Monday, 11 May 2015

Review - Percutian 8 Hari Di Jepun





Okay since cerita percutian di Jepun pun dah tamat, la nih akak nak buat serba sedikit review based on my personal opinion mengenai penginapan, transport, tourist spot dll yang kami telah rasai dan tempuhi sepanjang 8 hari di sana.


1.) Accommodation


i.) First Cabin Haneda


Mengapa kami pilih untuk menginap di sini :

Tempat penginapan pertama kami yang pertama semasa sampai di Tokyo. Sebelum nih kami pernah menginap di hotel dalam area Kamata. Sebabnya kami pilih untuk menginap di sini adalah kerana kedudukannya yang paling hampir dengan Haneda Airport, cuma naik free shuttle bus dan terus ke Terminal ! di mana First Cabin ini terletak.

Konsep menginap di sini adalah seperti bermalam di dalam capsule yang sememangnya popular di Jepun. Secara kasarnya accommodation ini adalah either you like it or you don't, sesetengah orang rasa tak selesa untuk tinggal dalam sebuah tempat yang teramat kecil dan berkongsi bilik air dengan orang yang tak kita kenali. Tapi ada jugak orang yang jenis tak kisah. 

Definitely, First Cabin ini bukan untuk orang2 yang mai bersama family, untuk orang yang on the go atau business person yang terpaksa buat connecting flight keesukan hari tempat ini memang amat sesuai untuk depa ini. Kami memilih untuk bermalam di sini pun kerana untuk dapat sampai di Shinjuku pada awal2 pagi kerana Willer Bus yang kami dah booked dijadualkan berlepas pada pukul 7.10am. Untuk ke Shinjuku, kami cuma perlu turun ke ground floor dan ambik airport monorail dan buat connecting dengan subway terus ke destinasi kami.




Website                  : http://www.first-cabin.jp.e.jr.hp.transer.com/

Cara Booking          : Online sahaja dgn credit card, full payment semasa check in

Waktu Operasi        : 04:54-24:00

Lokasi                     :  Entrance tengah di 1st floor terminal 1

Cara Ke Hotel         : Secara loop dari International Terminal ==> Domestic Terminal No. 2                                    ==>  Domestic Terminal No. 1 ==> International Terminal setiap 6 minit

Harga Bilik              : Y5000 utk Business Class Cabin
                                   Y6000 utk First Class Cabin (saiz bilik lebih besar)

Yang Berkenan      : * Kedudukannya yg amat dekat dgn Haneda Terminal
                                 * Tak perlu risau jika flight delay & tiada tempat utk bermalam
                                 * Free Shuttle Bus 
                                 * Airport monorail terletak di tingkat bawah

Yang Tak Berkenan : * Bilik jenis capsule dan amat kecil 
                                   * Shared bathroom
                                   * Satu bilik utk satu orang, laki2 & perempuan di tempat yg berlainan
                                   * Bilik tidak soundproof, boleh dengar orang sebelah                                                                   batuk/berdengkur
                                   * Selalu penuh, advisable utk book awal 

My Rating & Comment :   3/5

Untuk yang tiba ke Tokyo melalui Haneda dan tidak bercadang bermalam di lapangan terbang, ada baiknya menginap  di area Kamata. Walau pun standard room agak sempit tapi  average dalam RM200 untuk twin sharing dan bas dari Haneda ke Kamata tak sampai Y300 per person. JR Station pun cuma bersebelahan sahaja. Di terminal 2 di Haneda pun ada satu hotel iaitu Haneda Excel Hotel Tokyu tapi utk standard room harganya bermula dari RM700

First Cabin Haneda ini lebih sesuai kepada single traveller atau orang yang mempunyai urusan keesukan hari dan memerlukan tempat bermalam. Untuk yang berkeluarga atau orang yang kurang selesa menginap dalam tempat yang sempit dan kecil seeluknya mencari alternatif lain.


ii.) Senshinkan Matsuya, Shibu Onsen




Mengapa kami pilih untuk menginap di sini :

Tidak lain kerana lokasi tempat ini yang stratejik. Kedudukannya yang berhampiran dengan Shiga Kogen tempat yang mula2 kami target untuk pergi ber-ski, ia juga hampir dengan Snow Monkey Park yang menjadi tourist attraction yang utama di Nagano dan juga ingin merasa tinggal dalam suasana perkampungan onsen yang mempunyai sejarah ratusan tahun.


Website                    : http://eihachi.com/english.html
                                  : https://ja-jp.facebook.com/sibumatsuya

Cara Booking          :  Melalui website atau 3rd party online booking. Bayaran tunai sahaja

Lokasi                     :  2222 Hirao street, Shibu Onsen, Yamanouchi town, Nagano

Cara Ke Hotel         :  Teksi atau bus dari Yudanaka Station

Harga Bilik              : Bergantung pada size bilik dan samada termasuk daily meals

Yang Berkenan      :  * Unique experience - Kalau nak merasai cara hidup orang Jepun 
                                     dahulu kala Shibu Onsen adalah tempatnya
                                  * Hosts yang baik hati dan mengambil berat tentang guests
                                  * Hampir dengan Snow Monkey Park, Shiga Kogen atau Ryuoo Ski
                                    Park
                                   * Bilik besar dan ada kemudahan spt fridge, safety box, TV dll

Yang Tak Berkenan :  * Wifi strength di tingkat 2 langsung tidak ada
                                    * Jamban cangkung di tingkat 2


My Rating & Comment :  : 4/5
                                          Tempat penginapan yang memberi satu kelainan. Persekitaran
                                          kampung orang2 Jepun zaman dahulu kala yang diberi nafas 
                                          baru. Walau pun pada sapa2 yang tidak berminat nak berendam
                                          dalam onsen kedudukan tempat ini yang dekat dengan Snow
                                          Monkey Park dan ski resort adalah satu kelebihan. Sikap tuan                                                 rumah yang bermurah hati dan menyediakan service yang tip top                                           maka tidak menghairankan mengapa ryokan ini mendapat rating
                                          tinggi dalam TripAdvisor.
                                         


iii.) Oak Hotel, Ueno 





Mengapa kami pilih untuk menginap di sini :

Kami pilih Oak Hotel ini kerana memerlukan hotel yang murah dan terletak dengan subway yang memudahkan kami ke Ueno, kerana keesukan harinya kami akan berangkat ke Sapporo. Oleh kerana kami memilih untuk menggunakan Skyliner dari Ueno dan tak mau pening2 kepala dan sakit2 badan untuk sampai on time ke Narita dengan luggage yang banyak hotel ini memenuhi kehendak kami.

Website                    : http://www.oakhotel.co.jp/

 Cara Booking          :  Melalui website atau 3rd party online booking

Lokasi                      :  6-1-2 Higashi Ueno, Taito-ku, Tokyo Prefecture 110-0015, Japan

Cara Ke Hotel         :  http://www.oakhotel.co.jp/access

Harga Bilik              :  Bergantung pada size bilik

Yang Berkenan      :  * Hampir dengan Inaricho Station (Ginza Line)                             
                                       * Free Wifi yang super laju
                                    * Ada kitchenette 

Yang Tak Berkenan : * Lokasinya agak tersorok
                                    * Bilik sederhana kecil

My Rating & Comment :  4/5
                                       Surprisingly good. Walau pun bilik standard roomnya keil tapi 
                                       lengkap serba serbi. Lokasinya juga amat dekat dengan Inaricho
                                       Station yang memudahkan untuk ke Ueno dan terus ke Narita 
                                       Airport. Free Wifi yang disediakan di hotel ini teramat2 laju. Walau
                                      pun kami baru saja collect pocket wifi di sini, tapi internet connection
                                      dari wifi sehingga boleh buat live streaming tanpa sangkut2




Tip Sempoi : Untuk sapa2 yang berhajat untuk menginap di Oak Hotel, Tokyo adalah lebih baik buat booking melalui third party booking agency seperti Booking.com. Sebab ada masanya harga yang ditawarkan adalah teramat2 murah. Contohnya  seperti gambaq di atas double room di Oak Hotel untuk satu malam cuma berharga RM196 dan Twin Room cuma RM240, tapi kalau buat reservation melalui website depa http://www.oakhotel.co.jp/rooms harganya adalah harga yang tetap dan bermula dari Y8800 (Y281). Walaubagai mana pun rate dari thrid party ini sentiasa berubah bergantung pada musim perayaan atau cuti awam/sekolah


iv.) Toyoko Inn Hokkaido Sapporo-eki Kita-guchi

Mengapa kami pilih untuk menginap di sini :

Selepas tak jadi untuk ke Yamagata, kami mencari alternatif untuk ke tempat yang lain yang tak mahal. Banyak jugak tempat yang kami survey seperti Minakami, Nozawa, Kawaguchiko dll. Tengah2 survey tu terbaca pulak pasal Snow Festival di Sapporo. Pada mulanya ingatkan mesti mahal kerana kedudukannya yang terletak di utara Jepun dan cara paling cepat ke sana adalah dengan flight. Tapi bila kami dah kumpul2kan info harga return tiket dari Tokyo ke New Chitose di Sapporo lebih murah dari harga JR East Pass. 

