln2 area tokyo je..plan dlm 4-5hari cukup x? ada juga tgk2 tiket JR Tokyo widepass 3 days 10k yen berbaloi x? .. klau x transport apa yg murah n sesuai? Boleh share itenary akak sekali? Tempat makan halal n souviners murah di tokyo dekat mana ye? Boleh emailkan sy at kamilhjamin@gmail.com ? Thank you akak..

    ReplyDelete
  71. Salam... boleh tak share itinerary 3 tempat - Tokyo, Nagano dan Sapporo? terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam, Sila berikan email address utk akak kirim kan attachment.

      Delete
  72. Salaam Nori,

    Bestnya baca your journey trip to Japan. Boleh share your tokyo trip itineraries. Saya macam plan nak travel to Tokyo-Osaka-Kyoto.

    My email: izatul.muktar@gmail.com

    Many Thanks! 😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah reply melalui email, please check. TQ.

      Delete
  73. Salam Puan Boleh share your tokyo trip itineraries. saya plan nak pegi feb 2017.

    boleh emailkan ke saya : genduts888@yahoo.com

    Terima Kasih Puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikum salam,

      Saya dah hantaq attachment pada email awak. Please check.

      Delete
  74. Salam Kak...

    Thanks very much for sharing ur brief information on travelling to Japan... if u don't mind bole akak share ur iternaries to my email aziyan79@yahoo.com. Plan to bring my 9y dotter to Disneyland & Sapporo winter 2017...
    Thanks again kak...😘

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Akak dah kirim pada email awak berberapa itineraries dan lain2 info utk kegunaan di Tokyo & Sapporo. Please check.

      Delete
  75. Salam sis...Sy akan ke sapporo minggu depan. Tp blur nak plan ittenerary untuk 7 hari, dgn anak2 termasuk baby. Mohon pandangan sis. Boleh emel di ellyello30@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check email awak ya. Terima Kasih.

      Delete
  76. salam sis, saya akan ke osaka->(kyoto & nara ) -> tokyo selama 9 hari. bole tak email kan itinerary . dan saya nak ke nagano (snow monkey) tu menaiki willer express bus. sempat tak kalau nak spend 5 jam di nagano? sbb bus smpai 11.30 pagi dan balik 6 petang mcm tu?

    ReplyDelete
  77. Wa'alaikum Salam,

    Rancangan awak nak ke Nagano dgn Willer Express kemudian ke buat quick trip to Snow Monkey Park dan balik semula ke Tokyo memang boleh dibuat tapi agak tricky sikit.

    Akak list down itinerary awak ke Snow Monkey Park :

    11:30pm Arrive from Tokyo by Willer Express
    12:10pm Take Nagano Electric Railway Ltd. Express to Yudanaka Station
    12:54pm Arrive at Yudanaka Station
    13:41pm Take bus from Yudanaka Stn to Snow Monkey Park
    13:56pm Arrive at Kanbayashi Onsen, walk to Snow Monkey Park
    14:40pm Arrive at hot spring area
    16:06pm Take bus from Snow Monkey Park to Yudanaka Station
    16:21pm Arrive at Yudanaka Station
    16:43pm Take Nagano Electric Railway Ltd. Express to Nagano
    17:32pm Arrive at Nagano Station
    17:55pm Take Shinkansen from Nagano to Ueno Station
    19:14pm Arrive at Ueno Station

    Itinerary di atas adalah berdasarkan jadual bus yg diambil di www.nagaden-net.co.jp/news/docs/SMR_08-09P(Kanbayashi).pdf
    Jadual Train pulak adalah mengikut waktu berlepas/tiba dari Hyperdia.com

    Nota :

    1.) Train dari Nagano ke Yudanaka yg akak sebut di atas adalah Limited Express, yg mana perjalanannya cuma memakan masa 50 minit saja. Ada satu lagi regular train, yg mana awak WAJIB buat transfer di Shinshunakano Station. Perjalanan regular train ini memakan masa 80 minit.

    2.) Dari Nagano utk balik semula ke Tokyo, akak rasa cuma Shinkansen saja yg available pada lewat petang.

