Tuesday, 21 February 2017

Day 01 - KUL-KIX Arrival


Return ticket flight ke Osaka akak beli pada bulan November 2015 waktu ada Air Asia buat sales promo. Hmm kira2 setahun lebih dari time beli tiket hingga time nak bertolak. Harga tiket tak termasuk add ons adalah RM637 per person. Okay jugaklah kira murah kan. 

Yang bagus naik Air Asia nih kita boleh buat add-ons sehingga sebelum tarikh dan berangkat, jadi tak terasa sangatlah. Yang tak berapa bestnya adalah exchange rate. Waktu akak pi winter 2015, tukaran wang Yen-Ringgit berada dalam RM30.00 utk Y1000, tapi kali ini dah berubah banyak.

Akak tukar 2 hari sebelum bertolak ke Japan, money changer beri rate RM39.30 utk Y1000. Sedih dan geram pulak tenguk Ringgit Malaysia dok turun. Nak buat cam mana, nak tak nak kena tukar jugak.

Sebulan sebelum tarikh bak bertolak Air Asia pulak hantar satu email :



Dua kali kena retimed oleh Air Asia. Bagi sesiapa yang ingin nak buat connecting flight, pastikan ada jarak masa sekurang2nya 3 jam antara flight. Delay boleh berlaku pada mana2 airline


Flight kami yang sepatutnya berlepas pada pukul 1.00 pagi kena retimed ke pukul 1.55 pagi. Maknanya kami dijangka mendarat di Kansai Airport pada pukul 9.20 pagi.

1 jam delay, kira okaylah boleh terima. Sekali bila tiba di KLIA2, tau2 flight ke KIX ada announcement akan kena rescheduled ke pukul 3 pagi. Ehh sakit hati betol. Kalau macam nih kami akan tiba di KIX pada pukul 10.30 pagi. Lama jugaklah dok tercanguk kat KLIA sejak dari pukul 9:30 malam.

Tertanya2 jugak awat yang boleh jadi delay sampai lewat macam nih. Mungkin snow storm ke hapa, tapi bila tiba di KIX, cuaca terang benderang eluk saja. Grrr.

Sebelum flight kami mendarat di Kansai Airport awal2 dorang dah buat announcement bahawa barang2 makanan dari meat based products dilarang untuk dibawa masuk ke Japan kerana untuk menghidar dari wabak penyakit kuku dan mulut. Kami memang tak ada niat nak declare apa2 pun walau pun dalam luggage penuh dengan macam2 lauk pauk.

Nasib baik jugak luggage kami lepas tanpa kena bukak, tapi ada dua orang budak perempuan Melayu bertudung yang queue pada lane sebelah kena bukak luggage. Strict jugak kastam kat Kansai nih.

Dah selesai urusan dengan kastam kami tak boleh lengah2 lagi untuk terus ke bangunan sebelah iaitu Kansai Airport Station. Untuk sapa2 yang berhajat untuk ke JR Ticket Office ini - tak kiralah nak beli, activate atau exchange JR Rail Pass atau lain2 pass under Japan Railway Company sila mai cepat2 ke sini


JR Ticket Office - sentiasa ramai orang utk buat urusan. Masa kami mai ada 4 atau 5 counter yang dibuka. Kami beratur kira2 20 min di sini

Queue di JR Ticket Office ini sentiasa panjang. Kami yang antara awal ke sini selepas dah collect luggage kena beratur dan tunggu dalam 20 minit. Tak lama lepas tu orang yang beratur dah melimpah sehingga ke luar office ini.

Kami ke sini adalah untuk buat payment dan activate Kansai Hiroshima Area Pass. Kami buat reservation secara online :
( http://www.japan-guide.com/e/e2358_008.html ) dari Malaysia @ Y13,000. 
Boleh jugak kalau nak terus beli kat JR Ticket Office ini bila kita sampai, tapi harganya lebih sikit @ Y14,000.

Card yang dalam buku pass ini jangan pulak pandai2 nak kopek, biaq cam tu ajer. Nanti bila kat train station ada lorong khas untuk pass holder, cuma tunjukkan dorang.


Masa kat counter cuma tunjuk passport, buat payment samada dengan cash atau credit card (Kami bayar dgn Amex). Dan yang paling penting kena bagitau kat officer tu bila kita nak mula guna Pass ini. 