Kemudian kami cari info mengenai hotel. Hajat kami adalah untuk cari hotel yang dekat dengan JR Station kerana di Sapporo nih sepanjang masa kami akan pi ke tempat2 tarikan pelancung. Ada 2 pilihan sebenarnya, samada menginap di Susukino atau tengah2 bandaraya Sapporo. Kedua2 tempat ini harga hotel untuk twin sharing boleh dapat dalam purata RM200 untuk satu malam. Tapi kalau nak tinggal di Susukino, sekiranya kami sampai dari New Chitose Airport kami kena pulak transfer ke subway untuk sana. Mengenangkan dengan beg2 yang kami bawak lebih baik kami cari hotel yang terletak tak jauh dari JR Sapporo Station dan tambahan pulak rates di Toyoko Inn ini amat berpatutan dengan kami yang travel secara budget.


Website                     :  http://www.toyoko-inn.com/e_hotel/00066/

Cara Booking            :  Melalui website atau 3rd party online booking

Lokasi                        :  Address: 1-4-3, Kita Roku-jo Nishi Kita-ku Sapporo-city, Hokkaido

Cara Ke Hotel            :  5 minit berjalan kaki dari North Exit JR Sapporo Station

Harga Bilik                 :  Bergantung pada size bilik
           
Yang Berkenan         :  * Bilik yang luas dengan harga yang murah
                                     * Lokasi yang stratejik, hampir dgn JR Station, 711, Lawson dll
                                     * Free breakfast dan disediakan launderette

Yang Tak Berkenan  :  * Pukul 10am-2pm waktu housekeeping dan guests kena keluar
                                     * Hotel ini favourite di kalangan tourist dan cepat sold out
                                     * Hotel ini tiada email utk buat pengesahan samada reservation                                                 berjaya atau tidak

My Rating & Comment :  4.5/5
Kalau nak banding dengan hotel2 yang kami pernah menginap di Tokyo, Toyoko Inn ini jauh lebih baik dari segi harga dan biliknya yg luas. Lokasi hotel pun tersangat dekat dgn JR Station dan beberapa convenience stores. Cuma hotel ini kerana utk berada dlm keadaan sentiasa bersih, guests diminta utk kosongkan bilik dari pukul 10am hingga ke 2pm 

                          




Tip Sempoi : Berbeza dengan Oak Hotel, Toyoko Inn menawarkan harga berserta potongan diskaun jika guests buat reservation melalui website mereka. Macam dalam gambaq di atas, ada pulak lagi diskaun kalau pi dalam winter season. Tapi kena ingat tau, kalau dekat2 hari yang ada event macam Snow Festival, bilik hotel cepat ajer disambaq dan full house pada minggu berlangsungnya festival tu. Sebaik2nya buat reservation sekurang2nya 3 bulan sebelum nak pi.

Dan satu lagi, berdasarkan pengalaman buat 2 kali reservation di Toyoko Inn - satu di Yamagata dan satu lagi di Sapporo melalui Booking.com, kita akan diberitau dgn sms alert dari bank bahawa ada credit card charges dalam masa 24 jam setelah booking dibuat. Okay, jangan takut ... sebenarnya ini adalah credit card charges yang floating bukan sebenarnya dorang betul2 dah charged pada account kita, Macam kes kami yang buat booking di Toyoko Inn Yamagata, kemudian kami cancel reservation itu beberapa minggu kemudian, tidak ada apa2 charges dikenakan pada kami. Dan untuk Toyoko Inn Sapporo, semua charges cuma appeared selepas kami balik dari Japan.



2.) Transportation

i.) Jetstar Airways

Mengapa kami pilih sistem pengangkutan ini :

Untuk buat reservation flight dari Narita ke New Chitose mula2 kami guna www.skyscanner.com untuk cari tiket yang murah dari Tokyo ke Sapporo. Dari listing di skyscanner cuma Jetstar dan Vanilla Air saja yang nampak murah. Walau bagaimana pun untuk buat online reservation kami tidak book dari skyscanner tapi dari website airline itu sendiri. Untuk flight dari Narita ke New Chitose kami pilih Jetstar kerana harganya slightly less dari Vanilla Air. Waktu flight pulak kami pilih pada pukul 12.55pm dan dijadualkan tiba di Sapporo pada pukul 2.40pm, sekira2nya ngam2 untuk check in ke hotel.



Website                     : http://www.jetstar.com/my/en/home

Cara Booking            :  Online dan wajib register utk reservation

Harga Tiket               :  Ada 3 jenis tiket : Starter fare, Plus Bundle dan Max Bundle
                                    Starter fare : paling murah, tiada checked in luggage

                                    Starter Fare : + Checked baggage kena bayaq
                                                          + Seat selection kena bayaq

                                    Plus Bundle : + Checked baggage kena bayaq
                                                          + free seat selection
                                                          + boleh tukaq nama & tarikh

                                    Max Bundle : + Free 20kg checked baggage
                                                          + free seat selection
                                                          boleh tukaq nama, tarikh & destinasi

                                  
Yang Berkenan         :  * Website Jetstar lebih sistematik dan senang difahami
                                     * Ada banyak flight dalam satu hari

Yang Tak Berkenan  :  Tiada

My Rating & Comment :  4/5
                                        Mungkin kerana airline ini diurus oleh Australia maka serba serbi
                                        dari hari booking dibuat secara online hingga urusan check in dan
                                        drop luggage amat sistematik.

Tip Sempoi                   : Untuk mendapatkan tiket murah selalu buat cross checking                                                     dengan http://www.skyscanner.com.my/ tapi apabila hendak buat
                                        reservation boleh pi terus ke website airline tersebut. Seboleh2nya
                                        booking dibuat tidak kurang dari 3 bulan sebelum tarikh bertolak                                             kerana harga tiket akan menjadi lebih tinggi semakin hampir
                                        ke tarikh hendak berlepas.



ii.) Vanilla Air


Mengapa kami pilih sistem pengangkutan ini :

Sama seperti semasa kami buat reservation dari Tokyo ke Sapporo, untuk return flight hanya Vanilla Air yang paling murah berbanding dengan lain2 airline. Booking untuk Vanilla Air ini pun sama macam Jetstar kami buat 3 bulan melalui online sebelum tarikh bertolak.


Website                      : http://www.vanilla-air.com/en/

Cara Booking            :  Online dan tak payah register utk reservation 

Harga Tiket                : Ada 3 jenis tiket : Inclusive, Simple dan Campaign

                                     Simple Fare   : Checked baggage kena bayaq
                                                              Seat selection kena bayaq

                                     Inclusive Fare : + Free 20kg checked baggage
                                                               + Cancel flight boleh dapat refund
                              
                                     Campaign Fare : + Pakej promosi yg cuma ada dari masa kesemasa

Yang Berkenan          :  * Ada banyak flight dalam satu hari
                                     * Carry on baggage sehingga 10kg setiap penumpang

Yang Tak Berkenan   :  * Sistem check in dan drop baggage yang memeningkan

My Rating & Comment :  3.5/5
                                        Sistem check in Vanilla Air tak sama macam tempat lain. Bila kita
                                        pi ke counter utk tunjuk passport dan buat drop luggage dorang nih
                                        akan timbang beg dan kemudian suruh kita pi ke counter ANA utk
                                        x-ray dan drop luggage di situ. Cumanya Vanilla Air ini flightnya 
                                        kalau kena pada hari ada yang murah berbanding dengan lain2
                                        flight dari Narita.






Info dalam website Vanilla Air pun adakalanya memeningkan utk faham dan tidak intuitive 

Tip Sempoi                   : Sama seperti Jetstar Airline, buat cross check dan selalu alert jika ada tiket2 murah melalui http://www.skyscanner.com.my/ kemudian boleh terus buat booking di http://www.vanilla-air.com/en/ , biasanya harga tiket murah adalah persaingan antara Jetstar dan Vanilla Air sebelum teruskan payment sila buat perbandingan antara Plus Bundle fare dari Jetstar dan Inclusive fare dari Vanilla Air, kedua2 ini adalah harga terakhir selepas termasuk prcessing fees dan tax, tapi kena ingat kalau Plus Bundle Fare tu belum masuk check in luggage, tapi untuk Vanilla Air, Inclusive Fare adalah harga all in, jadi kena cerdik sikit kat sini untuk adjust mana2 yang perlu kita include flight fare sebelum kita tenyeh card credit untuk buat bayaran.


iii.) Willer Express





Mengapa kami pilih sistem pengangkutan ini :

Ada 2 cara untuk ke Nagano dengan public transport iaitu JR Train atau bas ekspress. One way ticket dengan Shinkansen Asama dari Ueno ke Nagano berharga Y8000 untuk satu orang, manakala tiket Willer Express untuk satu orang dari Shinjuku ke Nagano pulak berharga cuma Y3000. 

Harga Y3000 ini juga adalah bagi tiket bas yang paling awal iaitu pada pukul 7.10am. Harga berikutnya jadi murah sekiranya kami ambil bas pada pukul 9.30am. Memandangkan kami berhajat nak sampai di Yamanouchi sebelum pukul 2.00pm dan kemudiannya ingin terus ke Jigokudani Monkey Park, kami pilih bas yang awal itu.