    3.) Hati2 dgn waktu bas terakhir di Snow Monkey Park. AWak mesti pandai estimate masa nak spend di hot spring area dan perjalanan hiking keluar dari Snow Monkey Park supaya tak ketinggalan bas.

    Full itinerary akak boleh kirim pada awak melalui email, rasa2 awak lupa dan beri kot. Anyway just email pada akak :
    noriroppongi@gmail.com

    ReplyDelete
  78. Salam kak nori. Saya dan kawan2 akan ke Osaka, kyoto dan tokyo dari 3 mac sampai 9 mac. Saya dah draft kan itienary tapi masih belum yakin tntang perjalanan kami terutamanya transport dari satu tempat ke satu tempat dan penggunaan pass. Saya nak mintak akak tolong reviewkan itienary saya dan bagi cadangan utk perjalanan kami. Ni email saya farazeeanbintiilyas@gmail.com. Terima kasih.

    ReplyDelete
  79. My next trip is tokyo. Insyaalah

    ReplyDelete
  80. Salam Kak Nori. Seronok bace your blog. I akan pergi ke Osaka pada awal bulan Oct 2017. 6 hari 5 mlm. Saya tengah study tempat-tempat menarik di Osaka, Kyoto dan Tokyo.

    Since return flight saya di Osaka, saya bercadang utk bermalam 2 mlm di Osaka, Day trip ke Kyoto dan 2 mlm di Tokyo and last night di osaka. Ini draft itinerary saya:-

    6/10/17
    - 330pm arrive Kansai Airport
    - checkin Airbnb
    - explore Shinsaibashi/Dotonbori area

    7/10/17
    - Proceed to Kyoto. Fushimi Inari Shrine and Bamboo Arashiyama. Ada bullet train kan ke Kyoto?
    - should i proceed to other places kat Kyoto atau balik ke Osaka terus?

    8/10/17
    - Proceed to Tokyo melalui bullet train.
    - Check in Airbnb. Which area tak tahu lagi.
    - any interesting places?

    9/10/17
    - utk day trip - bole suggest tak tempat tempat menarik di tokyo or explore tokyo town?

    10/10/17
    - not sure whether nak di stay lagi di tokyo atau terus balik ke Osaka
    11/10/17
    - Departure Osaka 430pm

    Saya nak mintak akak tolong bagi cadangan or idea tempat menarik. And bagi pandangan akak, should i stay more at Osaka or Tokyo? ni email saya nfiez@gmail.com

    Terima Kasih.

    ReplyDelete
  81. Salam Kak Nori,

    Saya akan ke Osaka, 6 hari 5 mlm bln Oct 2017. Saya plan utk 2 mlm di Osaka, Day trip di Kyoto, 2 mlm di Tokyo and 1 mlm di Osaka balik. sebab return flight saya di Osaka. bole tak akak suggest kan itinerary utk saya.

    thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam, Akak dah try send reply tapi reject lah, awak tolong check email address awak tu

      Address not found
      Your message wasn't delivered to nfiez@gmail.com because the address couldn't be found. Check for typos or unnecessary spaces and try again

      Delete
  82. Assalamualaikum..

    Saya dan suami bercadang nak pegi osaka, kyoto or tokyo bln Mei 2017 dalam 7hari 6mlm. Return flight di Osaka. Boleh bagi cadangan itinerary tempat tinggal, transport dan tempat menarik untuk dikunjungi. Ni emel saya ariesgal263@yahoo.com. TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check email awak, akak dah kirim attachment serta beri beberapa suggestions utk perjalanan awak di Kansai & Tokyo.

      Delete
  83. Assalamualaikum Kak Nori,

    Minggu depan saya akan ke Tokyo melalui Vietnam Airlines. Transit 3 jam kat Hanoi. Saya ada bercadang nak bawa lauk yg telah siap masak, sebab saya memang xboleh terima japanese food (dah cuba hehehe) soalan saya, adakah menjadi halangan jika saya masak dari malaysia, pack ready food tu menggunakan plastic dan bekukan dan bawa melalui check in luggage. Saya xpasti kalau pihak sana benarkan kita bawa masuk ready food (termasuk rendang daging) kalau dapat akak ulaskan sikit?