Kalau Kansai-Hiroshima Area Pass ini dibeli secara online, maka cuma bawak printout email confirmation dan tunjukkan di JR Ticket Office - ada banyak pejabat yang kita boleh berurusan selain dari Kansai Airport seperti di Shin-Osaka, Osaka, Kyoto, Sannomiya dll

Jadi pada sapa2 yang nak beli JR Pass - spt JR Kansai-Hiroshima Area Pass, JR Kansai Area Pass, Kansai Thru Pass atau apa2 pass sekali pun perancangan mesti ada. Maksud akak kalau kata flight kita mendarat pukul 4.30pm, tak perlulah nak activate atau beli pass. Misalnya Osaka Amazing Pass utk 2 hari berharga Y3000 (RM118), dah tak banyak attraction yang boleh dikunjungi kerana kebanyakan tourist spot tutup pada pukul 5 petang. Memadai cuma beli single ticket dari Kansai Airport ke Osaka.


Selain dari Kansai-Hiroshima Area Pass kami beli sekali Icoca Card. Actually boleh jugak beli kat vending machine. Tapi jika Icoca Card dibeli dari JR Ticket Office ianya mesti secara tunai saja. Sebelum kami beli Icoca Card kami dah awal2 buat itinerary yang rapi di mana kami akan gunakannya selama 5 hari tanpa perlu buat apa2 top up.

Selain dari Kansai-Hiroshima Area Pass kami juga ada membeli Kyoto-Osaka Sight Seeing Pass di Kansai Airport Station ini. Pass ini amat berbaloi untuk sapa2 yang menginap di Osaka dan planning untuk buat short trip ke tempat2 menarik di Kyoto. 


Harga Pass untuk 1 day unlimited use dengan menggunakan Keihan Line cuma @ Y700 (RM28) saja. Oleh kerana kami bermalam di kawasan Namba, kami cuma perlu pi ke Yodoyabashi Station yang merupakan station permulaan untuk Keihan Line terus menuju ke Kyoto. 

Kalau nak dibandingkan kos perjalanan Osaka-Kyoto, JR Line yang paling murah iaitu Special Rapid dari Osaka Station ke Kyoto Station berharga Y560 sehala, sedangkan Pass ini cuma Y700 sahaja untuk unlimited travel antara Osaka dan Kyoto. Dan pada yang berhajat nak ke Inari atau Gion, train akan berhenti di station yang terletak tidak jauh dari tourist attraction. Untuk yang budget conscious traveler, Pass ini memang terbaik.

Nanti akak akan cerita dengan panjang lebar lagi cara2 penggunaan, kebaikan dan kelemahan Pass ini dalam posting yang akan datang.


Urusan di Nankai Office lebih cepat berbanding dari JR Ticket Office


Kami buat reservation dan bayar dengan credit card untuk dapatkan Keihan Kyoto-Osaka Sight Seeing Pass ini secara online di : 
http://www.howto-osaka.com/en/ticket/ticket/keihanosakakyoto1-2day.html

Dorang akan beri confirmation melalui email. Bila sampai di Kansai Airport Station cuma pi ke Nankai Ticket Office seperti gambar di atas untuk buat exchange. Nanti dorang akan beri pass, booklet dan location route dalam satu sampul plastik yang cantik. Perlu diingat exchange cuma boleh dibuat di Kansai Airport Station saja. Nankai Ticket Office ini terletak bertentangan dengan  JR Ticket Office.

Okay dah selesai urusan mendapatkan pass yang diperlukan kami sepatutnya kalau nak ikut itinerary pi ke The U-don Sanuki iaitu restoran makanan halal di tingkat 2 Terminal 1 untuk breakfast. Tapi memandangkan flight delay yang berlaku terpaksalah dibatalkan hajat nak makan ramen. Waktu sekarang pun dah hampir ke pukul 12 tengah hari. 

Ni yang susah sikit apabila terjadi benda2 yang tak boleh dielakkan seperti ini, program yang disusun habis rosak dibuatnya.

Itinerary kami selanjutnya adalah untuk terus ke Hiroshima. Oleh kerana kami memiliki Kansai-Hiroshima Area Pass kami entitle untuk menaiki Limited Express Haruka ke Shin-Osaka.


Untuk menaiki Limited Express Haruka nih mesti turun satu level dengan escalator berhadapan dengan JR Ticket Office


Kami sempat menaiki Haruka Express (unreserved seat) pada pukul 12:14 ke Shin-Osaka. Perjalanan mengambil masa dalm 50 min. Dan dari Shin-Osaka barulah buat transfer dengan menaiki Shinkansen ke Hiroshima.


Unreserved seat dalam Limited Express Haruka, boleh tahan ramai penumpang. Tapi banyak train antara KIX ke Shin-Osaka

Semasa dalam Haruka Express ini tiba2 akak dapat panggilan talipon. Bila check handphone .. ohh rupa2nya dari Maybank. Dorang nak verify samada kami ada guna credit card di Japan. Haha dorang terkejut kot sebab tiba2 ada transaction kat luar negeri dari card American Express.

Bersambung ...

