Website                      : http://willerexpress.com/en/#

Cara Booking            :  Online reservation boleh dibuat sehingga 3 bulan sebelum tarikh                                            bertolak dengan credit card atau talipon

Harga Tiket               :  Bergantung pada seat type pada jarak perjalanan
                                      Perjalanan Tokyo-Nagano menggunakan seat relax with monitor
                                      Perjalanan Tokyo-Kyoto ada seat type spt business class dll
                                      
Polisi2 Willer Express   :* Tiada tiket/itinerary/boarding pass, penumpang cuma buat 
                                            print out email atau beritahu reservation number kpd driver

                                          * Full refund jika cancellation 12 hari sebelum bertolak                                                              Potongan Y100 jika cancellation 11 hari sebelum bertolak
                                            Potongan 20% jika cancellation 8-10 hari sebelum bertolak
                                            Potongan 30% jika cancellation 2-7 hari sebelum bertolak
                                            Potongan 50% jika cancellation satu hari sebelum bertolak
                                            Tiada refund jika bas sudah bertolak

                                          * Bas akan bertolak tepat pada waktu yang ditetapkan

                                          * Penumpang wanita yang travel sendirian akan ditempatkan 
                                             di sebelah penumpang wanita juga

My Rating & Comment :  5/5

Untuk traveller yang mementingkan soal budget pengangkutan yang murah dan selesa adalah dengan menaiki bas. Ada beberapa syarikat bas yang menawarkan perkhidmatan di Jepun, antara 2 yang utama adalah Willer Express dan Keio Highway Bus. Boleh mana2 pun. Cumanya dari segi seat dan entertainment value Willer Express nih ada macam2 pilihan - earphone, video/music, joypad utk main game. Kalau untuk long distance travel Willer Express lebih sesuai. Cara online booking pun mudah untuk difahami dan straight forward.
                            
Tip Sempoi : Sesiapa yang bookinguntuk naik Willer Express dari West Exit di Shinjuku Tokyo, biasanya dorang akan beri petunjuk step by step ( http://willerexpress.com/st/3/en/pc/map/tokyo/wbt.phpke sana dalam email. Boleh confuse jugak pada sapa2 yang baru tiba dengan Yamanote Line atau subway nak jalan kaki dari Shinjuku Station untuk ke Bus Terminal. Cara paling mudah jika menaiki subway Oedo Line adalah untuk berhenti ke satu station selepas Shinjuku iaitu Tochome Station (E28) kemudian keluar melalui Exit A6 dan jalan ke atas sedikit untuk jumpa Sumitomo Building. Biasanya di sini akan ada staff syarikat Willer dengan pakaian warna pink dan membawa sepanduk untuk memberi bantuan.


3.) Tourist Attractions



i.)  Jigokudani Monkey Park, Nagano




Mengapa kami pilih ke sini :

Kalau sapa2 cari info pasal Nagano, Snow Monkey Park ini mesti ada dalam senarai tourist spots yang mesti dilawati. Dari apa yang kami survey di Japan ada 3 Monkey Park yang popular. Satu di Arashiyama, Kyoto iaitu Iwatayama Monkey Park tetapi monyet2 di sini bukanlah yang jenis berendam dalam kolam. Di Hakodate City Tropical Botanical Garden , Hokkaido pun ada satu yang seakan2 seperti Jigokudani di Nagano di mana monyet2 boleh didapati berendam dalam kolam air panas. 

Tetapi Snow Monkey Park di Yamanouchi ini memang cukup terkenal sehingga pernah ada beberapa filem dokumentari dari National Geographic mengenai kehidupan monyet2 yang hidup bebas di sini. Dan dengan sebab itu juga kami memilih untuk pergi melihat dari dekat.

Website                     :  http://www.jigokudani-yaenkoen.co.jp/english/html/top_e.htm

Harga Tiket               :  Y500

Lokasi                        :  Yamanouchi, Nagano

Waktu Operasi           :  8:30 to 17:00 (April hingga October)
                                       9:00 to 16:00 (November hingga March)

Cara Nak Ke Sana     :  > Limited Express/Express biasa dari Nagano Stn ke Yudanaka Stn
                                       >> Bas dari Yudanaka St ke Kanbayashi Onsen bus stop
                                       >>> Berjalan kaki sejauh 23-40 minit ke kolam Snow Monkey Park

Yang Berkenan          :  * Pemandangan yg cantik sekitar Monkey Park dlm musim winter
                                       * Harga tiket yang murah
                                       * Pengalaman yg unik

Yang Tak Berkenan   : * Wajib mempunyai kasut hiking jika pi ketika winter dan salji tebal
                                      * Tourist yg terlalu ramai berhimpun pada satu tempat yg kecil
                                      * Pengangkutan awam yg tak kerap ke sini

My Rating & Comment : 4.5/5

Waktu paling sesuai untuk mai ke tempat ini adalah pada musim dingin. Lebih2 lagi dengan suasana dan keadaan sekeliling yang putih menjadikan kehadiran ke tempat ini satu pengalaman yang menakjubkan, kerana pada masa inilah monyet2 lebih banyak menghabiskan masa di dalam kolam air panas.

Cumanya, sebelum hendak ke sini, pastikan diri sendiri mesti fit untuk berjalan dalam 20 minit meredah tanah yang licin dan penuh dengan salji, serta mempunyai kasut hiking yang sesuai. Dan jangan lupa juga untuk dapatkan info mengenai jadual bas pergi dan balik ke tempat ini.

ii.) Ryuoo Ski Park




Mengapa kami pilih ke sini :

Masa kami mula2 buat plan untuk mencuba snow activities di Nagano, nama Ryuoo Ski Park memang tak pernah terlintas langsung. Kemudian kami ada  terbaca mengenai Yamanouchi di TripAdvisor dan terjumpa pengalaman beberapa tourist yang pi ke tempat ini yang terletak tidak jauh dari Yudanaka Station.

Macam mana pun lain2 info mengenai Ryuoo Ski Park ini memang susah nak dapat amat kurang. Kami pulak meletakkan tempat ini sebagai pilihan kedua selepas Shiga Kogen. Sehinggalah kami sampai di Yudanaka Station pada hari pertama di Nagano. Pekerja sukarela di situ sangat2 membantu dengan memberi pamphlets dan bus timetable untuk ke ski park ini .

Website                     : Tiada

Harga Tiket               : Free Admission 


Lokasi                        : Yamanouchi, Nagano. 40 minit dgn bas dari Yudanaka Station

Waktu Operasi           : 8:00 to 17:00

Cara Nak Ke Sana      : Free shuttle bus dari Yudanaka Station

Yang Berkenan          :  * Murah dari segi sewa peralatan ski, ski wear, ski lesson
                                       * Terdapat Subway restaurant
                                       * Transport pergi balik semuanya percuma

Yang Tak Berkenan   :  * Tempat ini tak berapa terkenal & kurang publisiti 
                                       *  Tiada proper ski school


My Rating & Comment : 4/5

Tidak syak lagi harga sewa peralatan ski adalah menjadi kami tertarik untuk mai ke sini. Kalau nak ikutkan sewa full set peralatan ski dan ski wear boleh mencecah RM200, itu belum lagi termasuk dengan half day lesson. Memandangkan kami pun bukannya pandai sangat nak main ski dan sesaja ajer nak mencuba untuk pertama kali dengan pengetahuan 100% akan pasti jatuh terguling, kami pilih yang paling murah dari yang ada.


Satu lagi sebab kami pilih tempat ini adalah kerana adanya dengan free shuttle dari Yudanaka Station. Dan juga kerana adanya Subway restaurant, sekurang2nya dapatlah makan dan minum untuk alas perut selama kami di sini dah memadai.


ii.) Mount Moiwa Ropeway


Mengapa kami pilih ke sini :

Sebenarnya target kami adalah untuk sampai ke sini dan menyaksikan sunset dari observation deck di puncak Mount Moiwa. Ini kerana pemandangan waktu ini dari apa yang kami jumpa info dalam internet memang amat2 cantik dan memukaukan. Tambahan lagi kami tiba di Sapporo pada hari pertama pun dah hampir petang, jadi tak banyak tempat yang kami boleh pi selain di sini.

Website                     : http://moiwa.sapporo-dc.co.jp/

Harga Tiket               : Dari base stn hingga ke puncakY1700 (dewasa) & Y850 (kanak2) 

Lokasi                        : 5 Chome-3-7 Fushimi, Chuo Ward, Sapporo

Waktu Operasi           : 10:30 to 22:00 (April hingga November)
                                           11:00 to 21:00 (December hingga March)
                                            Ditutup selama 2 minggu pertama bulan April

Cara Nak Ke Sana      : > Dgn streetcar dari Susukino ke Ropeway Iriguchi
                                           >> Kemudian dgn free shuttle bus atau berjalan kaki ke base station

Yang Berkenan          :  * Boleh melihat bandar Sapporo yg amat cantik pada waktu malam
                                       * Pengalaman menaiki streetcar

Yang Tak Berkenan   :  * Suhu di puncak pada bawah -5 celcius pada musim dingin
                                       * Shuttle bus pada kekerapan 20 min sekali
                                       * Tiada apa2 tarikan selain awesome view di puncak Mt Moiwa

My Rating & Comment : 3/5

Satu tarikan utama apabila berkunjung di Sapporo. Apa yang menarik di sini adalah melihat pemandangan bandaraya Sapporo dari atas bukit. Untuk naik ke atas observation deck di atas puncak Mount Moiwa ini pelancung berpeluang untuk menaiki ropeway dan Morris Car ( macam yang ada di Bukit Bendera Penang). 