    Terima kasih
    Salam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Kalau tak silap, jika naik VA flight akan tiba di Haneda kan ?
      So far 2 kali akak melalui immigration Haneda dengan tidak buat declaration barang2 makan
      semuanya lepas, tanpa perlu bukak luggage. Tapi akak guna Air Asia, flight mendarat waktu malam
      dalam pukul 10.30pm. Waktu ini memang bersaing dgn beberapa airline lain, so immigration dorang tak
      berapa strict. Unless kalau individu yang melalui immigration tu bawak barang2 spt kotak2 dan luggage yang banyak. Tapi mcm yang akak cerita sebelum ini waktu awak nak beratur di Haneda utk melepasi immigration awak cuba2 tenguk dari jauh mana lane yang awak patut ikut. Biasanya atas budi bicara immigration officer jugak nak suruh bukak luggage kita atau tidak.

      Tapi kalau awak pi dengan family spt bawak budak2, orang tua atau pun pi dengan kawan2, kalau boleh beratur dalam satu group untuk melepasi immigration - jangan berpecah pada lane2 yg berasingan. Dari pengalaman akak, kalau pi dgn family (bawak anak2 & orang tua) dorang tak berapa strict sebab dorang tau yang kita nak ke Japan utk holiday.

      Akak baru saja balik dari Japan 3 minggu lepas. Kali ini kami melalui immigration di Kansai Airport. Dari dalam flight dorang dah beri warning bahawa barang2 makanan yang mempunyai meat-based tidak dibenarkan utk dibawa masuk ke Japan. Walau pun kita declare besar kemungkinan dorang tak beri lepas kerana utk mencegah wabak penyakit kuku dan mulut.

      Akak takut2 jugak sebab kali ini akak - mcm awak bawak banyak barang makanan yg dah siap dimasak (nanti akak update cerita dalam blog, awak boleh tau apa yg akak bawak). Antara lain akak ada bawak sambal tumis, daging, kuah lemak dll yang kebanyakannya dah siap dimasak dan akak bekukan sebelum dibawak ke Japan. Ya lah, mana ada masa nak main masak2 kat sana, kita dah lah sibuk nak pi berjalan kan.

      Tapi barang2 makanan yg dibekukan ini akak sorok pada poket2 dalam bagpack. Manakala barang makanan yang tidak menimbulkan syak kpd immigration spt tuna dlm tin, soup 2 in 1, coffee 2 in 1, biskut, roti dll tu semua akak bubuh pada bahagian atas. Maknanya kalau immigration tu suruh bukak luggage kami pun dorang akan nampak barang2 ini mula2.

      Kalau awak nak selamat awak boleh masukkan rendang daging atau serunding yang dah dibekukan tu ke dalam luggage yang hand carry spt bag computer atau camera. Tapi kena pastikan barang2 makanan ini tidak berbentuk cecair (dah dibekukan). kalau mcm Brahim's tu semua kena bawak masuk check in luggage.

      Dan satu lagi, cari waktu yang sesuai utk beratur melepasi immigration. Lagi ramai yang beratur lagi bagus sebab dorang tak mau ambik masa panjang utk buat thorough check. Semasa akak di Kansai Airport kami antara orang yang mula2 dapat collect luggage. Dan masa tu (dalam pukul 11am ) tak banyak flight yg tiba. Kami dok tunggu jugak nak cari group tourist lain yang boleh kami tumpang ikut belakang. Tapi tak ada pulak. Akhirnya kami nekad saja. Dan Alhamdullilah lepas tanpa banyak soal atau disuruh bukak luggage. Tapi 2 orang budak perempuan Melayu pada lane sebelah kami kena bukak luggage.

      Delete
  84. Kak Nori nak mintak akak email iternary ke tokyo norjana@yahoo.com. Thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      email yg awak beri silap kot

      Your message wasn't delivered to norjana@yahoo.com because the address couldn't be found. Check for typos or unnecessary spaces and try again.