Tuesday, 14 February 2017

Short Trip to Hiroshima & Kansai



Assalamualaikum,

Lama tak udpdate blog nih kan hahaha. Bila buat update maknanya adalah trip to Japan. Sama macam yang lepas2, holiday pada winter season. Kalau pi bulan January atau February nih senang sikit sebab public holiday banyak waktu nih. Cuti Chinese New Year atau Hari Wilayah atau Thaipusam. Jadi tak banyak personal leave yg perlu ambik.

Tambah lagi bila pi winter season, di beberapa tourist spots boleh dapat discounts, even pass perjalanan contohnya semasa di Kobe, Kyoto pun dapat pada harga yg murah. Maklumlah kerana winter season ini dikira sebagai off season kecuali di tempat spt Sapporo, Hakuba dll.

Ini merupakan trip budget berdua selama 6 hari 5 malam, dan setelah ditilik dan dikaji kami pilih Kansai-Hiroshima Area Pass. Sebelum tu mcm2 proposal yg dibuat, antara tempat yang kami mula2 targeted :

* Yamagata (tempat yg tak jadi nak pi sebelum nih)
* Khyushu Island dgn JR Khyushu Rail Pass
* Okinawa
* Hokuriku Region dgn JR Hokuriku Area Pass yg cover Shirakawago dll

Akhirnya kami pilih utk cover Hiroshima. Pass yang kami beli adalah Kansai-Hiroshima Area Pass.





Dah decided pass apa yang kami nak guna, selanjutnya adalah untuk memilih tempat yang kami nak pi. Kami di Japan selama 6 hari 5 malam, Hiroshima kami cadang untuk stay selama 2 malam. Satu lagi tempat adalah Osaka kerana kami akan bertolak balik melalui Kansai Airport.

Jadi, ada lagi 2 hari yang kami boleh memenafaatkan sepenuhnya Kansai Hiroshima Area Pass ini. Setiap bandar yang tersebut dalam pass itu kami buat research : Apa yang menarik di tempat tu, accommodation rate, tempat makan dan laluan train - samada direct atau nak kena buat transfer di mana2.

Setelah dikaji dan dibincang tempat2 yang kami akan pi adalah :

Day 01 - Sekitar bandaraya Hiroshima



Tempat yang menyimpan kessan sejarah kedahsyatan perang, untuk orang yang minat sejarah macam akak, pi ke tempat2 yang macam ini memang kira wajib




Day 02 - Okunoshima (Rabbit Island)


 Bila tenguk video dalam Youtube, hati meleleh. Mesti masuk tempat nih dalam wishlist



Day 03 - Sekitar bandaraya Kobe

 Satu lagi tempat yang mempunyai kesan sejarah hitam kerana kejadian gempa bumi pada tahun 1995. Bandaraya ini mempunyai banyak tourist attractions menyebabkan kami decide utk stay semalam di sini.

Day 04 - Kinosaki Onsen

 Salah satu tempat yang kami berbelah bahagi untuk ke sini atau Himeji. Tapi bila google dan tenguk gambaq macam di atas, the vote is pretty much clear.



Day 05 - Kyoto/Osaka


Nak spend seharian di Kyoto atau di Osaka, kami putuskan untuk ke Kyoto, oleh kerana cuma ada limited time kami cuma pilih beberapa tempat menarik saja dalam bandar Kyoto.

Jadi untuk explore kawasan2 yang disebutkan di atas kami menggunakan beberapa pass :





Kansai-Hiroshima Area JR Pass                        ......  Y 13,000
Kyoto-Osaka Keihan Sight Seeing Pass             ......  Y      700
1 day Hiroshima Street Car Pass                      ......  Y      600
Kobe City Loop & City Bus 1 Day Bus Pass        ....... Y   1,000


Manakala accommodation pulak kami menginap :

2 malam di Business Hotel Million City Hiroshima
1 malam di Kobe City Gardens Hotel, Kobe
1 malam di Sento Otani Hotel, Kinosaki Onsen
1 malam di Hostel Q, Namba

Cuma Business Hotel Million City di Hiroshima saja kami guna Air Asia Go untuk
buat booking. Lagi 3 hotel/hostel tu kami guna  Booking.com

Flight pi dan balik adalah dengan Air Asia : KUL-KIX-KUL

Tukaran mata wang pada waktu  ini : Y1000 = RM39.30

Dari berberapa bandaraya yang akak pi tu, rasa2nya akak lebih enjoy semasa
di Hiroshima.

Okay setakat ini saja dulu, lama tak buat update nak kena warm up sikit baru boleh tulis laju2 sikit. Coming up, gambaq, cerita dan pengalaman di semua tempat yang disebutkan di atas berserta review dan panduan.

Dan Insya Allah kalau ada kelapangan akak akan buat perbandingan pass yang patut digunakan di Kansai area - Untuk short trip ke tempat2 seperti di Kyoto, Osaka dan Kobe.