Selain pemandangan yang cantik terutama sekali pada waktu malam tidak ada apa2 yang boleh dibuat di sini, bolehlah setakat mahu berjalan2 dan melihat pameran, 3D Movie dan masuk ke gift shop. Boleh juga kalau nak samakan dengan pengalam naik ke  Tokyo Tower atau Tokyo Skytree - dah alang2 sampai ke Sapporo nih bolehlah nak ke sini kalau ada banyak masa terluang.


iii.) Kaisen-Shokudo Kitano Gourmet-tei




Mengapa kami pilih ke sini :

Kami terbaca mengenai tempat ini pun secara kebetulan kerana ada student Malaysia yang makan di Kitano Gourmet ini menceritakan dalam blog mereka. Dan yang bestnya tempat ini ada banyak info yang serba detail yang boleh diperolehi dalam website mereka sendiri seperti menu yang boleh kita pilih berserta harganya sekali. Tak lupa juga restoran seafood ini juga menyediakan free shuttle ke tempat mereka atau cara2 bagaimana nak sampai dengan mengunakan JR Train atau subway.


Website                     : http://www.kitanogurume.co.jp/en/index.html

Harga Tiket               : Tiada, masuk adalah percuma

Lokasi                        :4-1, N11, W22, Chuo-ku, Sapporo

Waktu Operasi           : 07:00 to 15:00 
                                          
Cara Nak Ke Sana      : > Dari Odori Stn guna Tozai Line utk ke Nijuyonken Stn
                                       >> Kemudian ambik exit 5 dan jalan dlm 10 minit 




Yang Berkenan          :  * Banyak pilihan sea food yang teramat fresh
                                       * Harga yang berpatutan
                                       * Ada free shuttle service (refer pada website)

Yang Tak Berkenan   :  * Banyak pilihan sea food sampai tak tau apa nak pilih
                                       * Pada musim cuti ramai tourist pada peak hour              


My Rating & Comment : 5/5

Kalau ke Sapporo tak pi ke kedai seafood untuk merasai pelbagai masakan laut di sini seolah2 macam percutian yang tak lengkap. Kitano Gourmet menyediakan bermacam2 hidupan laut yang boleh dimasak dengan beberapa cara. Harga di sini pun boleh dikatakan murah dan berpatutan. Restaurant di sini juga besar dan bersih, seeluk2nya jika berhajat untuk mai ke sini sebelum pukul 12pm kerana banyak tour group yang singgah untuk lunch .


iv.) Takino Suzuran Hillside National Park




Mengapa kami pilih ke sini : 

Kami pada mulanya semasa merancang untuk Hakuba, antara aktiviti yang kami nak cuba adalah snowshoeing. Skiing mungkin agak susah untuk kami yang pertama kali nak mencuba. Tapi setakat snowshoeing nih tak memerlukan kemahiran apa2, cuba badan sendiri mesti fit sebab aktiviti ini mengkehendaki kita untuk meredah salji tebal.

Apabila rancangan ke Hakuba telah terbantut kami cari tempat2 yang menyediakan snowshoeing ini. Bukan semua tempat yang ada. Jika di Hakuba, Syarikat Evergreen menyediakan aktiviti snowshoe tour ( http://www.evergreen-hakuba.com/wintertours/snowshoe.php ). Activiti yang dorang organize lebih kemas dan teratur, siap ada insurance dan lunch/dinner untuk setiap peserta. Harga yang dikenakan pulak adalah hampir RM200 setiap seorang.

Kemudian, bila kami beralih rancangan untuk ke Sapporo, kami cari tempat2 di sini yang menyediakan aktiviti snowshoeing ini. Kebanyakannya ada di snow resort seperti di Niseko. Satu hari akak terbaca pasal Takino Suzuran yang juga ada menyediakan beberapa snow activities seperti skiing dan snowshoeing ,,, wahh sertamerta jadi seronok pulak lebih2 lagi bila tahu rental nya adalah percuma.

Website                     :  http://www.takinopark.com.e.bn.hp.transer.com/

Harga Tiket               :  Percuma dalam musim sejuk

Lokasi                        : Takino 247, Minami-ku, Sapporo

Waktu Operasi           : 09:00 to 16:00 ( dalam musim dingin )
                                          
Cara Nak Ke Sana      : > Dari Sapporo Stn guna Nanboku Line utk ke Makomanai Stn
                                       >> Keluar dan pi ke bus stop nombor 2
                                       >>> Ambik bas nombor 106 ke Takino Suzuran

Yang Berkenan          :  *  Pelbagai aktiviti musim sejuk dgn harga paling murah/percuma
                                       * Macam2 aktiviti utk seisi keluarga
                                           * Tidak ramai tourist tertumpu ke sini

Yang Tak Berkenan   :  *  Tempat ini amat luas utk cover pelbagai aktiviti dalam satu hari
                                        * Tiada restoran halal di sini


My Rating & Comment : 5/5

Tempat yang mesti ada dalam senarai itinerary jika berkunjung di Sapporo. Walaupun Takino Suzuran ini dibuka pada semua musim, tapi untuk sapa2 yang teringin berguling atas salji dan mencuba pelbagai aktiviti seperti bermain ski, snowshoeing, tube-sledding dll pada harga yang teramat murah berbanding dengan tempat lain sebaik2nya boleh pergi dalam winter season. Highly recommended.


Tapi seeluk2nya diperuntukan satu hari penuh di sini kerana kalau kita stay di tengah2 bandaraya Sapporo, memerlukan perjalanan dengan subway dan bas yang boleh memakan masa dalam satu jam lebih untuk sampai ke tempat ini. Sebelum ke sini bolehlah bawak apa2 makanan sebagai bekal untuk dijadikan lunch di sini. Dan jangan lupa juga waktu bas terakhir yang akan buat pick up kepada pengunjung di Takino Suzuran ini.


v.) Shiroi Koibito Park





Mengapa kami pilih ke sini :

Dari info yang kami mula2 dapat sewaktu mencari tempat2 yang menarik untuk dilawati di Sapporo, Shiroi Koibito nampak menarik sangat. Sebab ada mini theme park, chocolate factory dan museum. Chocolate, cheese cake dan cookies yang dijual di banyak negara berasal dari Hokkaido. 

Website                     :  http://www.shiroikoibitopark.jp/english/

Harga Tiket               :  Y600 (dewasa) & Y200 (kanak2)

Lokasi                        :  Miyanosawa 2-jo 2-chome, Nishi-ku, Sapporo

Waktu Operasi           : 09:00 to 18:00 

Cara Nak Ke Sana      : > Dari Odori Stn guna Tozai subway Line utk ke Miyanosawa Stn
                                       >> Di Miyanosawa Stn keluar pada exit 5
                                       >>> Jalan kaki dalam 15 minit  ke Shiroi Koibito
                                       

Yang Berkenan          :  * Tiket masuk yang murah
                                       *  Ada taman permainan mini di kawasan luar tempat ini
                                           * Factory tour - melihat bagaimana cookies dibuat
                                       * Boleh participate cara membuat cookies

Yang Tak Berkenan   :  *  Pameran seperti toy & gramophone museum amat tidak menarik 
                                        *  Rombongan tourist yang berkunjung ke sini tersangat ramai 


My Rating & Comment : 3.5/5

Akak rasa untuk pelancung yang mai ke sini dengan membawa anak2 tempat ini memang menarik sekali. Ada mini theme park, toy museum dan juga cookiecraft studio di mana anak2 boleh enjoy buat decoration pada cakes dan cookies. Bagi pelajar2 pulak sedikit sebanyak boleh melihat secara live production line bagaimana biskut dan cookies dihasilkan.

Tapi kalau mai sini untuk expection something more, mungkin akan kecewa. Dalam masa 20 minit dah boleh ronda habis seluruh tempat ini, barang2 dalam toy museum dan gramophone museum tidak menarik langsung, seolah2 macam tangkap muat untuk penuhkan ruang pameran yang ada.

Walau macam mana pun dengan tiket bayaran masuk yang murah, bolehlah kalau nak masukkan Shiroi Koibito Park ini dalam itinerary bila bercuti di Sapporo.


vi.) Otaru Music Box Museum (Otaru Orgel Doh)





Mengapa kami pilih ke sini : 

Sesiapapun kalau pi ke Otaru, dua tempat yang sekira2nya wajib pi menjenguk adalah Otaru Canal dan Music Box Museum. Memangpun kedua2 tempat ini adalah tourist attraction yang utama di Otaru. Lebih2 lagi pulak bangunan yang dijadikan museum ini adalah landmark yang menarik  kerana lokasinya yang berada dipersimpangan jalan dengan steam clock yang kerap membunyikan whistle dan menghembuskan wap. 

Website                     :  http://www.otaru-orgel.co.jp/english/e_main.html

Harga Tiket               :  Masuk adalah percuma

Lokasi                        : 4-1 Sumiyoshi-cho, Otaru

Waktu Operasi           : 09:00 to 18:00 

Cara Nak Ke Sana      : > Lebih dekat berjalan kaki dari Minami Otaru berbanding dari
                                          JR Otaru station
                                       

Yang Berkenan          :  * Masuk ke sini adalah percuma
                                       * Pelbagai music box/jewellery box utk dijadikan souvenir
                                       * Boleh customise lagu2 utuk music box

Yang Tak Berkenan   :  *  Rombongan tourist amat ramai di sini
                                        * Harga barangan boleh tahan mahal


My Rating & Comment : 4/5

Untuk setiap pengunjung ke bandar Otaru yang turun di Minami Otaru Station, maka bangunan lama yang tersergam ini adalah tempat yang mula2 mereka akan masuk. Bolehlah luangkan masa barang satu jam di sini sambil melihat music box yang dipamerkan.