      Delete
  85. As salam K Nori, saya bercadang nak ke jalan2 jepun selama 2 minggu pada bulan dec ni. touch down osaka, return flight tokyo. Di harap K Nori boleh bagi cadangan itinerary, transport dan tempat menarik untuk dikunjungi. E Mail saya angie_ibrahim@yahoo.com. Terima Kasih K Nori.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check inbox email awak, akak ada kirim sample itineraries

      Delete
  86. assalam puan Nori....saya akan ke jepun pada 14/9 -18/9/2017..first time pergi jepan.saya akan turun di haneda airport.budget saya rm3k je.Bercadang cuti budget ke tokyo.Boleh tak puan bagi cadangan itinerry,transport,tempt tinggal dan tempat tempat menarik.email saya albakrydesign@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check inbox email awak ya. TQ

      Delete
  87. Assalam. Sy bercadang utk brcuti ke jepun januari tahun depan. KL-sapporo-tokyo/osaka-KL

    Boleh puan bagi itinerary and cara2 dari sapporo ke osaka/tokyo tak by the cheapest way? If boleh, do email me ya. Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Ehh awak lupa beri email address. Sila kirim pada saya : noriroppongi@gmail.com

      Delete
  88. Assalammualaikum Kak Nori.

    Seronok baca cerita Kak kat Sapporo... Boleh tak kak email kat saya your Sapporo Itineray.

    Ni email saya : iershah@gmail.com

    Terima kasih Kak Nori.

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam, sila check email awak, akak dah reply

      Delete
  89. Assalamualaikum,

    Saya ada beberapa persoalan tentang Osaka Visitor's Ticket (OVT). Bila search di internet tak banyak maklumat yang saya dapat berkenaan OVT. Tak ramai yang beli OVT ni. Selalunya orang prefer Osaka Amazing Pass (OAP). Saya tak guna OAP kerana saya hanya stay satu malam sahaja di Osaka.

    Based on pembacaan saya validity OVT ni adalah mengikut 24 hours bukannya per day. So, saya plan untuk pegi ke Dotonbori pada malam saya di Osaka dan Osaka Castle keesokan paginya sebelum pergi ke destinasi seterusnya. Info di website Osaka Municipal Transportation Bureau (OMTB) tak nyatakan pula harga OVT ni. Tapi info dari website lain harga OVT ni 550 yen.

    Saya tak beli Enjoy Eco Card (EEC) kerana hari saya di Osaka tu ialah weekdays. Jadi kalau guna tidaklah jimat mana kerana harga EEC untuk weekdays ialah 800 yen. Even kalau dikira penggunaan OVT ni pun tidaklah menjimatkan sangat sebab saya hanya nak cover Dotonbori dan Osaka Castle sahaja tapi untuk budget traveller macam saya setiap yen diambil kira. :)

    Panjang pulak intro saya. :) Jadi persoalan saya ialah:

    1. Bolehkah OVT dibeli di Kansai Airport seperti info dalam website OMTB? Ke boleh beli di Malaysia?
    2. Betul ke pemahaman saya yang validity OVT ni ialah based on 24 hours?
    3. Akak tau tak harga OVT ni? Still 550 yen ke?

    Thanks.

    Nur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      1.) OVT awak boleh beli di Kansai Airport. Sama tempat mcm akak beli Kansai-Hiroshima Area Pass, boleh rujuk gambar dlm blog.

      2.) Awak kena faham mengenai validity ticket. Ada perbezaan antara 24 hour validity dan calendar day/one day validity. Untuk 24 hour validity tiket sah dari selama masa 24 jam. Jadi kalau awak mula guna dari pukul 10am pada 12hb ianya akan expire pada 10am pada 13 hb keesukan harinya.

      Manakala untuk calendar day/one day validity tiket akan sah dari midnight to midnight (tengah malam hari ini hingga ke tengah malam esuknya). Contohnya awak beli tiket pada 12hb pada pukul 6pm, tiket awak tu akan expire menjelang pukul 12 tengah malam. Maknanya awak cuma ada 6 jam saja nak guna untuk hari 12hb tu. Fahamkan.

      24 Hour ticket & Calendar Day/One Day ticket ini awak boleh lihat di Tokyo
      http://www.japan-guide.com/e/e2017.html
      Misalnya dorang ada jual Tokyo Metro 24-Hour Ticket (Y600) dan ada jugak Toei & Tokyo Metro One-Day Economy Pass (Y900). Beza kedua2 ini adalah validity jangkamasa penggunaannya

      3.) Setakat yg akak faham harga OVT masih @ Y550

      Awak tak bagitau area mana awak nak stay di Osaka utk akak dapat agak mcm mana nak budget perjalanan awak di sana. Misalnya semasa akak pi bulan January baru2 ini akak stay di Namba berhampiran dgn Dotonbori River. So akak senang nak pi mana2. Di Osaka akak cuma guna Icoca Card dan Keihan Osaka Subway Sight Seeing Pass.