Ada juga beberapa item yang boleh dijadikan koleksi sendiri atau souvenir.  Tapi overall barangan yang dijual bukanlah murah2, tambah pulak kalau barang seperti jewelry box itu dibuat sendiri dari Japan akan tentu mencecah sehingga RM100 setiap satu.


v.) Otaru Canal

Mengapa kami pilih ke sini : 

Tak lain kerana semasa kami berada di Sapporo, The Otaru Snow Light Path Festival pun sedang berlangsung. Jadi, nak lah jugak tenguk apa istimewa sangat tempat ini yang menjadi tarikan pelancung ke Otaru

Website                     :  Tiada official website

Harga Tiket               :  Tiada tiket masuk

Lokasi                        : Di tengah bandar Otaru 

                                       



Waktu Operasi           : Dibuka sepanjang masa

Cara Nak Ke Sana      : > Dari Music Box Museum jalan terus melalui Sakaimichi St.
                                       >> Berhampiran dgn Otaru Pier
                                       

Yang Berkenan          :  * Masuk ke sini adalah percuma
                                       * Pelbagai music box/jewellery box utk dijadikan souvenir
                                       * Boleh customise lagu2 utuk music box

Yang Tak Berkenan   :  *  Rombongan tourist amat ramai di sini
                                        * Harga barangan boleh tahan mahal


My Rating & Comment : 3.5/5




Memang ada banyak beza pemandangan Otaru Canal ini pada waktu siang pada musim selain winter dengan keadaan waktu malam lebih2 lagi apabila berlangsungnya Light Festival di sini. Seolah2 keadaan sekeliling tempat ini dihidupkan dengan cahaya dari lantern dan street light.

Tapi manusia ketika Light Festival ini merenyut macam ulat. Dah ler lorong tepi canal nih kecik ajer, nak jalan ke depan amat susah sebab ramai berkerumun untuk ambik gambaq, berselfie di kawasan nih.


4.) Miscellaneous Item 


i.) Pocket Wifi





Mengapa kami pilih keluaran Global Advanced Comm :

Semasa hendak memilih pocket wifi ada beberapa pilihan yang kami dapati dari internet , kami cuma memerlukan hanya untuk 4 hari saja dari jumlah 8 hari kami di Japan

Global Advanced Communications
http://www.globaladvancedcomm.com/pocketwifi.html#delivery

Model   : Eco Wifi
Speed   : 3G, D/L 21Mbps U/L 5.8Mbps
Battery : 1500mAH @ 4/5 hours
Data    : Unlimited
Rental  : Y3480

=======================================

Pupuru .com
http://www.pupuru.com/en/service/emobile/

Model   : Y Mobile
Speed   : LTE, D/L 75Mbps U/L 25Mbps
Battery : 3560mAH @ 12 hours
Data    : 10GB
Rental  : Y4752

=======================================

Japan-Wireless.com
http://japan-wireless.com/products.html

Model   : Y Mobile
Speed   : 3G, D/L 21Mbps U/L 5.8Mbps
Battery : 1500mAH @ 4 hours
Data    : Unlimited
Rental  : Y3900

* Free battery provided for free

* Y500 for shipping fees

Di samping itu ada juga kami juga ada berhubung dengan sebuah syarikat dari Malaysia yang memberi sewa pocket wifi, tapi mereka ini memerlukan advance RM300 refundable deposit dan ada tempat2 tertentu untuk memulangkan pocket wifi yang kita sewa itu sekembali dari Jepun. In short, a lot of hassle.

Akhirnya kami memutuskan untuk menyewa dari Global Advance Comm dengan mengambil pakej pocket wifi 3G, dalam sebulan lebih sebelum kami bertolak kerana harganya yang berpatutan dari syarikat lain. Ditambah pulak dengan unlimited data dan free delivery ke hotel. Kami tapi perlukan LTE connectivity, kerana tujuan kami memakai pocket wifi ini adalah untuk berhubung dengan anak2 dan kawan2 di Malaysia serta boleh cari info berkenaan travels dari internet. Lagi pun hotel Toyoko Inn juga menyediakan free wifi kepada semua guest dalam bilik masing2.



Website                     : http://www.globaladvancedcomm.com/pocketwifi.html

Harga Sewa              :  http://www.globaladvancedcomm.com/pocketwifi.html#plan

                                          Harga bergantung pada connection speed dan jumlah hari sewa





Cara Bayaran           : Online reservation dengan mengguna credit card

Cara Pengiriman      :  Percuma ke hotel, airport atau rumah penginapan dalam Jepun


Yang Berkenan          :  *  Penghantaran percuma terus ke hotel
                                       *  Uninterrupted connection di mana2 tempat kami pi
                                       *  Walaupun dgn pakej yg paling rendah pocket wifi ini boleh
                                           memberi connection yg lancar kpd 3-4 devices
                                     
Yang Tak Berkenan   :  *  battery yang tidak boleh bertahan lama
                                        

My Rating & Comment : 4/5

Mula2 bila kami dapat pocket wifi ini di Oak Hotel, Tokyo, kami baca arahan dalam manual yang disertakan dan buat charging selama 3 jam, tetapi bila kami cuba untuk connect pada handphone selang beberapa minit wifi connection akan terputus. Heran pulak macam mana boleh jadi macam nih. Kalau kat Malaysia percaya jugak barang2 cikai yang dorang guna untuk bisnes. Tapi di Japan tak kan kot.

Kemudian kami rujuk semula pada manual. Ada tersebut dalam tu : sekiranya ada problem dengan pocket wifi pengguna mesti cucuk butang reset yang terletak di bahagian bawah, dan kalau tak berjaya boleh lah contact Global Advanced Comm. Dua tiga kali gak lah kami reset barulah pocket wifi ini berfungsi dengan betul.

Walau pun cuma 3G dan bukan LTE connection, penggunaan amat lancar sekali. Kami cuba dalam train yang bergerak, subway yang terletak bawah tanah tidak sedikit pun terjejas internet connection seperti bila tenguk Youtube atau surf mana2 laman dalam internet. Impressive. 

Bila kita tak menggunakan wifi connection, pocket wifi ini akan pi ke sleep mode untuk jimatkan tenaga bateri. Cuma yang tak berapa nak best, pocket wifi ini baterinya tidak bertahan lama. Maksimum baterinya boleh bertahan during heavy use dalam 4 jam.



Dan memang tak heranlah sebab pakej Eco Wifi cuma memberikan 1500mAh battery untuk pocket wifi ini. Tapi pengguna ada option untuk menyewa extra battery pada harga Y150 sehari. Kami tidak ambik pun extra battery ini kerana kami sendiri mempunyai power bank yang kami bawak dari rumah.


Rumusan Percutian 2015


Nagano

Menyeronokkan. Walaupun rancangan awal kami adalah untuk ke Hakuba, tapi akak rasa dengan menginap di Yamanouchi kami dapat explore ke beberapa tempat seperti Ryuoo ski Park, Jigokudani Monkey Snow Park dan Shibu Onsen, serta berpeluang untuk merasai tinggal dalam perkampungan ryokan yang mempunyai sejarah ratusan tahun.

Kami memilih Yamanouchi kerana dari info yang kami dapat dari internet, scenery di kawasan ini memang cantik ketika musim salji mula turun. Sekiranya kita mahu lari dari kesibukan kotaraya Tokyo, Yamanouchi memberi satu ketenteraman dengan tempat2 menarik yang terpelihara keindahannya.
Sapporo

Rasanya 3 hari yang dihabiskan di Sapporo amat tidak mencukupi. Ada beberapa tempat seperti Takino Suzuran yang mempunyai banyak winter activities yang sepatutnya kami habiskan one full day di situ cuma dapat kami enjoy dalam 3 jam sahaja kerana kesuntukan masa. Begitu juga dengan Snow Festival di Odori Park juga kami miss kerana terlalu letih untuk cover 2 atau 3 tempat tarikan pelancung dalam satu hari.

Tapi overall, Sapporo adalah tempat percutian yang menarik dengan bermacam2 aktiviti yang menyeronokan pada musim sejuk. Harga tiket kapal terbang pergi balik yang murah berbanding dengan JR Rail 7 days Pass, hotel yang mempunyai mempunyai ruang yang luas pada harga purata RM200 semalam, beraneka makanan laut yang segar dengan harga yang berpatutan dan winter activities yang murah untuk seisi keluarga menjadikan Sapporo destinasi percutian yang hebat pada harga yang menjimatkan.

Otaru

Satu lagi tempat yang kami sepatutnya menginap semalaman atau spend masa seharian untuk betul2 jelajah ke semua tourist attraction yang ada di sini. Beberapa tempat seperti Kitaichi Museum of Venetian Art, Otaru Aquarium, Bank of Japan Otaru Museum yang kami tak sempat nak pi. 

Bila kami baca blog orang lain yang pi ke Otaru, kami sedaq ada banyak tempat yang kami tak pi. Ada beberapa tempat di sepanjang Sakaimachi Street yang sepatutnya kami masuk dan explore serta shopping barang2 yang boleh dijadikan souvenir tak dapat kami lakukan kerana kesuntukan masa.

Cuma pada pendapat akak, Otaru ini lebih menjadi tumpuan kepada tourist2 - yang ramainya dari Mainland China, tak tau pulak kenapa dorang suka sangat mai ke sini. Kadang2 lemas gak dengan dorang nih. Walau macam mana pun sekiranya kami ada peluang untuk mai semula ke Otaru, mungkin kami akan peruntukan satu hari di sini. Ada gak terbaca dalam internet katanya ada satu mesjid di Otaru nih, tapi kalau kami spend one night di sini mungkin kami boleh pelan2 mencari lokasinya dan juga pi ke tempat2 menarik lain di sini.


Next : Overall Seminggu Budget di Jepun  

60 comments:

  1. salam Nori...wah, panjang berinfo entri ni...insyaallah boleh jd rujukan nanti klu rasa nk repeat Japan. Soalan, naik willer bus tu xleh guna JR kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam. Willer bus tak boleh pakai JR Pass, tiket untuk kita yang stay luar Japan boleh djbeli secara online di http://willerexpress.com/en/
      Tu maknanya ada plan nak pi Japan lagi lah tu kan haha

      Delete
  2. Great info, memang detail dan lengkap rumusan akak ni...senang nak buat rujukan nanti,Hokkaido ni macam kena spend satu trip khas untuk cover situ je la kot eh....banyak tempat best,kalau cover tokyo sekali mau 2 minggu jugak baru cukup kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau Ayda pi satu tempat macam Sapporo saja, rasa2 5 full days dah mencukupi, tapi kalau nak cover banyak tempat dalam Hokkaido seperti Furano, Hakodate, Otaru dll kena ready untuk keluar duit untuk beli Hokkaido Rail Pass baru puas jalan, ada macam2 Hokkaido Rail Pass yang Ayda boleh beli dari JTB : 3 hari (RM512), 5 hari (RM682), atau 7 hari (RM744) boleh refer sini : https://www.jtbmalaysia.com/wp-content/uploads/2015/05/Rail-Passes-1.pdf

      Delete
  3. Great info. Terima kasih untuk rumusan yang detail ni. Boleh dibuat rujukan. Tengah plan nak ke sini winter ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm baguih tu, nanti boleh akak pulak baca cerita your trip kat sana nanti

      Delete
  4. Habis dh entry jepon akak... saya x hbis2 lagi..haha. . Saya mmg simpn angan nk ke hokaido... dok tngk zizan kt astro p hokaido..huhu... otaru canal tu lawa lah... saya pkai pupuru hri tu. Oklah servis die.. x da komplen ape.. cuma rsa mcm mahal sket klu nk compare dngn jenama lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak pi setakat Sapporo & Otaru, akak rasa ambik flight ke Tokyo kemudian ke dua tempat nih, estimate dalam seminggu gitu, baru puas ronda pelan2 kat sana. Kalau nak cover major cities di Hokkaido kena makan masa lebih lama sikit kerana ada sesetengah tempat yang perlu spend masa satu hari kat situ. Contoh macam Takino Suzuran atau Otaru, kalau rushing sangat nanti jadi macam akak pulak rasa tak puas hati sebab tak explore semua tempat kat situ.

      Pupuru nih kalau tak silap akak, untuk pocket wifi dia ada LTE connection ajer itu pasal harga dia tinggi sikit. Macam akak sewa aritu dari Global Advanced Comm dia ada 3G dan LTE, yg 3G tu connection dia tak sepantas LTE tapi untuk setakat check email. FB dan surfing internet dah okay sangat.

      Delete
    2. oh ya ka..? patot laju ek..? anak saya dok streaming tngk bola malam2 mmg ok sangat.. waktu tu ade match ape ntah, back in malaysia... saya mahal sbb amik dgn insurans kot.. ntah ape plak angin waktu booking tu, dok amik insurans... jadik dalam rm25 ke rm28 sehari..gitulah...
      saya nak ke nagoya jugak...mungkin kalu p lagik, nak ke area nagoya (perkampungan cantik tu) dan sapporo..dan ada hati mo ke kyoto dan osaka semula... hari tu x habis visit.. ni mau sebulan gini kak..haha....

      Delete
    3. Insurance utk pocket wifi ini optional saja. akak tak ambik pun, cumanya kena jaga baik2 barang orang nih jangan kasi rosak atau hilang...tu ajer.
      Japan nih dari utara sampai ke selatan ada banyak tempat menarik.Yang problemnya utk kita yg pi bercuti di sana adalah masa. Kalau kita cuma ada masa yg singkat...misalnya seminggu baik tumpu pada dua tiga tempat jer, ada juga orang yg tulis email pada akak tanya pendapat nak pi Japan dalam seminggu nak cover dari Tateyama Kurobe, Fuji, Tokyo, Osaka dan Kyoto. Kalau rushing sangat memang tak boleh enjoy ... baik buat pelan2, baru rasa seronok berjalan.

      Delete
    4. Betul la pendapat akak Nori tu, 28 Dec 15 ~ 4Jan 16 ni, kami plan nak p Jepun, tp cover Fujisan & Tokyo je. Bila baca akak nyer entry, teringin juga terus ke Sapporo, tapi mcm akak cakap, rushing nk kesana kesini, memang x leh enjoy.

      Delete
  5. WOW ! Tabik spring.Good info untuk rakan-rakan lain ataupun pembaca yang teringin datang ke Jepun.Tahniah !!!

    ReplyDelete
  6. info yg bagus tuk org yang nak ke jepun. best nyer. teringin nak ke sana. kena kumpul duit dari skarang ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, boleh ajer Ros, kalau kena gaya tak banyak sebenarnya belanja percutian ke sana

      Delete
  7. Tq sis..byk info menarik..i follow..

    ReplyDelete
  8. Terima kasih! info sangat berguna, sebab nak tau apa menarik kat Nagano :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya Nagano ini adalah tempat yg terkenal dgn snow resort nya. Resort Iwatake, Happo-One, Goryu, Hakuba 47 dll mmg menjadi tumpuan terutama sekali tourist dari barat dan Australia utk bermain ski dan menginap di hotel yg menyediakan onsen. Biasanya winter adalah peak season bagi Nagano.

      Awak boleh baca lebih lanjut di sini :

      http://www.go-nagano.net/index.php
      http://www.japan-guide.com/e/e6000.html

      Di Nagano juga awak boleh pi ke Yamanouchi spt mana yg akak buat dan melihat kolam air panas yg menempatkan Snow Monkey Park. Kalau nak cuba2 main ski boleh juga pi ke Ryuoo Ski Park atau Shiga Kogen

      Delete
  9. Waaah detailnya penulisan Puan. Boleh di jadikan rujukan untuk saya yang teringin nak ke Jepun. Jepun antara 5 Destinasi Percutian Impian Saya. Kalau kita pergi time winter or spring ada perbezaan cost tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk ke Jepun negara yg mempunyai 4 musim awak mesti terlebih tahu 3 waktu yg mana ianya akan mempengaruhi wang perbelanjaan bercuti di sana "

      1.) High/Peak season - Dari hujung bulan March sehingga awal bulan May
      - Sepanjang bulan July hingga August
      - Hujung bulan December hingga awal January

      2.) Low Season - Pertengahan bulan January hingga akhir bulan February

      3.) Shoulder Season - Awal bulan March hingga pertengahan bulan March
      - Sepanjang bulan September hingga pertengahan December
      - Pertengahan May sehingga bulan June

      High/peak season berlaku kerana sebab2 spt cuti tahunan mcm Golden Week (awal bulan May) atau Obon (pertengahan August) atau cuti perayaan spt Christmas, Tahun Baru atau kerana festival spt cherry blossom atau cuti sekolah. Inilah masa di mana harga tiket atau harga bilik hotel akan melambung tinggi atau kehabisan. Itu belum lagi ditambah dgn kesesakan di tempat tourist attraction spt Disneyland atau USJ

      Low Season - Inilah masa di mana tempat2 tumpuan pelancung tidak seramai berbanding dgn peak season. Biasaanya low season ini adalah kerana musim sejuk yg melanda Japan. Jadi beberapa tempat2 pelancung spt Tateyama Kurobe Alpine atau Kamikochi ditutup. Waktu yg ada daylight pulak terlampau pendek. Pukul 4.30pm dah mula gelap. Oleh kerana itu kalau masa nih awak pi ke sesetengah tourist spots dorang akan beri discount utk menarik orang ramai dan boost sales. Contohnya masa akak pi Hakone dlm hujung bulan January, kami dapat discount yg agak menarik. Hotel kami di Asakusa pun diberi discount ketika itu. Satu lagi perbelanjaan bercuti di musim sejuk ini mungkin tinggi kerana utk menyediakan pakaian yg sesuai - gloves, winter coat, boots dll.

      Shoulder Season - Kebiasaannya shoulder season ini berlaku sebelum peak season. Masalahnya jangka masa ini tidaklah terlalu panjang. Waktu ini pun amat sesuai utk bercuti kerana tempat2 tourist attraction tidak terlalu ramai.