      Kalau plan awak nak pi Dotonbori malam belah malam dan Osaka Castle pada hari esuk maka OVT rasanya dah tak berbaloi. Ada baiknya awak beli Icoca Card dan duit baki yg ada dalam card tu awak dapatkan balik. Cara nak jimat bila menggunakan Icoca Card adalah awak guna subway atau JR Line utk satu destinasi. Jangan campur atau lompat line.

      Contohnya kalau awak dari Namba nak ke Osaka Castle awak boleh pilih untuk naik subway dari Namba kemudian transfer di Hommachi dan turun di Tanimachi Yon Chome. Total cost perjalanan sehala ini cuma Y230, tapi kalau awak guna subway dari Namba kemudian transfer di Tsuruhashi dan pastu naik JR Line ke Osakajo Koen, total cost sehala ini akan jadi Y300

      Apa pun yang penting adalah planning. Awak kena buat itineray yg mempunyai detail planning, station mana awak perlu guna, train mana awak patut naik berserta semua kos dan lain2 maklumat yg penting.

      Delete
    2. Thank you so much Kak for taking the time untuk menjawab persoalan saya. Di Osaka nanti saya stay area Tennoji. Saya tak study sangat pasal Osaka sebab saya semalam sahaja di Osaka untuk transit.

      Saya ingatkan IC card ni hanya prepaid card sahaja. Tak tahu pulak that it can save you money. Di Tokyo pun saya tak guna Pasmo card. Semuanya guna JR Pass. POI yang not accessible by JR Line saya akan guna Tokyo Subway 24-hour Ticket. Saya plan itinerary saya untuk cover these POIs in one day to maximize the usage of the pass.

      Nanti saya cari lagi info pasal IC card ni dan cara-cara penjimatannya. :) Saya congak-congakla nanti whether OVT is worth buying ataupun guna IC card lagi jimat. Thank you Kak.

      Nur

      Delete
    3. Salam,

      Ohh kalau awak stay near Tennoji, perjalanan awak ke Dotonbori & Osaka Castle agak mudah dan straight forward - tak payah buat apa2 transfer. Akak suggest awak beli single ticket utk pi ke kedua2 tempat ini. Jangan takut, boleh refer di Youtube cara utk beli single trip awak utk menaiki subway di Osaka. Vending machine dorang ada translation dlm English.

      Okay utk ke Dotonburi, mula2 awak pi ke Tennoji subway station (assuming awak stay di Tennoji). Nanti bila dlm subway station ini awak cari Midosuji Line (line warna merah). Sebelum sampai di gate ada vending machine awak boleh beli ticket ke Namba @ Y230 sehala. Bila tiba di Namba station awak cari Exit 25. Signage di station di Japan ini kebanyakannya kecik2 ajer, so awak kena alert. Ingat tau cari Exit 25.

      Bila awak keluar di Exit 25 tu awak jalan ke hadapan sikit nanti awak boleh nampak ada jambatan. Itulah kawasan Dotonbori. Glico Man semua ada kat situ. Cuma belah malam saja tempat ini happening, waktu siang mcm biasa2 ajer.

      Nanti nak balik ke Tennoji awak kena ingat utk cari Exit 25 tadi dan beli single ticket @ Y230. Naik Midosuji Line ke Tennoji Station. Percayalah mula2 rasa mcm tak confident, tapi bila awak dah buat 2-3 kali rasa senang ajer.

      Utk ke Osaka Castle pulak awak sama juga mula2 pi ke Tennoji Station, cari Tanimachi Line (warna purple). Harga tiket sehala ke Tanimachi Yon Chome @ Y230. Sama mcm sebelum ini awak beli single ticket di vending machine.

      Akak nak ingatkan utk ke Osaka Castle ini awak mesti hati2. Station yg awak nak kena turun adalah Tanimachi Yon Chome. Yon tu bermaksud 4, kalau ada signage yg tulis Tanimachi 4 Chome itulah station yg awak nak pi.