      Delete
  10. Salam.. nampak menarik.. bole jd guide nnt.. ;) bole tau akk ke sane bp hb ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, utk beri panduan serba sikit boleh ler. Nak jadi guide tu rasa2nya mcm tak boleh lah pulak sebab akak nih travel bersama family. Tarikh nak pi belum tetap lagi .. tapi Insya Allah mmg akan pi jugak.

      Delete
  11. Salam..nak tnya utk penginapan yang no 2 & 3 tu dalam bandar tokyo ke ? Saya akan ke tokyo bulan 1 dan pergi bersama mak cik..so saya rasa bilik yg 2 katil tu sgt sesuai..terima kasih awakkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, penginapan nombor 2 tu isitu Senshinkan Matsuya adalah di Yamanouchi, Nagano, bukan di Tokyo.
      Yang nombor 3 tu iaitu Oak Hotel memang di Tokyo. Akak stay di sini sebab senang nak naik Skyliner ke Narita Airport keesukan hari. Kalau awak nak stay dlm bandaraya Tokyo akak suggest awak stay di Asakusa atau Ueno sebab tempat2 ini senang sikit dari segi nak dapat train dan jugak makanan halal. awak boleh refer di Booking.com atau Agoda.com utk mengetahui lokasi hotel2 dalam area ini.

      Delete
    2. akak terima kasih sbb reply..sebab banyak saya baca yang kat jepun banyak yg macam hostel mcm tuh..xtaw nak cari macam mana...kalau akak ada suggestion nama hotel or guesthouse gtaw eh sbb kami prefer private bilik..akak terima kasih taw

      Delete
    3. Salam,

      Awak tak khabaq berapa ramai rombongan awak nak ke Japan. Kalau yg pi tu family yg berserta anak2 awak boleh pilih utk menginap di hotel. Kalau rombongan yg pi tu orang dewasa akak rasa lebih baik awak stay di guesthouse. Awak boleh pilih utk stay di guesthouse yg mcm akak stay di Ikebukuro - House of Ikebukuro.
      ini link dia : http://www.housejp.com.tw/english/room2/room02.html
      Memang selesa sangat2 siap ada tempat masak, pc, fridge dan attached bathroom. Awak boleh refer gambaq dlm blog akak utk mengetahui pengalaman akak dok di situ. Lagi satu yg best tempat ini ada jalan pintas underground dari Ikebukuro Station.

      Satu lagi tempat yg akak boleh rekomen ialah di K's House Tokyo
      Tempat ini sesuai kalau awak bawak family dgn anak2, sebab tempat ini ada katil dua tingkat Awak jugak boleh pilih utk ambik bilik yg attached bathroom atau yg sharing.
      Ini link dia : http://kshouse.jp/tokyo-e/room.html
      Di sini pun ada kemudahan utk guna kitchen, fridge dll. Lokasi tempat ini adalah di Asakusa. Kira2nya mmg senang awk nak jalan pi mana2.

      Yg akak bimbang sikit ialah masa mungkin suntuk utk awak nak cari tempat penginapan. Biasanya di Japan ini awak mesti buat reservation 3 atau 4 bulan sekurang2nya sebelum tarikh nak berangkat. Bahkan masa akak nak buat reservation di Hakuba awal tahun ini, akak dah siap reserve 8 bulan sebelum tarikh nak pi. Bukan nak keluar duit pun kalau awak guna Booking.com. Kalau awak tak selesa boleh ajer cancel sekurang2nya 5 hari sebelum tu, dorang tak akan charge apa2 pun.

      Delete
  12. Assalammmualaikum, akk sya nk tnya akk kt sapporo tu akk tidur hotel apa dekat tk dgn airport sbb nnti nk blik snng flight pagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Di Sapporo akak bermalam di Toyoko Inn Hokkaido Sapporo-eki Kita-guchi. Hotel ini cukup dekat dengan Sapporo JR Station. Dalam 5 minit berjalan kaki ajer dah sampai. 3 Malam akak di hotel ini boleh nampak ramai guests lain yg mengheret luggage dorang dari JR Station ke hotel. Kalau awak pilih hotel yg jauh dari JR Station jadi masalah pulak sebab nak kena buat transfer train dan macam2 lagi. Hotel ini ada free breakfast dan rate bilik semalam utk 2 orang dlm RM230. Tapi awak mesti buat booking awal sebab hotel ini dan lain2 berhampiran JR Station selalu ajer fully book.

      Train pertama dari Sapporo JR Station ke New Chitose Airport berlepas pada pukul 6 pagi dan mengambil masa 48 minit perjalanan. Jadi dlm hal ini awak mesti pandai2 utk estimate masa, dari ketika awak check out dari hotel hingga tiba ke airport. Kalau awak naik Air Asia pulak awak mesti berada di aiport paling lambat 1 jam setengah jam utk buat check in luggage sebelum flight departure.


      Delete
  13. Assalamualaikum. bolh bg email? nak bertanya tentang trip ke jepun. sy bawak anak kecik jadi agak risau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Ini email saya noriroppongi@gmail.com

      Delete
    2. Sy dah email puan. Tq 😊

      Delete
  14. Assalam puan.in shaa Allah we(6 of us)will be going to Sapporo n Hakodate this 16th Feb for 8 days.kak nak tanya which rail pass patut kami beli since 20th to 22nd we will b going to Hakodate besides sapporo.tk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Kalau masa awak di Hokkaido 8 hari awak boleh beli Hokkaido Rail Pass utk 5 hari. Kira2nya cukuplah utk awak spend masa 2 hari di Sapporo dan 5 hari lagi tu di tempat luar dari Sapporo. HRP utk 5 hari berharga Y22,000 dan awak boleh beli pass ini di JTB di KL https://www.jtbmalaysia.com/rail-passes/rail-passes-prices/

      Tapi awak mesti ingat HRP ini cuma cover JR Train saja, manakala utk naik subway dlm bandaraya Sapporo awak mesti beli tiket lain atau pun beli ajer Kitaca Card (mcm Touch N Go).

      Satu lagi akak nak nasihatkan agar awak plan perjalanan awak dari hari pertama sehingga akhir supaya HRP itu boleh dimenafaat dgn sepenuhnya. Misalnya jika awak rancang utk duduk 2 malam pertama di Sapporo, hari ketiga baru awak activate HRP di Sapporo station sebelum bertolak ke Hakodate. So dari Chitose Airport ke Sapporo awak boleh beli single ticket, jangan pulak beli Sapporo-Otaru Pass sebab awak dah ada HRP dan pass ini dah cover mana2 perjalanan JR Train dlm Hokkaido

      Delete
  15. Maaf,kak nak tanya what advantage if kita beli d Jr ticket di JTB malaysia than di New chitose airport?tk .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau awak dah siap2 beli dari JTB Malaysia nanti dorang akan beri sekali satu exchange order. Sesampai di Sapporo katakan awak dah cadang nak pi Hakodate pada hari ke 3, so pada hari ke 2 di Sapporo awak pi di JR Office dlm bangunan Sapporo Station dan tunjukkan exchange order dari JTB tu. Bagitau kat depa yg awak nak activate KRP mula pada hari esuk (hari ke 3). Khabaq sekali yg awak nak pi Hakodate pada sekian2 masa. Pada hari esuk utk ke Hakodate awak cuma tunjuk HRP saja, senang mcm tu ajer.

      Kalau awak nak beli di Chitose Airpost atau di Sapporo Station (misalnya pada hari pertama atau kedua sebelum bertolak ke Hakodate) pun boleh jugak. Cumanya awak kena bertabah dgn orang lain dgn queue yg biasanya panjang.

      Jadi advantage nya dari apa yg akak ceritakan ini adalah dari segi masa dan keselesaan. Tapi satu pekara kalau awak beli di JTB Malaysia ini, dorang biasanya dah mark up harga Rail Pass pada awal minggu kerana khuatirkan exchange rate Ringgit yg turun naik. Contohnya katakan exchange rate sekarang ini @ Y1000 = RM35, pihak JTB akan jual Rail Pass utk minggu tersebut slightly higher, sebab dorang tidak menetapkan harga on daily basis. So kalau HRP @ Y22,000, instead of paying RM770 (based on RM35/Y1000) awak mungkin akan bayar above RM800. Lagi pun bayaran awak di JTB adalah dlm RM bukan Yen.

      Jadi kalau nak cakap dari segi advantage kalau awak dah tukar Yen di money changer awak bolehlah beli di Hokkaido saja kalau awak rasa awak terbayar lebih di JTB. Terpulanglah kan.

      Anyway, tak kira awak beli di JTB di Malaysia atau di Hokkaido, jangan lupa bawak passport utk pengesahan okay.

      Delete
  16. Salam ... bole share itenery tak ? Saya nak gi sana end July ni .. 10 hari 9 malam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam, sila beri akak email address awak, nanti akak kirim attachement
      Boleh hantarkan pada noriroppongi@gmail.com

      Delete
  17. boleh tengok tips ke tokyo untuk muslim dari pengalaman saya sendiri di link bawah ni. thank you.hehe

    https://sabahanlovestravel.wordpress.com/2016/02/20/tipstokyo/

    ReplyDelete
  18. Hiii akkk...sy mmg simpan angan2 untuk smpai ke japan..ary2 kalo boleh nk tngk entry akk..one day will bring my family over there...seronok tngk tmpt kt Japan lg2 kt hokaiddo... Nnt akk boleh laa share lg about Japan..untk dijadikn tips panduan sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam,

      Boleh ajer kalau awak nak pi satu family. Kalau nak dapat tiket murah sikit tunggu bila Air Asia buat promo. Biasanya awak boleh booking tiket 1 tahun sebelum tarikh nak bertolak. So dalam masa tu bolehlah kumpul2 duit dan buat planning apa2 yg patut.