      Kemudian ada pulak Tanimachi Roku Chome dan Tanimachi Kyu Chome. Roku tu = 6 dan Kyu tu = 9, so awak jangan pulak confuse dan tersilap turun station.

      Total kos utk ke kedua2 tempat ini = Y920, oleh kerana awak kata awak nak ke Tokyo selepas ini (mungkin balik melalui Haneda) its not advisable utk beli IC Card (Icoca Card di Kansai) kerana card ini tak boleh return di Tokyo utk dapatkan semula deposit dan wang baki. Tu sebab akak suggest awak beli single ticket saja.

      Delete
  90. Assalam puan. Saya n family plan nk ke osaka n tokyo 24/1 - 2/2. Saya akan turun di kansai dan balik melalui haneda. Plan nk bermlm 3 mlm di osaka n 6 mlm di tokyo. Saya ade terbaca berkenaan tokyo osaka hokuriku arch pass. Blh x puan share itinerary yg berbaloi dgn pass tu sb sya plan nk ke shinakawago n toyama guna pass tu. Emel saya eiynalynn1978@gmail.com. trma kasih atas bantuan puan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check inbox ya. TQ

      Delete
  91. salam puan. saya akan ke tokyo bulan 12 2017 pada 4/12-12/12. boleh tak puan share intenary untuk tokyo. email saya nadzirahabdullatif@ymail.com dan pas JR yang bersesuaian. Plan saya juga nak ke yamagata zao onsen tapi tak pasti sana snow atau tidak pada awal dec dan ada juga plan nak ke sapporo . Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah jawab soalan awak melalui email, sila check inbox ya. TQ

      Delete
  92. Assalammualaikum, puan nori..
    Akak nak tanya. Dari turun flight kat Kansai Airport, pemeriksaan kastam dan imigresen di sana..agak2 laa berapa lama ye masanya. Kalau puan ada pengalaman flight pagi..lagi bagus. Sy nak bajet2 masa utk itenarary, heheh..
    Emel sy : alonajalil@gmail.com

    Timakasih.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah reply melalui email pertanyaan awak. Sila check inbox.

      Delete
  93. Salam puan..

    Sy akan ke tokyo bulan dec 2017.sy stay di area ueno.ok ke kalau bawa luggage besar (trolley bag) naik train nanti. Saya travel bersama2 anak2.Takut kena naik turun tangga je di train station.Boleh bantu saya.t.kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Bergantung pada flight mana yg awak guna dan di airport mana yang awak tiba.

      Jika awak tiba di Narita, misalnya dgn menggunakan MAS perjalanan awak dari Narita ke Ueno tak susah sangat.

      Ini kerana dari Narita ke Ueno ada beberapa option :

      * Kalau awak nak yg cepat dan selesa (tapi pricey sikit) awak boleh naik Keisei Skyliner.
      Dari Narita Airport train akan terus ke Keisei Ueno. Keluar saja dari station jalan kaki dlm 5 minit dah jumpa Ueno Station

      * Kalau nak yg murah sikit awak boleh naik Keisei Main Line
      Dari Narita Airport train akan terus ke Nippori. Awak boleh turun di Nippori dan kemudian naik JR Yamanote Line dlm 3 minit utk ke Ueno Station.

      Jika awak tiba di Haneda, misalnya dgn menggunakan Air Asia, mula2 awak akan guna monorail dari Haneda Airport ke Hamamatsucho Station. Kemudian awak boleh terus utk ke Ueno. Cumanya waktu rush hour (sebelum pukul 9am dan selepas pukul 4pm) Hamamatsucho Station ini akan jadi amat sibuk dan sesak. Utk menggelakkan dari terperangkap dgn kesesakan ini saya cadang awak cuma naik JR Line dari Hamamatsucho ke Ueno. Elakkan dari menaiki metro line.

      Ini kerana JR Line spt Yamanote Line walaupun ada tangga tinggi tapi kebanyakan station ada escalator. JR Line senang utk difaahami Manakala utk Metro atau underground line awak mesti tahu exit mana yg awak nak pi utk sampai ke hotel. Tak semua exit ini ada escalator. Dan utk orang yg first time mmg senang2
      boleh confuse dan sesat.

      Delete