      Awak boleh pilih samada nak travel terus dari KLIA ke Sapporo, Hokkaido atau kalau awak ada cuti yg panjang boleh pilih utk pi ke Osaka/Kyoto atau Tokyo terlebih dulu kemudian ambik budget airline ke Sapporo.

      Delete
  19. salam...akak..saya dh beli tiket ke tokyo pada 31/10-5 nov 2016. boleh x akak suggestkan tempat yang saya boleh pergi dalam masa 6 hari tu? blh ke klu saya pergi ke negeri2 lain? such as hokaido/osaka dgn bajet yang berpatutan. saya memang x pernah pergi pun..ni pertama kali berdua je dengan husband. tqia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Oleh kerana awak ada kirim soalan yg sama melalui email, akak reply berserta itineraries melalui email awak ajer lah, okay

      Delete
  20. Gambar Otaru Canal pada waktu malam tu sangat2 cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih, tu pakai kamera handphone ajer hihi

      Delete
  21. Salam..Boleh cadangkan tmpt pnginapan budget di tokyo yg bleh booking without credit card..sy da booking tiket ke tokyo 20-25dec pergi dgn suami,tp msih samar2 lg tmpt mane yg saya nk pergi..pnginapan yg cari d booking.com byk yg kne guna credit card...ni bru 1st time travel jauh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Kebanyakan syarikat tempahan spt Booking.com, Agoda dll menggunakan credit card utk membuat reservation tempat penginapan. Bagaimana pun jika awak tidak mempunyai CC akak rasa cara terbaik adalah dgn membuat tempahan melalui Tour Agency yg ada di Malaysia.

      Awak tak perlulah nak ambik package tour yg dorang sediakan, sekadar mintak perkhidmatan utk membuat reservation hotel saja. Boleh jugak kalau nak tunggu Matta Fair bulan September nanti, atau awak boleh terus buat tempahan serta pertanyaan kepada mereka dari sekarang.

      Tapi sebelum awak mengguna perkhidmatan dorang ini, awak kenalah terlebih dulu persiapkan diri dgn info2 yg cukup mengenai tempat tinggal yg awak nak stay kat Tokyo tu. Kalau ini kali pertama awak ke sana, akak rekomen awak stay di Asakusa. Kira2nya tempat ini adalah di tengah2 bandar Tokyo dan hampir dgn kebanyakan tourist attraction spots. Nak cari makanan halal pun senang kat Asakusa ini.

      Okay akak beri contoh sedikit.

      1.) Mula2 awak pi ke :
      https://www.airasiago.com.my/Hotel-Search?#destination=Asakusa,+Tokyo,+Japan&startDate=20/12/2016&endDate=25/12/2016&adults=2&regionId=6048236&sort=price

      Kat dalam ini ada beberapa hotel2 yg terdapat di Asakusa. Misalnya jika awak pilih Aizuya Inn, twin Japanese room @ RM1294.65 utk 5 malam.
      Info hotel ini : Aizuya Inn 2-17-2 Kiyokawa, Taito-ku Tokyo

      2.) Kemudian awak boleh cuba cari Tout Agency di Malaysia dalam Facebook atau website.
      Contohnya awak boleh try Anas Travel.com
      http://www.anastravel.com.my/index.php/tempahan/tempah-hotel

      Isikan butir2 spt nama awak, email, no talipon dan info mengenai tempat tinggal yg awak berminat nak stay di Japan spt yg akak beri di atas pada dorang.

      Ini sekadar contoh. Awak boleh cuba mana2 tour agency yg berdekatan dgn tempat tinggal awak dan buat pembayaran terus kpd dorang dan dapatkan confirmation dgn segera.

      Apa pun memandangkan tarikh awak nak pi tu adalah peak period kerana hampir dgn cuti awam, akak suggest awak buat tempahan dan bertindak dari sekarang kerana kemungkinan banyak hotel2 akan jadi fully booked pada tarikh tersebut.

      Delete
  22. Assalam sis. just nak tanya: saya baruu buat payment ke Vanilla Air (sapporo) td. tapi selepas final step, macam tak ada apa-apa. maknanya, saya tak ada dapat apa-apa yang menunjukkan payment/reservation tu berjaya. saya call credit card centre terus, mereka cakap takda transaction dibuat pada hari ini. email dari vanilla air pun takde. persoalan saya, pengalaman sis beli ticket dari Vanilla Air, memang dapat email terus ke dari pihak Vanilla Air ke (macam beli ticket di sykt penerbangan yang lain)?? saya risau, entah berjaya, entah tidak. nak kejar booking hotel lagi aduhh

    ReplyDelete
  23. dah setel sis. memang unsuccessful tadi. dah beli yang lain. btw, saya memang guna ur blog sbg rujukan utama hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Saya dah check semula email semasa buat flight reservation dgn Vanilla Air. Bila payment dan flight awak dah successful nanti dorang akan kirim email 2 kali. Sekali selepas confirmation of payment utk flight. Waktu ini dorang akan hantar flight itinerary mcm Air Asia spt flight number, seat number etc dan payment breakdown information - berapa jumlah awak dah bayaq.

      Satu lagi email nanti dorang akan kirim as a reminder satu hari sebelum tarikh bertolak. Mcm saya haritu, saya balik dari Sapporo ke Narita dgn Vanilla Air, so semasa dalam hotel kat Sapporo tu saya terima email. Mcm biasalah suruh kita mai awal ke airport dan boleh bawak satu hand carry dlm flight.

      Jadi kalau awak dari Tokyo guna Vanilla Air, awak akan terima email mcm tu. Tapi utk Jetstar pulak awak cuma boleh buat web check in 48 hours sebelum waktu bertolak (Vanilla Air tak payah web check in terus pi ke counter). Saya buat web check in melalui hand phone guna wifi semasa lunch time sebelum main ski hehe. Dah confirm buat web check in, balik malam saya mintak guesthouse owner tu print utk saya. Dgn cara saya forwarded email confirmation utk web check in pada computer owner tu.

      Delete
  24. Salam kak. Sy nak ke hokaido bulan 2 berdua dgn suami 5 hari 3 malam. 1st time nak pegi jepun ni tak tau pape. Blog akak jadi rujukan utama. Sy teringin nak tidur otaru satu malam tp tak tau nak susun itinerary mcm mana. Nak pegi onsen tp xdpt decide which onsen nak pegi. Akak ada cadangan tak n itinerary untuk 4 hari kat sana? Hokaido byk onsen tp mana paling best? Ni email saya. syafiqahshokhaily@gmail.com

    28 September 2016 at 19:17

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak sudah kirim sample itineraries dan suggestions utk awak melalui email. Sila check.

      Delete
  25. slm akk. sye bercadang ke jepun akhir bln 10- awl bln 11,2017 nnti. post akk sgt mnrik n mnbntu. blh akk share itinerary n budget akk ke jepun? nie email saya. aimannadiah92@gmail.com. terima kasih 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Sila check attachments yg akak kirim kpd email awak.

      Delete
  26. As salam kak Nori. Masya Allah. Seronok baca blog akak. Kagum betul dengan details yg akak share. Saya, suami, adik2, kakak & kawan (total 9 orang) akan bercuti ke Sapporo pada 18-24 Februari 2017. Baru ni sy disahkan mengandung 2 bulan (1st baby, Alhamdulillah), kandungan lebih kurang 4-5 bulan masa kami ke Sapporo nanti. Kami akan stay di 2 rumah Airbnb di Susukino dan di Odori (jarak 2.4 km antara 2 rumah tersebut). Dari blog2 kak Nori saya berminat nak ke Kita no gourmet, Takino suzuran park, mt miowa, shiroi koibito & otaru. Boleh tak akak suggest/share itinerary yang sesuai untuk saya & the group? & tips untuk pass train yang patut kami beli? & advice in term of keselamatan & preparation untuk ibu mengandung ke sana? Jika tak keberatan mohon emel pada saya masjuliza.alias@gmail.com. Tqvm in advance!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Akak dah reply melalui email berserta attachment. Sila check ya.

      Delete
  27. salam nori..
    boleh x emailkan itinerary kat saya..aliaanabihah@gmail.com
    plan utk ke osaka-tokyo dec ni..tq ya..=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum salam,

      Sila check email inbox awak yer

      Delete
  28. Assalamualaikum kak Nori,
    Saya sudah beli tiket untk ke osaka 21.11.17-27.11.2017 dgn husband..kalau boleh saya nak cover osaka dan tokyo..boleh akak email itinerary+budget+hotel ke sfadilahnor@yahoo.com.saya ada masalah,sebab dah beli tiket flight 2way Osaka..saya teringin nak naik midnight bus ke tokyo tapi tak tahu mcmne step dia..
    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikum Salam,

      Akak dah reply email awak bersama2 itineraries, sila check ya.

      Delete